|
Handel w pociągu |
Handel w pociągu
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
co sadzicie o sprzedawaniu np. jedzenia, napojów, gazet itp. w pociągach oczywiscie trzeba sie dogadac z pkp
Zatrudnij się jako pracownik WARS-u i nie będzie problemu.
Albo rób tak jak kolesie na większych stacjach: chodzą i oferują piwo po 4 lub 5 PLN bo w Warsie nie można kupić, tylko bezalkoholowe. Oczywiście zdarzają się pociągi gdzie kupimy piwo bez problemu... Ostatnio jak jechałem to bezalkoholowy Lech był za 8 PLN za butelkę o objętości 0,33... masakra
nie głupi pomysł, a będziesz sprzedawał w takich cenach jak mają kioski?
jako kobieta - hmm... często mi się zdarza chęć na poczytanie czegoś w pociągu na długiej trasie i też czesto nie zdąże kupić. nie spotkałam się z tym nigdy.. ale wiesz ile to trzeba pracy żeby zarobić odpowiednie pieniądze... musiałbyś oblegać wiele pociagów :) mieć jakiś swoich pracowników... radzę pomyśleć rozsądnie, zadzwonić na PKP, zapytać o warunki i zacząć działać ;) chyba że ktoś mógłby ci doradzić jeszcze w tej kwestii tu na forum
proponuję nie przesadząć z ceną gazet ;)
oceń portfel swoich potencjalnych klientów słuchaj... a może pomyśl też nad starymi gazetami sprzed miesiąca, dwóch (tak mi przyszło do głowy), nie znam się na tej polityce cenowej ale tu mozesz chyba narzucić większą swoją marze?
UWAGA UWAGA oglaszam ze warsu juz nie ma, jest tylko w Inter City:) Nie ma juz w pospiesznych itp. UPADL i wycofali go... MI sie wydaje ze gazety to bardzo dobry pomysl:) napoje, jedzenie kazdy zaopatruje sie wczesniej a wiec mniejsze zapotrzebowanie, a mi sie gazety zawsze koncza:)
mysle zeby ceny byly troszke wieksze niz normalnie(nie do przesady) to wtedy ludzie sie skusza bo jak wyjade z cena 2 razy wieksza niz normalnie to mnie wysmieją
Gazety mozna dosac po takiej samej cenie. Np. nad morzem na plazy tak sprzedaja a sprzedawcy niexle na tym zarabiaja jeszcze. Tylko poszukaj info skad wziasc gazety bo jak bedziesz kupowal w kiosku to sie nie oplaci. Pozdrawiam
Natchnąłeś mnie do pewnego pomysłu, dziękuję... :)
Zgłoś się do WARSu jako franczyzobiorca, co roku jest konkurs ofert na prowadzenie tych wagoników we franczyzie, sprawdź na ich www ,10-go zamknęli pierwszy etap za chwilę będzie się można zgłosić do dogrywki.
W praktyce jak trafisz na dobrą linię jesteś do przodu finansowo jak dasz radę znaleść załogę która będzie pracowała np. 7 dni non stop w tygodniu za drugi tydzień wolny (dlatego nie robią tego biznesu sami bo nijak nie obejdziesz kodeksu pracy). Plusem duże marże czasem 65-75% na towarze, minusem specyfika pracy, ciągłe kontrole i niska jakość techniczna sprzętu za który każą sobie płacić i ceny za wagon czasem i 300 zł za dniówkę.
obserwuje wars bardzo starannie i mam pare pomyslow!Po pierwsze mozliwosc platnosci karta. Po drugie proste dania typu na sniadanie jajecznica z rydzami , na obiad schabowy z frhytkami na kolacje kanapki z serem i szynka. Chodzi o to aby wypracowqac minimum 3 potrawy , ktore beda smaczne i tanie.
a co ze zbiórką smieci ? miałes zbierac puszki , makulaturę .... i co ? co z recyklingiem ? ja zaraz lecę do sklepu po browca i na jutro bedziesz miał z 10 puszeczek ee. tam wiedzę ze nie mozesz się zdecydować najpierw smieci , teraz handel piwem w pociągach podmiejskich cos kołujesz
Na okęciu woda mineralna 0,25 l kosztuje 8 zł.. :)
dlatego nalezy jedzić na wakacje do Włoch tam za 1.5 litra płaciłem ok 1,5 do 2 ojro nawet na stacjach benzynowych to jest dowód na to ze konkurencja nie wykancza wrecz przeciwnie powoduje stały rozwój to brak konkurencji wykancza handel i klienta
Spoko pomysł z tym warsem i jedzeniem ale jak poradzisz sobie z zatloczonymi pociągami? Na trasie którą ja czesto jezdze (Szczecin -Przemysl) nie ma gdzie usiąść na korytarzu a co dopiero przepchać sie tym małym wozeczkiem?
Na takiej trasie jest masa klientów i to spedzają w podrózy nie żadko +4 h tylko jak tu do nich dotrzeć? Sam się spotkalem za granicą z rozwiązaniem ze na dużych stacjach ktos sprzedawał jedzenie z peronu idąc wzdłuż wagonów-nie musisz sie cisnąc w wagonach i łatwo klientowi cos podac- no i co chwila skład z nową grupa ludzi :-)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|