Witam.
Pracuje w niewielkiej lecz bardzo preznie działającej firmie na stanowisku Handlowca głównie miedzynarodowego. i mam dosyc juz wyscigu szczurów w dodatku w czyjas kieszen.Chcę zająć się importem towaru bezpośrenio z belgi ,włoch, oraz ze wschodniego bloku. Firma w której pracuje sprzedaje ten towar głównie na terenie naszego kraju ja znalazłem zbyt w czechach i na słowacji mam tam znajomych którzy są zaskoczeni ceną jaką im zaproponowałem dotego można wystawić to na słowackim odpowiedniku allegro. no i oczywiscie mozna by przejac część klientów z w.w firmy głównie tych płacących w terminie. Mam kilka pytań i chciał bym zasięgnąć porady lecz w mojej miejscowośći w UP. panie nie są chętne by udzielic takich informacji a raczej one uważają ,że nie są informacją :) .
- 1.Mam 25 lat 2 lata temu zlikwidowałem działalność gospodarczą , powodem było oskarżenie mnie przez Urząd Skarbowy,oraz Urząd Celny o uchylanie się od obowiązku odprowadzania im należnosci po długiej walce zostałem bez wyroku i sprawa została zamknięta ( a ja w trakcie postępowania trafiłem do tej pracy i tak tu zostałem). Chciałem się dowiedzieć czy zakładając działalność gospodarczą będe na preferencyjnym Z.U.S.-ie?
- 2. Jeśli miałem Działalnośc Gospodarczą która została zlikwidoana 2 lata temu mogę się ubiegać o dofinansowanie z U.E na rozpoczęcie działalnośći.
- 3. Mam umowe lojalnościową zawartą z firmą w której obecnie pracuje ale jeśli w wpisie do ewidencji w UM. umieszcze wiekszy zakres działalności to osobiście uważam nie powinno być problemu przecież jeśli by taki był to oznaczało by że nie moge już niczym handlować :/
Przepraszam za takie szczegółowe pytania ale wpisując w googlach podane frazy natrafiłem na to forum i czytałem wiele postów jak widze wypowiada się tu bardzo dużo kompetentnych ludzi wiec mam nadzieje ze tez znajde tu pomoc.gdyby ktos był zainteresowany wspołpracą mam w ofercie wiele materiałów budowlanych i wykończeniowych renomowanych firm z duzymi upustami.
Pozdrawiam.