Witam!
Mam zanim opiszę problem, powiem o co mi chodzi :) Nie oczekuje, że ktoś mi tu wszystko na forum wytłumaczy (choć było by super :), ale być może doradzi, gdzie ewentualnie mógłbym szukać porady... Dodam, że jestem studentem i najchętniej, gdyby, na te pytania odpowiedział Ktoś, kto może nie wziąłby za to pieniędzy... :D
PROBLEM:
Chciałbym otworzyć firmę, której działalność sprowadzałaby się do pośrednictwa w sprzedaży. Postanowiłem ograniczyć się do EU, gdyż tu powinno być łatwiej - chyba jednym z celów Unii jest ułatwienie przepływu, handlu itd. pomiędzy krajami członków.
Mam na myśli pośrednictwo pomiędzy sklepem z dowolnego kraju EU, do dowolnego EU.
Nie znam się na tyle na prawie, aby stwierdzić, że to co będe robił, to naprawde pośrednictwo :) Chciałbym prowadzić sklepy internetowe w imieniu tych firm.
Tak naprawde to swój sklep, ale jawnie mówiacy klientowi "to kupujesz w tym sklepie", natomiast pieniądze kupujący płaciłby sprzedającemu - bez mojego pośrednictwa... Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest tańsze i prostsze, niż pieniądze wędrujące przez moje konto (no i szybsze)
Tak więc pytanie sa następujące:
-Jakie podatki należy zapłacić sprzedaając produkt z kraju X do Y (Zarówno ja, jak i sprzedający, jak i kupujący)
-Czy może nie opłacałoby mi się zarejestrowac firmy w innym z krajów EU niz Polska?
-Czy może jakies inne rady?
:)
Pozdrawiam, liczę że ktoś mi doradzi gdzie szukac informacji (w okolicach Warszawy), albo też wyjaśni tę sprawę tutaj! :D
Jeszcze raz pozdrawiam, z góry dziękuje, Przemek.