|
Handel straganowy |
Handel straganowy
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Cze chlopaki. Troche towaru z rajchu wpadlo mi w rece (AGD), mysle zeby kogos z tym postawic na jakims deptaku. Orientujecie sie czy trzeba jakies zezwolenie? Cze
Ogólnie to możesz handlować na targu, tylko że trzeba zapłacić opłate targową. Zezwolenia hmmm, możesz bez działalności, ale w razie kontroli to kapucha (zdarzają się naprawde rzako, a i tak wszyscy już od rana wiedzą, że będzie). Tak poza tym to raczej problemu nie ma, a może skocz na jakąś giełde, stań se ze straganem i opchnij. Albo poprostu na allegro ;). (Jak ci pomogłem w jakiś sposób to kliknij tam w "Pomógł" :D)
to taka forma reklamy jest
Ja rowniez dołaczam sie do pytania czy na wszystko co sie sprzedaje na targowiskach róznego rodzaju marketach trzeba miec działalnosc gospodarcza???
Jeżeli chcesz działać legalnie to TAK, jeżeli Ci to wisi to nie musisz rejestrować działalności
[ Dodano: Pią Sie 18, 2006 9:33 pm ] Trzeba mieć żeby to robić legalnie, ale żeby handlować to poprostu idziesz na handel i stoisz ;)
A jakie sa konsekwencje handlowania bez dzialalnosci jakie kary, jakiego rzedu?
Nie wiem, ale obiło mi się o uszy, że konfiskata towaru, czy coś w tym stylu (informacje nie potwierdzone). Ale uwierz mi takie kontrole zdarzają się baaaardzo rzadko.
konfiskata bylaby oczywiscie sprzeczna z prawem, placi sie kare za bezprawne zajmowanie powierzchni publicznej (uzalezniona od zajmowanej powierzchni)
To ci raczej nie grozi bo na kazdym targowisku jest osoba, która pobiera opłatę "placową" w wysokości odpowiadającej zajmowanej przez Ciebie powierzchni. Jeżeli nie posiadasz DG a mimo wszystko handlujesz mozesz sie obawiac kontroli US ale te na targi raczej nie zagladaja..
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|