|
Handel wysyłkowy pieczątkami |
Handel wysyłkowy pieczątkami
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Przez przypadek wpadła mi w ręce maszyna do wykonywania pieczątek metodą polimerową. Wpadłem na pomysł aby promować swoje usługi na takich stronach jak allegro gdzie ludzie zamawialiby u mnie pieczątki i wysyłałbym im je. Zorientowałem się trochę w konkurencji i potrzebnych materiałach i obliczyłem, że mogę wykonać i sprzedać po dobrej cenię pieczątkę z zyskiem około 5 zł / szt. Jeśli dziennie zamawiano by u mnie 2 pieczątki, to w ciągu miesiąca dorobiłbym sobie 300 zł co jest dla mnie kwotą satysfakcjonującą. Jednakże aby wykonywać takie usługi musiałbym założyć działalność gospodarczą i tutaj moje pytanie: ile orientacyjnie wynosiłby podatek z takiego przedsięwzięcia. Trochę czytałem, ale jednak temat jest na tyle obszerny, że nadal jestem zielony. Czy zamknę się w przedziale opłacalności?
300zł starczy Ci na ZUS, o ile pracujesz już gdzieś na etacie i na opłaty Allegro. A podatek, 19% od tego co zarobisz na czysto.
Tak posiadam zatrudnienie na podstawie umowy o pracę. Jeśli chodzi o odliczenie tych 19% to też nie aż tak dużo (tym bardziej, że kwota 300zł to kwota minimalna, gdyż biorąc to zajęcie jako coś dodatkowego mógłbyzyć z naprawdę niską ceną, więc myślę, że zbyt byłby o wiele większy). Jednak jak wygląda sprawa z tym zusem? ile może wynieść taka składka? WIadomo, że jeśli miałbym zarobić około 100 zł odliczając ten ZUS, to nie będę za tyle codziennie babrał się w polimerze i na pocztę biegał.
Popatrz na prawą stronę i masz tam link "składki ZUS". Skoro nie chce Ci się poszukać. :)
Płacił byś ubezpieczenie zdrowotne. Więcej na zus.gov.pl
furgonik, dziękuję bardzo za pomoc, jednakże z działalnością gospodarczą nie miałem nigdy do czynienia, więc po prostu zupełnie nie wiem jak pewne rzeczy się liczy. Z tego co przeczytałem w linku, na który zwróciłeś moją uwagę to minimum: ZUS: 107,43 Zdrowotne: 233,32 Fundusz Pracy: 46,25, co daje w sumie: 387 zł. Czy tyle właśnie kosztowałoby mnie utrzymywanie miesięczne firmy, nie licząc dochodówki i karty podatkowej? Jeśli tak to chyba nie ma sensu pchać się w taki biznes
Widzisz, nawet nie chce C i się dokładnie przeczytać, tego, co do Ciebie piszę. Wróć do mojego postu powyżej.
Lub wpisz w google: zus działalność etat i nawet w pierwszym linku masz wyjaśnione. Ale może powtórzę, jak pracujesz na etacie, to jednoczenie prowadząc działalność musisz płacić tylko składkę zdrowotną.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Handel wysyłkowy pieczątkami": - Wysyłkowy sklep z kawą, herbatą - sklep wysyłkowy - jaka forma opodatkowania - Nielegalny handel, nieopodatkowany handel na allegro - handel na DG a handel na etacie - VAT a handel z UE
• Strona 1 z 1
|
|