Witam!
Chce zacząć sprzedawać towary na allegro. W związku z tym mam pytanie:
Jako forme opodatkowania wybralem ryczalt.
Ile procent bede odprowadzal do US 3% czyo 20%? Bo widze, ze sa rozbieznosci w tej kwestii.
Pozdrawiam.
|
Handel w internecie, a ryczałt! |
Handel w internecie, a ryczałt!
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam!
Chce zacząć sprzedawać towary na allegro. W związku z tym mam pytanie: Jako forme opodatkowania wybralem ryczalt. Ile procent bede odprowadzal do US 3% czyo 20%? Bo widze, ze sa rozbieznosci w tej kwestii. Pozdrawiam.
Stawka obowiązująca na handel wynosi 3%. Sam jestem na ryczałcie juz ponad rok, tez miedzy innymi sprzedaje na allegro i place 3 %.
Pozdrawiam
Witam. Bardzo zainteresował mnie ten temat. Również chcę rozpocząć handel na allegro ale nie wiem jaki sposób opodatkowania wybrać rozpoczynając działalność gospodarczą. Czy któryś z kolegów mógłby wytłumaczyć mi krok po kroku o co chodzi z ryczałtem??
1. Ile wynosi ryczałt? 2. Czy płaci się go raz w miesiącu czy jest jakiś okres rozliczeniowy? 3. Czy muszę prowadzić jakąś ewidencję? 4. Czy na zakupiony towar potrzebuję faktur? Kolejne pytania które mnie nurtują to: 5. Ile będę odprowadzał składki ZUS jeśli jest to moja pierwsza działalność i pracuję dodatkowo na pełny etat w firmie zatrudniającej ponad 400 osób? 6. Czy jeśli moje dochody ze sprzedaży będą bardzo małe albo będzie taki miesiąc że nie będzie ich wcale też będę musiał zapłacić ryczałt?? Bardzo proszę o dokładne opisanie o co chodzi z tym podatkiem ryczałtowym. Bardzo proszę o odpowiedź i o wyrozumiałość. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
1. jesli tylko sprzedajesz na allegro to PRZYCHÓD * 3%
2. raz w miesiacu 3. trzeba prowadzic ewidencje - zeszyt podatnika - ewidencja przychodow 4. wystarcza paragony zakupu (zawsze to musi byc jakies potwierdzenie zeby nie bylo ze to ukradles) 5. 300zł 6. Jesli w ogole nie bedziesz mial obrotu to PRZYCHOD (0zł) * 3% daje nam 0zł czyli w tym wypadku nie placisz nic jednak oplate miesieczna ZUSU musisz poniesc
Prowadząc DG nie ma innych dokumentów zakupu jak faktura lub rachunek Płacisz tylko ubezpieczenie zdrowotne na styczeń 2008 jest to 195,15 zł./podstawa 2168,30 x 9%/ale od podatku odliczasz 168,04 /podstawa 2168,30 x 7,75%/
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Nasunęło mi się jeszcze kilka pytań. W przypadku handlu przez internet nie wynajmuję żadnego pomieszczenia więc adres firmy będzie taki sam jak adres zamieszkania i to będzie siedziba firmy, tam też będę trzymał towar i teraz pojawia się pytanie:
Czy w związku z tym będę musiał ponosić jakieś dodatkowe koszty (nie wiem jakiś dodatkowy podatek)? i drugie pytanie: Powiedzmy że pomysł się uda. Jak wygląda sprawa z Zusem gdy po np. pół roku działalności zwolnię się z pracy, czy będzie obowiązywał mnie mniejszy Zus ze względu na to że jest to moja pierwsza działalność czy będę musiał płacić kosmiczny zus 800zł?
Jeśli to jest własność zgłaszasz do swojej gminy Urząd Finansowy obowiązek podatkowy sam deklarujesz ile metrów zajmujesz na DG i dostaniesz decyzję ile masz płacić podatku od nieruchomości związanej z działalnością Mniejszy ZUS liczy ci się dwa lata od rozpoczęcia działalności po pól roku zwalniasz się z pracy to jeszcze przez półtora roku masz ZUS ulgowy
witam
chcial bym rozwinać jeszcze ten temat o kwestie tego jak rozwiazac sprawe jesli kupuje towar uzywany od prywatnych ludzi (np przez allegro) i nie mam na niego rachunku czy faktury co w tym przypadku zrobic zeby sprzedac go legalnie
Umowa cywilno-prawna i PCC
hmm ale jak taka umowe podpisac jak sprzedajacy moze byc setki kilometrow odemnie
jak to wyglada dokladniej??
i jak to wyglada w przypadku tranzakcji kilku zlotowych np kupuje cos za sume 10zl i mam podpisac na taka sume umowe kupna sprzedazy i odprowadzic podatek??
Skoro ktoś sprzedaje na allegro,to chyba ma DG więc poproś fakturę lub rachunek a z innymi nie zawracaj sobie głowy.Prowadząc DG musisz handlować towarem legalnym
Ja mam taki sam problem, a mianowicie chiałbym założyć działalność gospodarczą, ale kupowałbym towary na razie wyłącznie na Allegro, głownie od osób prywatnych(Byłyby to rzeczy do 1000zł). Czyli z każdą osobą musiałbym podpisać umowę cywilno-prawną ?? Wiadomo, że to ja musiałbym od tego odprowadzić podatek. Czy jest jakieś inne, łatwiejsze rozwiązanie (Np. wyciąg z banku). Czekam na wasze odpowiedzi.
I ja się dołączę :)
W przypadku kiedy sprzedaje jakichś towar na allegro to jestem zmuszony wystawiać każdemu kupującemu rachunek/fakturę vat? Pozdrawiam
Oczywiście w przelewie były by wszystkie dane sprzedających towar takie jak: Imię i nazwisko, adres, kwota za jaką kupiłem daną rzecz, numer aukcji na Allegro.
Sprawdź również podobne tematy:
- Sprzedaz w internecie, pytanie o wysyłkę(ryczałt)
- Ryczałt - handel obwożny - od początku - Handel intenetowy - jaki ryczałt? - Handel w internecie - Handel na w internecie - Handel w internecie - Handel obwoźny plus internetowy a ryczałt ewidencjonowany - Oporgramowanie , a handel w Internecie - Handel w internecie elektronika ? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|