Witam
Ostatnio zainteresowałem sie tym tematem i ciekawi mnie to czy ktos z was zajmował sie juz czyms takim.
Jak wiadomo biopaliwa takie jak biodiesel sa ekologiczne pod tym wzgledem ze produkuje sie je z roslin takich jak rzepak badz kukurydza. Jednak jest rowniez wiele aspektów przeciw tego typu produkcji energii. Jednym z nich jest degradacja ziem ktore trzeba pozniej kosztownie odnawiac. Ponadto koszt produkcji 1l paliwa z rzepaku jest nieporownywaly z kosztem produkcji biopaliwa z glonow. Jak wiadomo glony podwajaja swoja mase kilkakrotnie w ciagu doby. W procesie fotosyntezy absorbuja CO2 który nie jest pozniej uwalniany podczas spalania. Najwiekszym plusem takiego rozwiazania jest fakt ze z 1 Hektara mozna uzyskac nawet 15 000l paliwa. Algi badz glony mozna zbierac nawet 8 razy dziennie to daje 8 plonow na dzien a nie 1 jak w przypadku rzepaku!! Rośliny te wybrano, ponieważ bardzo szybko rosną, a z hektara upraw można uzyskać 15-krotnie więcej paliwa niż z innych roślin. Myslałem nad takim interesem gdyz jest to dla mnie bardzo przyszlosciowa inwestycja. Juz teraz linie lotnicze zaopatruja swoje floty w biopaliwa wyprodukowane wlasnie z alg badz glonow. Algi hodowane będą w zrobionych z żywicy ośmiometrowych silosach wypełnionych wodą. W takich warunkach rośliny te bardzo szybko rosną wykorzystując proces fotosyntezy. Zebrane plony trafialyby nastepnie do wirowek odcedzajacych je z wody nastepnie przeszlyby proces gazyfikacji czyli wydzieleniu CO2 ktore wykorzystywane by bylo jako pozywke dla dalszych upraw. Jest jeszcze jeden rowniez bardzo duzy plus takiej inwestycji. Algi do procesu fotosyntezy wykorzystuja tez fosforany i azotany. Zgadnijcie co jest ich głownym zrodłem:D...scieki komunalne to moze was zaskoczyc ale tak jest to rozwiazuje kolejne problemy ekologiczne. Niestety tego typu inwestucje nie sa jeszcze znane na szersza skale bynejmniej w europie chociaz shell juz otworzyl swoja wlasna kolonie.
Jak by sie miała taka uprawa pod katem prawnym?Czy kazdy posiadajacy srodki jest w stanie takowa otworzyc? Co o tym sadzicie?
Mile widziane beda uwagi i opinie eksperotw z dziedziny paliw itd jesli tacy tu sa.