|
Handel pomidorem |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam mam nastepujacy pomysl moj ojciec ma szklarnie a w nich pomidory pomidory bieze kupiec ktory przyjezdza donas i wszystko bieze pomysl polega na tym ze chialbym handlowac hurtowo pomidorem mam auto dostawcze tzn ojciec ale mu jest nie potrzebne i moge w kazdej chwili wziasc wiec tak mam auto mercedesa dostawczego ladownosc 3t pomidora moge brac od ojca za ktory by mi dal a bym mu zaplacil jak bym sprzedal po cenie tak jak odnas kupiec bieze i chialbym jezdzisc do innych miejscowosci np wroclaw warszawa poznan gdzie podobno jest droszy pomidor niech nawet mam z kila 0.30zl 3000kgx0.30zl=900zlbrutto teraz by trzeba odliczyc paliwo wjaz na rynek 200zl+50zl+50dodatkowe oplaty=300zl teraz obliczamy zyski 900zl-300zl=600zl a jak bym mial z kila 0.50zlx3000zl to jest 1500zł-300zl to jest na czysto 1200zl z kursu prosze o porade czy macie jakies watpliwosci z tym interesem???? moze juz ktos handluje pomidorem jak tak to prosze o porade mala moze ktos by chial pomidora kupowac
poszukaj na forum juz bylo kilka razy
a nie powtarzasz sie czasem???? taki sam post kiedyś czytałem
ponowilem zapyranie bo nic konkretnego sie nie dowiedzialem pozdrawiam
a co cie konkretnego interesuje chyba wszystko napisalem...
chyba ze szukasz kogos kto cie za raczke poprowadzi od domu na gielde z gieldy do klienta a pozniej juz tylko do banku i zagwarantuje ci zsk na poziomie xxx zl za kazdy wyjazd... Nie sadzisz ze to troche za duzo? Wsiadz do samochodu przejedz sie na gielde do wrocka, lodzi i warszawy oblookaj jakie sa ceny i sobie policz co i jak. A moze juz na miejscu zalatwisz sobie jakies kontakty. Nikt za ciebie tego nie zrobi. Czy sa klienci... Skoro moi znajomi wyworza to im sie musi oplacic a jaka jest roznica nikt ci do konca nie powie ile jest drozej jak sam nie sprawdzisz. Poza tym jednego dnia cena jest wysoka bo jest malo towaru innego dnia bedzie lipa bo bedzie duzo towaru. Proste, typowy handel...
hehe dobra ale tak powaznie to gdzie twoi znajomi wywoza pomidory jesli mozna wiedziec ???
a moze twoi znajomi by chcieli odemnie brac pomidora pozdrawiam
krzyniuq, sam bym go od ciebie bral gdybym mial czym wywiesc tylko jak ty bedziesz chcil brac od ojca a ja pozniej od ciebie pozniej bede musial go sprzedac dalej to za duzo posrednikow za maly zysk ;)
mam wielką proźbe, przeczesuje cały internet ale zero konkretów. Czy mogli byscie mi opisać jak wygląda sprawa uprawy pomidorów w szklarni/tunelu, bardziej tunelu wsumie. ile to wszystko tak naprawde kosztuje, z tego co ja ustaliłem to wzasadzie 25 mkw tunelu wyniosło by mnie 400zł, ale to za sam 'budynek', a nie bardzo wiem co z resztą, interesuje mnie coś co wymagało by minimalnego wkładu... zbyt miałbym bezpośrednio na targu - łacznie 2 stoiska no i u znajomego w 'warzywniaku' na osiedlu... ile powinna mierzyć taka szklarnia zeby wogole było to warte fatygi, jakich zbiorów mógłbym sie spodziewać, jakiego zysku. np. gdybym miał powiedzmy 500mkw to jak by to wyglądało. Może to brzmi troche naiwnie, no ale ja nie wymagam cudów, byle by z tego był jakiś zysk i możliwość dalszej rozbudowy z generowanych przychodów. Tylko że niestety ja jestem zielony jeśli chodzi o zorganizowanie tego. dodam tylko ze działke na to mam, 1ha, wiec o teren narazie sie nie martwie. będe bardzo wdzieczny za jakiekolwiek wskazówki. ewentualnie moje gg:3509801.
to chyba pomyliles fora do tego pytania powinienes wybrac raczej forum ogrodnicze:)
|
|