|
Handel używanymi częściami samochodowymi. |
Handel używanymi częściami samochodowymi.
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Zastanawiam się na rozpoczęciem handlu używanymi częściami samochodowymi. Wie ktoś może jakie są sposoby pozyskania takich części aby było to opłacalne ? Ja bym chciał przywozić wyrejestrowane auta z niemiec po lekkich stłuczkach za grosze i w Polsce rozbierać je na części, magazynować, a reszte niepotrzbnych rzeczy z auta sprzedać na złom. Czy może orientuje się ktoś czy takie działanie będzie zgodne z prawem ? Czy może musiałbym założyć do tego celu złomowisko samochodowe aby wszystko było ok ? A jeśli już złomowisko to orientuje się ktoś jakie wymogi trzeba spełnić aby dostać pozwolenie ? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
jesli juz w to wejdziesz moglbym kupowac i dostarczac dla ciebie takie autka.....natomiast co do prowadzenia dzialalnosci, nie jestem pewien, ale chyba potrzebowalbys zezwolenia na recykling....
pzdr
Witam
Tez interesowały by mnie rozbite samochody (tanie) z niemiec lub innych krajów UE do rozbiurki i sprzedazy naczesci. Nawiąże kontakt z osobami ktre mogątake autka załatwic. pozdro
oj kolego ,masakra abyzalatwic pozwolenie na recykling .Koszty adaptacji placu oraz budynku bede wynosily od 150 tys w gore w zaleznosci od wielkosci .Oczywiscie muszisz miec do tego swoj budynek bo watpie zebys wladowal tyle kasy w nie swoja nieruchomosc .Poza tym musisz miec koncesje na recykling ,kosztow niestety nie znam bo zatrzymaly mnie wymogi dot zlomowania .Natomiast jesli chodzi o przywoz samochodow na cesci do Polski to sprawa wyglada tak :
1 opcja : jedziesz do niemiec albo innego kraju UE kupujesz samochod bez prawa do rejestracji pakujesz dziada na laweta i pomykasz do domku .Przekraczasz granice i tuz za mnia zatrzymuje cie straz graniczna .grzecznie prosza o dokumenty i nagle sie okazuje ze masz dwa wyjscia :albo pokazujesz zezwolenie na przywoz zlomu do karju (oczywiscie laczy sie to z posiadaniem pozwolenia na zlomowanie ) albo wypad spowrotem za granice . 2 opcja :jedziesz kupujesz nie samochod a czesci i zostawiasz na miejscu calka karoserie (nie masz prawa przywiesc do kraju bez zezwolenia na wwzoz zlomu DACHU ANI ZADNEJ CWIARTKI PONIEWAZ TO NIE SA CZSCI DO PONOWNEGO UZYCIA :)) Ale odrazu uprzedzam ,nie zarobisz nic jesli bedziesz jezdzil do niemiec to juz nie te czasy choc znam takich co maja jeszce uklady i jest ok . Pozostaje jeszcz sprawa legalnosci pochodzenia czesci .Pracuje w tym fachu juz dlugo i tam gdzie jest dobra cena to zazwyczaj towar jet "cieply " .Niby facet wystawia fakturte ale w razie kontroli lezymy i kwiczymy bo takiej formy nie itd ...... pozdrawiam i zycze wytrwalosci poza tym jeszcze jeden temat :fianansowy Kupujesz caly samochod , jesli jest chodliwy to sprzedajesz wszytskie blachy z przodu lampy maske atrapke zdezraki moze cos z zawieszenia a z reszta juz ni jest tak rozowo .sprzeda sie ale nie nalezy liczyc ze szybko pozdr
Witam wszystkich!
Mam do Was następujące pytania i bardzo liczę na Waszą pomoc. Chciałbym zająć się handlem częściami używanymi do róznych aut. Części pochodziłyby z rozbiórki samochodów powypadkowych czy okazyjnie kupionych zarówno w kraju jak i za granicą. Szczerze mówiąc u nas w kraju jest już tyle tego złomu, że dużo ludzi pozbywa się za grosze, aby miały spokój i mogli normalnie wyrejestrować auto, więc z pozyskaniem towaru nie miałbym problemu. Chciałbym zarejestrować odpowiednią działalność gospodarczą do tej branży i właśnie tu pojawia się problem.. Wydaje mi się, że na coś takiego jak rozbiórka aut potrzebne są jakieś pozwolenia, gdzie się na ten temat mogę cos dowiedzieć? W jakiej instytucji? Ile coś takiego może kosztować... Chciałbym mieć możliwość złomowania aut, czyli poprostu kupuje od klienta auto, a wystawiam mu zaświadczenie że auto poszło do kasacji, żeby normalnie mógł sobie je wyrejestrować w wydziale komunikacji... Części bym sprzedawał, a całą resztę jaka jest karoseria, blachy, zużyte akumulatory itd. oddawał do odpowiedniego skupu.. Bardzo proszę o porady i z góry dziękuję. Pozdrawiam Kamil
też się nad tym zastanawiałem szczególnie interesuje mnie co zrobić z pozostałością auta
Teoretycznie dobry pomysł. Ale kup sobie gazete motoryzacyjną i zobacz ile jest takich ofert
Witam wszystkich.
Mam pewne pytanko,może ktoś coś podpowie,bo czytałem to forum,przeszukiwalem za pomocą wyszukiwarki ale ciągle mam niejasności.Otóż od jakiegoś czasu zajmuję się handlem używanymi częsciami samochodowymi,żaden w sumie innowacyjny biznes,lecz ja widzę w nim pieniądze a poza tym nawet to lubię. Części do handlu brałem z samochodów rozbieranych na działce a kupowanych na znojomego,który potem zabierał karoserię w ramach zapłaty za to''podstawianie się''na umowie.Jednak biznesik z kilku aut rozrusł się na kilkanaści i dalej na nielegalu(tzn.bez ZUSU i odpowiednich podatków) raczej się nie da. Byłem u księgowej i pytalem o formę rejestracji takiej działalności i podpowiedziała mi aby te auta(z kraju)nadal kupować na znajomego a potem aby on wypisywał mi fakturę(bo ma działalność)na części typu silnik,zawieszenie itd.W ten sposób będę mógł handlować częściami nie mając statusu okręgowej stacji demontarzu pojazdów. Piszę o handlu częściami z samochodó krajowych gdyż ze sprowadzanymi jest o tyle łatwiej ze na prawie każdym szrocie na zachodzie wypiszą ci stosowny dokument potwierdzajacy zakup części. Mimo że słyszalem rady księgowej która prowadzi księgowość kilku takich firm chciałbym poznać inne opinie i spostrzeżenia. Pozdrawiam i życzę powodzenie w interesach.
witam
jestem w podobnej sytuacji też chciałbym kupować uszkodzone po kolizyjne samochody z kraju i z Niemiec a potem je sprzedawać na części, czy jeżeli na fakturze zakupu będzie samochód osobowy czy mogę go sprzedać na fakturę na części, Widzę że jest dużo takich szrotów a ja chciałbym się tym zająć legalnie tak po godzinach pracy zarejestrować działalność.
wszystko zalezy od popularności autka
osobiscie uwazam ze najlepsze pieniadze zarobic mozna na Vectrze B, Astrze II, Focusie, Golfach i Passatach tych autek sporo jezdzi po naszym kraju, a części są bardzo chodliwe
chętnie kupię zużyte akumulatory; płacę 60gr za kg akumulatora bez fizycznych uszkodzeń
prowadzę regenerację akumulatorów tel. 609247111
Sprawdź również podobne tematy:
- Handel samochodowymi cześciami używanymi
- Handle uzywanymi czesciami samochodowymi - SPRZEDAM SKLEP Z UŻYWANYMI CZĘŚCIAMI SAMOCHODOWYMI - Handel czesciami uzywanymi - Handel uzywanymi czesciami - Handel częściami używanymi. - Handel częściami samochodowymi. Import z Niemiec i UK - Sklep a częsciami samochodowymi - Sklep z częściami samochodowymi Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|