Witam serdecznie,
Kontakty zaprocentowały i będę miał dobry towar który chce sprzedawać na allegro i poprzez sklep internetowy który obecnie tworzę.
Nie jestem jednak pełnoletni w związku z tym nie mogę prowadzić jeszcze działalności gospodarczej w swoim imieniu, chcę to więc robić używając DG mamy. Mam kilka pytań:
1) Czy, kiedy i na jakiej podstawie powstaje obowiązek opłacania ZUSu w moim przypadku.
2) Czy mogę prowadzić sprzedaż na allegro używając mojego konta i korzystając z renomy już uzyskanej (100% pozytywnych komentarzy) czy też powinienem założyć konto na mamę i jej firmę (i wliczać prowizje w koszt uzyskania przychodu). Czy mogę podpisywać się w mailach firmowych moim imieniem i nazwiskiem, mimo, że nie jestem właścicielem ani pracownikiem firmy?
3) Jaki powinien być profil działalności firmy sprzedającej towary klientom detalicznym poprzez sklep internetowy i aukcje? Jak się go rozszerza i ile to trwa? Zastanawia mnie również jaki powinien być profil przy projektowaniu stron internetowych, różnych elementów graficznych itp.
4) Czy wiedza zawarta na VAT.pl jest warta kosztu abonamentu?
5) W jakim kodeksie znajdę przepisy potrzebne mi przy prowadzeniu działalności gospodarczej. Czy możecie mi polecić jakieś istniejące wydania? Czy kodeks cywilny gazety prawnej jest dobry (allegro.pl/item251982027_nowy_kodeks_cywilny_komentarz_wzory_umow.html)? Posiadam od nich kodeks spółek handlowych – dziwnie cienki :).
6) Jak zmienić nazwę działającej już firmy?
Pozdrawiam
Krzysztof