Witam!
W dobie rozpowszechniajacego internetu w Polsce mysle ze jest biznes nieogranicznoy.
Czy ktos wie jak to wyglada od strony prawnej???
Pozdrawiam
|
Handlowanie DOMENAMI |
Handlowanie DOMENAMI
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam!
W dobie rozpowszechniajacego internetu w Polsce mysle ze jest biznes nieogranicznoy. Czy ktos wie jak to wyglada od strony prawnej??? Pozdrawiam
Prawnie nie ma żadnych dodatkowych wymogów, ale biznes jest OGRANICZONY. Oprócz domen potrzebny jest hosting, a budowa serwerowni to już są koszty. Ale fakt, że potencjał wzrostu duży. Podobnie jak konkurencja.
Tzn chodzi mi konkretnie jak sie przejmuje domene na własność
jak można założyć swoją nową domene z rozszerzeniem .pl prosze o opinie pozdrawiam
Chodz mi o to aby kupić jakaś domene taniej i sprzedac drozej bez zadnej budowy serwerowni
Powiem tak, "bawiłem się" kiedyś w to i da się na tym zarobić parę groszy ale utrzymać się z tego by było ciężko, trzeba być bardzo kreatywnym i wydaje mi się inteligentnym (na allegro ludzie sprzedają czasami tak beznadziejne domeny że aż głowa boli)
Jeśli wynajdziesz dobrą domenę można ją sprzedać za jakieś 200-400 zł średnio (przy zakupie np w promocji za 1zł ;) ) oczywiście zdarza się że domeny schodzą za 5000 zł a nawet za 20 000zł (byłem parę razy świadkiem jak na allegro domeny osiągały takie ceny) ale do tego potrzeba po prostu mega zbiegu okoliczności że wystawiasz domenę która się spodoba jakiejś dużej firmie (nie czarujmy się prywatny użytkownik nie da za domenę więcej niż 500zł) Moje rady są takie, poluj na domeny 2 i 3 literowe (ale z głową! napisałem sobie kiedyś programik który wyszukiwał takie domeny, znalazł dość sporo ale większość nie nadawała się na sprzedaż). Druga sprawa, nie kupuj domen o chwilowej popularności, to się nie opłaca. Pamiętam jak w internecie stał się sławny Pan Kononowicz...na allegro od razu pojawiły się setki kombinacji jego nazwiska i typu domeny, większość w ogóle nie została sprzedana a inne za jakieś marne grosze. Dlatego właśnie na początku pisałem o INTELIGENCJI postaw się w sytuacji osoby która by miała kupić taką domenę? po co mi domena kononowicz.pl skoro wiadomo że słuch o tym panu przeminie tak szybko jak się pojawił... No to chyba na razie na tyle, jeśli masz czas, trochę samozaparcia i cech o których pisałem to parę groszy można na tym zarobić...lecz milionerem nie zostaniesz (chyba że masz mega szczęście ;))
Dzieki za opinie
a wiesz moze dokladnie jak wyglada sama tranzakcja przkazania prawa do domeny na innego wlasciciela???? pozdrawiam
Przy cesji domeny trzeba załatwić trochę papierkowej roboty. Cesję obsługuje najczęściej pośrednik sprzedaży domeny. Więcej informacji możesz znaleźć na stronach pośredników sprzedaży lub poprostu wygooglować frazę "cesja domeny" :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Handlowanie DOMENAMI": - handlowanie towarem którego nie ma - Handlowanie przez wakacje / Jaka dzialalnosc? - Handel domenami - Handel domenami IDN - Biznes z domenami
• Strona 1 z 1
|
|