melus napisał(a):Jeśli mam własny sklep internetowy i jednocześnie sprzedaje na allegro w tych samych cenach moge w obu przypadkach rozliczać podatek zryczałtowany 3%?
Można koszty aukcji wliczyć w koszta?
Tak
|
Handel w internecie, a ryczałt! - strona 3 |
Handel w internecie, a ryczałt!
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Tak
Na ryczałcie wpisywanie w koszta? W jakie koszta? To nie KPiR.
Chyba to TAK było do...
wiec jesli kupuje na aukcjach przedmioty do 1000zl i sprzedaje je potem znow na aukcjach czyli wystarczy jak prowadze ewidencje zakupow poprzez opis "dane sprzedającego ,co kupiłem, potwierdzenie zapłaty i adnotację" tak? a co jesli kupuje te wspomniane juz telefony komorkowe i sprzedaje je z zyskiem - czy sam moge sobie wpisywac nr seryjny telefonu do tych powyzszych danych? najlepszym rozwiazanie byla by umowa cywilno prawna kupna/sprzedazy, ale z tym sie wiaze maly problem, aby osoby prywatne od ktorych kupujemy podpisywaly te umowy. inna kwestia jest to ze zawarcie transakcji na aukcji, kupienie od kogos jakiegos przedmiotu jest rownoznaczne z umowa kupna/sprzedazy. chyba ze sie myle... wiec mozna bylo by ewidencjonowac kupione przedmioty na tej podstawie. niestety pozostaje problem jesli chodzi np o telefony komorkowe lub inny sprzet elektroniczny bo w aukcjach nikt nie pisze nr seryjnego. wiec jak by ktos mogl napisac jasno jak najlepiej ewidencjonowac kupno towarow ktore potem sa ponownie sprzedawane na aukcji. powiedzmy kupuje uszkodzony sprzet elektroniczny (do 1000zl) na aukcji w celu naprawy i pozniej go sprzedaje z zyskiem.
Witam. Czy dowiem sie tutaj...Majac dzialalnosc na ryczalt i jezeli chcial bym otworzyc wlasny sklep internetowy, wlasna strona (rowniez allegro) to czy urzad skarbowy moze sprawdzic moja sprzedaz? Czy moga sprawdzic to w historii sprzedazy w moim sklepie nie majac dostepu do panela administracyjnego?
Chcialem jeszcze zapytac co musze miec wpisane we wpisie do ewidencji jezeli chce prowadzic taki sklep? Chodzi mi o okreslenie przedmiotu dzialalnosci gospodarczej zgodnie z polska klasyfikacja dzialalnosci Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Gdzie Ty żyjesz? US jak będzie chciał to Cię zniszczy i nawet nie będziesz tego świadom.
Witam. Mam takie pytanie: Zamierzam sprowadzać okazy etnobotaniczne(suszone okazy rzadkich roślin) z krajów UE i sprzedawać je w sklepie internetowym. Jestem na ryczałcie i jestem płatnikiem VAT. Jaka stawka ryczałtu jest na takie towary ? I jeszcze : skoro klient jest osobą fizyczną nie mogę mu wystawić faktury vat. Co w takim razie będzie dowodem zakupu dla klienta? rachunek uproszczony? Przeczytałem gdzieś że mogą go wystawiać tylko firmy nie płacące vat. Paragonu nie mogę wystawić bo nie mam kasy. Serdecznie z góry dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam
MAm Pytanie
Moja firma jest zarejestrowana w Polsce mam wlasna stronke na ktorej sprzedaje towary tylko i wylacznie w USA i rowniez towar mam tutaj na miejscu gdzie kupuje go w Chinach w polsce tylko na konto mi przychodza pieniadze za tranzakcje kartami kredytowymi Jak powinienem placic podatki w polsce Prosze o kontakt mailowy s
.Czemu wszyscy pytaja o to samo czytac wam sie nie chce?
Ryczalt jest podatkiem obrotowym I wysnosi 3% od obrotu(w przypadku handlu ) czyli przychodu brutto . Jest to o tyle uproszczona forma opodatkowania poniewaz nie ma koniecznosci prowadzenia drugiej ksiazki z kosztami. Czyli zadne koszta nie moga zostac odliczone us beda interesowaly wplywy na konto ,wiec prowizje allegro czy koszta zwiazane z utrzymaniem biura ich nie interesuja. Trzeba sie zastanowic czy jest to odpowiednia forma opodatkowania .wszystko zalezy od skali dzialalnosci I planowanego obrotu bo zakladajac ze np. Firma robi sredni obrot 2000 pln dziennie od tego placi tylko 3% czyki 60pln podatku oczywiscie mowie o kwotach netto nie podliczam tutaj vatu bo jest to osobna kwesti. W wypadku prowadzenia kpir mielibysmy do zaplacenia 19% od przychodu a przychod wyliczamy przez odliczenie kosztow(praktycznie wszystkie co nas kosztowalo a pomoglo nam zarobic te 2tys czyli utrzymanie biura koszta allegro marketing ludzie etc) wiec moze okazac sie ze z tych 2tys zarobilismy tylko 10% I wtedy mamy zysk rzedu 200pln I od tego 19% daje nam 38pln ,wiec okazuje sie ze ok 40% mniej niz w wypadku ryczaltu oczywiscie reatywny ksiegowy potrafi sprawic ze ta kwota do zaplacenia bedzie rowna lub bliska 0 niestety w wypadku ryczaltu nie jest to mozliwe. Oczywiscie kwestia wyboru nalezy od osoby prowadzacej dzialnosc przy wiekszych obrotach zazwyczaj wybiera sie kpir z oczywistych wzgledow ,jak unikac placenia podatkow pisal nie bede bo to nie ten topic ,ale jest to calkowicie legalne wiec wybor nalezy do was. Z gory przepraszam za bledy ale nie mam czasu czytac tego drugi raz
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Handel w internecie, a ryczałt! - strona 3": - sprzedaz w internecie, pytanie o wysyłkę(ryczałt) - Ryczałt - handel obwożny - od początku - Handel intenetowy - jaki ryczałt? - Handel w internecie - Handel w internecie
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
|
|