Witam,
Tak się zastanawiałem, czy nie warto byłoby sprobować czegoś takiego:
Mam kilka adresów internetowych, głównie z Chin, HongKongu, USA, gdzie można kupić różne drobne części elektroniczne dość tanio. Są to np. baterie, akumulatorki, ładowarki, itp. Już przy pojedyńczych sztukach wychodzi to taniej niż gdziekolwiek indziej, przesyłka też nie jest droga. Jednak można w tych sklepach kupować w pakietach po kilka, kilkadziesiąt sztuk i wtedy jest jeszcze taniej. Kolejne upusty można dostać przy regularnych zakupach, tak więc można sporo zejść z ceny na sztuce.
Na początek spróbowałbym z niewielką ilością i sprzedażą na allegro. Jeżeli się uda, wypali, i będzie na tym zysk to mógłbym założyć swój sklep internetowy + większa sprzedaż na allegro.
Jednak co mnie interesuje, to w jaki sposób prowadzić legalnie taką działalność? Założłbym firmę, a ponieważ mam zatrudnienie na etacie, to comiesięczne koszty nie będą zbyt wysokie, prawda? Czy dobrze słyszałem, że jest to kwota rzędu 200 zł (ZUS?)?
Jak prowadzić się taka działalność handlową z zagranicą? Czy wystarczą jakieś odpowiedniki faktur za zakupy z tych firm zagranicznych? Jak się rozlicza cło?
Pozdrawiam,
BL