|
Handel pomidorami |
Handel pomidorami
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam mam nastepujacy pomysl moj ojciec ma szklarnie a w nich pomidory pomidory bieze kupiec ktory przyjezdza donas i wszystko bieze pomysl polega na tym ze chialbym handlowac hurtowo pomidorem mam auto dostawcze tzn ojciec ale mu jest nie potrzebne i moge w kazdej chwili wziasc wiec tak mam auto mercedesa dostawczego ladownosc 3t pomidora moge brac od ojca za ktory by mi dal a bym mu zaplacil jak bym sprzedal po cenie tak jak odnas kupiec bieze i chialbym jezdzisc do innych miejscowosci np wroclaw warszawa poznan gdzie podobno jest droszy pomidor niech nawet mam z kila 0.30zl 3000kgx0.30zl=900zlbrutto teraz by trzeba odliczyc paliwo wjaz na rynek 200zl+50zl+50dodatkowe oplaty=300zl teraz obliczamy zyski 900zl-300zl=600zl a jak bym mial z kila 0.50zlx3000zl to jest 1500zł-300zl to jest na czysto 1200zl z kursu prosze o porade czy macie jakies watpliwosci z tym interesem????
a gdyby wziąść i jeździć po okolicznych wsiach nie tylko z samymi pomidorami lecz także zaopatrzyć sie w inne warzywa porozwieszać ogłoszenia np. w danej miejscowości targ jest w sobote to ty mogłyś wziąść tego merca i w piątek jeździć do tej miejscowości a najlepiej pomiedzy domy - nie ma jak podanie towaru ludziom prosto pod dom. to można traktować jak dodatkowe zajecie miedzy kursami do tych większych miast. do mojej miejscowości jeździ taki we wtorki koło 15h i handluje warzywami i owocami kiedy przyjeżdża daje znak klaksonem i ludzie idą do niego bo im nie trzeba tachąć tych ciężkich toreb ze sklepu jak je mogą tachać 10 metrów do domu
Ja takbym zrobił pozdrawiam
dzieki wielkie masz dobry pomysl na dodatkowa prace a co myslisz o tym co ja napisalem zeby jezdzic na rynki hurtowe do innym miejscowosci i sprzedawac duze ilosci umnie w miejscowosci kalisz jest taki rynek hurtowy ale unas jest zawsze duzo towaru tzn pomidorow i dlarego cena jest mniejsza niz w innych miasta duzych nawet mozna miec przebitke 2zl co daje dobra sumke Co myslicie o tym???????????
A mialbys zbyt w tych wiekszych miastach? jezeli jestes juz zorientowany w tym temacie i rzeczywiscie mogbys tyle na ty mzaobic to nie widze przeszkod:]
tozdanie mnie trozke martwi. w biznesie nie licz na podobno. sam to sprawdz. wez sobie kilka skrzyneczek pomidorow wsiadaj w ajkic osobowy samochod i jedz sprwdzic czy to napewno tak schodzi. Mozesz takze przejechac sie po jaksi warzywniakach i po dorodze na ten targ moglbys im odstawic tyle ole sobie zmaowia
mi chodzi o sprzedawanie pomidora na rynkui hurtowym to na tym polega mam na aucie 3t pomidora staje i sprzedaje a kupcy bioro po 20 skrzynek zalezy 10 nawet po jednej ale jak bym jedzil na jeden rynek to zawsze bym mial stalych klijentow bo wiem ze mam super towar i po czasie bym wjechal na rynek i godzinka i wszystko sprzedane a ceny porownywalem ja mieszkam w kaliszu np w kaliszu jest pomidor po 2zl za kilo a np we wroclawiu jest po 2.50 ciagle sledze ceny przez internet i wszystko na to wychodzi ze jest droszy a chialbym zaczac handlowac pomidorem od wiosny bo moj ojciec ma 1H pod szklem i juz teraz wywalany jest pomidor i szykowanie do nowego sezonu wiec od wiosny moj ojciec bedzie mial zbiory wiadomo ze wszytkiego ja od niego nie wezme moj ojciec rwie na rwanie 10t pomidora a dwa razy w tygodniu rwie to wychodzi na to ze 20 ton na tydzien rwie niema takiej mozliwosci ze ja wszystko wezme mamy stalego kupca ktory bieze wszystko na ale jak ja bym zaczol to troszke bym mu ulzyl hehe chyba w jego zarobkach on handluje pomidorem i bieze strasznie duze ilosci maja mana dafa i dwoch pracownikow skac te pieniadze musi zarabiac bo niewiem za co by kupil takie auta i zatrudnil pracownikow co wy o tym myslicie ?????????? prosze o pomoc z gory dziekuje
Pamietaj ze ceny sie zmieniaja raz zarabiasz 0,30gr raz nie...
Napisz mi na pw po ile Twoj tata w domu sprzedaje to polukam jak jest na naszej gieldzie to moglbys sprubowac. Zkad jestes?
witam ponownie moze ktos zna dojcia do rynkow hurtowych warzywnych lub adresy moze strony www prosze o szybka odpowiedz bo jestem tez zainteresowany exportem
pozdrawiam krzysiek
Witam, szklarnie to ciezki kawalek chleba, moj wojek ma takie tylko ze z salata, dziala na identyczej zasadzie jak planujesz Ty i powiem Ci ze kasy ma nie malo. Ale tez musi sie ciezko napracowac, wstaje codziennie o 4 rano jedzie na gielde go Katowic az z Opola, kilka godzinek i ma caly towar sprzedany, wraca i haruje do wieczora w szklarni. Tak wiec jak pisalem, kase ma ale zapiernicza na pelnych obrotach.
dokladnie nie jest lekka robota tylko wiesz my zatrudniamy 12 pracownikow wiec wiesz moj ojciec sie nie nameczy a ja bede mial wszystko posortowane i tylko z towarkiem bede jezdzil tylko to ze bede musial wczesnie wstawac noi skrzynki dygac no ale cos za cos pozdrwiam i zycze milego dnia moze ktos cos podpowie ????
[ Dodano: Sob Paź 28, 2006 6:45 am ] moze ktos sie czyms takim zajmuje prosze o jakies wskazowki ????? pozdrawiam [ Dodano: Sob Paź 28, 2006 2:15 pm ] ponawiam zapytanie
witam cie krzyniuq jestem z kalisz i handluje pomidorami 12 lat a w języku handlazy nazywamy to przezucam i mam dla ciebie parę rad jeśli będziesz zainteresowany napisz na gg mój nr to 19078941.
podpowiem ci parę ciekawych rzeczy bo wywoze towar z 2,5 hektara więc nie mało:)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|