|
Handlowanie towarem którego nie ma |
Handlowanie towarem którego nie ma
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam! Chodzi o handel na Allegro na poczatek. Wraz ze wzrostem umiejetności handlowych własny sklep. Chodzi mi o handel towarem który jest w jednej z wielu hurtowni. A konkretnie: wybieram hurtownie i upatruje jakiś produkt. Sprawdzam jego cenę i kalkuluję swój zysk i opłaty Allegro i inne koszta. Wystawiam ten produkt na aukcji. Zakładamy że sprzedałem 10 szt, więc udaję się do hurtowni kupuje 10 szt i wysyłam uczestnikom moich aukcji. Co wy na to? Uprzedzając odpowiedzi nie piszcie co bedzie jesli dany produkt skończy się w hurtowni. Pozdrawiam.
Witaj, ladnie to wszystko wyglada jak piszesz ale gorzej bedzie z realizacja, gdyz wiekszosc a wlasciwie wszystkim zalezy na szybkim otrzymaniu zakupionego produktu.
Przykład: Moze sie zdarzyc tak ze te 10 sztuk sprzedasz w ciagu 5 dni, i od tego uzytkownika ktory kupil towar pierwszego dnia mozesz dostac nega za dlugi czas oczekiwania na paczke! Chyba ze masz ta hurtownie nie daleko, i mozesz codziennie po 2-3 sztuki isc kupic towar. To jest tylko moje zdanie. Ale przy zakupie na poczatek 10 sztuk duzo nie stracisz, wiec moze warto zaryzykowac. A gdyby bylo tak ze nie sprzedasz z zyskiem to sprzedac poprostu po kosztach i te pieniadze ktore miales w towarze odzyskasz. Pozdrawiam
o to właśnie chodzi, że wybieram hurtownie do której mam blisko, a i tak dużo się kręcę po mieście że podjechałbym nawet po jedna sztuke. Handlować w ten sposób chciałbym dorywczo gdyz mam pracę i własne auto, ale mam także potrzebe dorobienia troche kasy. Problem w tym że nie wiem w jaka hurtownie udeżyć i w jaki produkt. Bo aukcję mógłbym wystawić i na 100 szt i hurtownie odwiedzać codzieniie. Zarobione w ten sposób pieniadze chciałbym obracać w ten sposób że kolejne produkty do sprzedaźy kupowałbym za gotówke i nie musiał codziennie jeździć do hurtowni. Co wy na to?
Chyba, ze w ten sposob jak mowisz.
Ja bym na Twoim miejscu zaryzykowal! Poniewaz zero wkladu na poczatku, skladki zus sa bardzo niskie, wiec waro sprobowac.
Zaraz zaraz! Ale ja chcę w ten sposób handlować beż zakładania firmy. Myślę o Allegro. Mój pomysł jest może i niezły, ale nie mogę wymysleć który z produktów i z jakiej hurtowni wystawić. Nie mam zamiaru wystawiać czegoś na czym zarobie 1 zł na sztuce.
Nic nowego nie wymysliłeś :roll:
Tylko masz jeden problem tak jak większość ludzi którzy by chcieli zacząć sprzedawać na Allegro nie wiesz czym handlować. Też kombinowałem tak jak Ty i doszedłem do wniosku ,że wszystkie sklepy w moim mieście kupują chyba towary na Allegro :mrgreen: :mrgreen: . Bo nie znalazłem nic co mógłbym sprzedawać. Pomysł ogólnie jest bardzo dobry. Jeśli uda Ci się coś znaleść to daj znać :wink:
Jest jednak pewien problem. Urzędy skarbowe przyglądają się takim, którzy generują duży ruch na Allegro i sprawdzają kto to taki i czy prowadzi działalność gospodarczą i czy płaci podatki.
@up
rozwaliles mnie,depili sie kiedys do Ciebie albo slyszales o tym z pierwszej reki? @topic Pomysl dobry ale kazdy ma problem z towarem(ogolnie sprzedac mozna tam wszystko,ale ciezko zdobyc tanszy towar) podpowiedz Nie wystwawiaj aukci po 100szt bo sprzedaz np 12 szt a zaplacisz za wystawienie 100. Sugeruje wystawiac po 9 bo za kazda "dziesiatke"naliczana jest oplata. przyklad: aukcja 9przedmiotowa placisz za wystawienie np 3,40zl aukcja 4 przedmiotowa placisz za wystawienie np 3,40zl aukcja 12 przedmiotowa placisz za wystawienie np 4,90
Nie słyszałem żęby US ścigał kogoś na allegro za to że dużo sprzedaje.
PG to ściga ale nie US!
Ale na początek możesz być spoko, bo i tak nie będziesz mieć na początku dużego ruchu, a leszczy się nie czepiuają - przynajmniej na razie.
Nawet nie powiem że pomysł jest dobry, bo nie jest. Jako osoba która prowadziła sklep( w stanie zamknięcia) i mogłam porównać ceny towarów. to niestety różnice są kolosalne w cenach. Przykładowo taki drobiazg jak perfumy nalewane. Normalnie w sklepach kupisz 1ml po 1zł. W hurtowni a w zasadzie u dystrybutora który w moim mieście był tylko jeden kupisz 1ml po 0,5zł. Na allegro cena sięga dużo po niżej. Tak że czasami za 1zł możęsz kupić całą małą buteleczkę 10ml dobrej jakości. Inny przykład kadzidełka różnice negatywne w zależnośći od firmy produkującej od 10 do 20 gr.Choć najwięcej użytkowników chce kupować po cenach których w moim mieście nie znalazłam.Towary spożywcze np. red bull tu akurat miałam przewagę ale tylko dlatego że hurtownia pomyliła się na moją korzyść o 50gr na puszczce. A i tak na allegro ktoś sprzedawał niżej niż ja to kupiłam przez pomyłkę. Niewiem skąd mają towar ale gdyby kupować na allegro i sprzedawać w pobliskim sklepie to osiągnęłoby się niebotyczne obroty i zyski.
Mam świetny pomysł na dobry biznes. Zostancie importerami. To nie jest trudne. Najlepiej importować z kraju ktory produkuje duze ilosci tanich produktów , czyli Chiny, Indie, Taiwan, . Problem jest teraz jak znalezc odpowiednich producentów, no bo przeciez nie kazdego stac na podrod do chin i zalatwienie wszelkich formalnosci. Drugim problemem jest bariera językowa. Rozwiązanie jest proste , wystarczy skorzystac z pomocy portalu B2B , jest wiele zagranicznych a ostatnio takze polskie , najwiekszym w polsce jest chyba aladyns.com , podaje linka aladyns.com , maja tam duzo producentów z Chin, Taiwanu, Indii, ktorzy przedstawiają tam swoje oferty. Sa zdjecia produktow opisy, mozna sie skontaktowac z producentem, slyszalem tez ze pomagaja w imporcie. Polecam dla przyszlych importerów.
Wiesz to jest dobry pomysł na co już faktycznie łącznie ze mną wiele osób wpadło, lecz jest jeden minus, trzeba mieć naprawdę duży kapitał. Teraz się ostatnio mocno zapożyczyłam niewiem jaki będzie rezultat, ale na allegro naprawdę trudno narzucić dużą marżę, bo ciężko jest przebić towary poniżej wartości czytaj używane, lecz dla ludzi którzy posiadają ogromny kapitał jest to dobry biznes, ale trzeba miec firmę bez firmy sprzedaż taka jest po prostu źle widziana przez władze i nie chodzi tu tylko o obroty.
Moim zdanie nie wyrobisz z ceną towaru ;) bo na allegro jest dużo podrub i dużo osub które mają hurtownie i sprzedają towar po niskich cenach zeby wejś w takie coś to musisz miec szczęście ;)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|