witam.
Co myslicie o tym pomysle?? slyszalem ze jest to dobry interes poniewaz jest duze zapotrzebowanie na dziczyzne.
Czy ktos moze powiedziec cos wiecej o takiej hodowli?? (koszty zakupu zwierzat, mozliwosci zbytu, itp)
|
Hodowla DANIELI |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam.
Co myslicie o tym pomysle?? slyszalem ze jest to dobry interes poniewaz jest duze zapotrzebowanie na dziczyzne. Czy ktos moze powiedziec cos wiecej o takiej hodowli?? (koszty zakupu zwierzat, mozliwosci zbytu, itp)
Słuchaj sprawa jest taka chodowla danieli jest droga na poczatku musisz kupic sobie przynajmiej 2 samice i samca ..Koszt drogi za dobra rase ok 8tys sztuka tak było przynajmiej rok temu .Moj kolega posiada taka chodowole interes mu kwitnie ale masz ryzko choroba samic samca . To sa żywe zwierzeta ! Jemu sie udało ale mowił ze to nie takie proste .Plusem jest ze one jedza tak jak kozy czyli to co popadnie =) . Stajnia nie musi byc ogrzewana.Sa tez specialnie fundusze z UE .wiadomo ale czeba umiec kozystac i o ile wiem musiał bys sie opłacac w KRUSie bo watpie ze chodwle da sie zarejstrowac jako FHu czy cos. Pozdrawiam!
Co do cen zwierzat to koszty nie sa az tak wysokie. Daniele mozna kupic juz za ok 1,5 - 2 tys zl. Nawet na allegro mozna zobaczyc.
Moze wypowie sie na forum jakis hodowca jesli ktos taki to czyta?? Szczegolnie interesuja mnie ceny skupu zwierzat.
a ja mam cos z innej beczki.
Czym sie rozni daniel od jelenia ? Jelen stawia a daniel pije :D Nie moglem sie powstrzymac ;]
Pomysł wg mnie dobry, ale może wypowie się ktoś kto się na tym zna?
Gargamel,
Witam Czytałem post ale mam lepszą propozycję. Hodowla danieli to jak hodowla bydła mlecznego czy mięsnego, nie masz wolnego dnia ani urlopu. Ja przymierzam się do pewnej hodowli lecz nie posiadam odpowiedniego kapitału i terenów. Jest zero ryzyka dochód przyzwoity a przedewszystkim hodowla nie wymaga praktycznie poświęcania czasu poza dozorem. Mogę przekazać pomysł a może wspólnie coś wymyślimy jakaś spółka ew. inne porozumienie.
Czy na forum jest ktoś, kto naprawdę się orientuje w opłacalności hodowli danieli??
Odwiedziłem kilka stron internetowych polskich hodowli i na każdej napisane jest ,że to dobry interes,jednak farmy sprzedają innym hodowcą zwierzęta,więc nie traktuje ich opowieści o świetnym biznesie zbyt poważnie. W sieci mało jest informacji odnoście dziczyzny, są jakieś pojedyncze wzmianki,że mięso to rzeczywiście wraca do łask, jest na nie popyt i stosunkowo mała podaż,ale nie ma żadnych konkretów. Mam 4ha ziemi, budynki i około 40tyś. PLN na początek; szczerze mówiąc chętnie wróciłbym na wieś i zajął się taką działalnością, nie boję się ciężkiej pracy i nie oczekuje wielkich kokosów z takiej działalności, jestem ciekawy czy rzeczywiście taka hodowla może zapewnić mi i przyszłej rodzinie godziwe dochody.
Bede wdzieczny za uchylenie rabka tajemnicy tej hodowli. Co do spółki to nie moge niczego obiecac ale na wspolprace i wymiane doswiadczen jestem jak nabardziej pozytywnie nastawiony. Napisz co to za hodowla i wspolnie z innymi na forum zastanowimy sie nad nią. Konkurencji chyba nie musisz sie bać:)
witam
co do danieli to nie wątpię że jest to droga inwestycja ale gdzie można to sprzedawć kto to kupuje czy są jakieś rzeżnie albo co
siemanko
mam małe pytanie gdzie oddawać daniele czy są wogule jaieś skup dziczyzny na śląsku
odswiezam watek.
mam nadzieje ze wypowie sie jakas osoba zajmujaca sie hodowla. przede wszystkim istotne jest zapewne dla wiekszosci osob na tym watku jak wyglada sytuacja ze zbytem oraz oplacalnoscia takiej hodowli. z gory dziekuje za informacje
coś umiera wątek....
Znacznie bardziej dochodowa jest hodowla alpak. (to takie lamowate zwierzeta)
Narazie w polsce istnieje tylko jedna taka hodowla. Zwierzeta glownie hoduje sie dla miesa i welny, ktora jest bardzo ciepla, mocna, droga i hipoalergiczna - jej zalety mozna by wymieniac dlugo. Powiedzmy, ze jest nieporownywalnie lepsza od owczej. Zwierzeta te charakteryzuja sie tanim kosztem utrzymania. Maja trójzoładkowy przewod pokarmowy, ktory wykorzystuje pokarm w niezwykle efektywny sposób. Zywia sie niskiej jakosci trawa lub sianem, jedza znacznie mniej w stosunku do swojej wagi niz inne zwierzeta hodowlane. Alpaki sa bardzo inteligentne i posluszne. Wszystkie zostawiaja odchody w jednym miejscu (ktore i tak sa prawie bezzapachowe). Sa bardzo przyjazne i lubia dzieci. Mozna sprzedawac je na agroturystyke itp. Minusy to koszt takiego zwierzecia i rozmnazanie. Ciaza u alpaki trwa prawie rok i rodzi sie tylko jedno mlode, ktore dopiero po paru latach moze byc gotowe do rozmnazania. Mimo tego hodowla alpak jest podobno najbardziej dochodowa ze wszystkich innych na swiecie. Z reszta nie bede sie narazie tyle rozpisywac. Chcialbym otworzyc taka hodowle, z tym, ze przydalby sie jakis wspolnik poniewaz wklad na poczatek nie jest maly. Jak ktos jest zainteresowany to czekam na odpowiedz na forum.
Chłopy i baby! ja też kiedyś się napaliłem na chodowlę królików. Zainwestowalem pieniądz i wszystko sie rozpłyneło. bo wszyscy chcą sprzedawać, a nie kupować. jak zakładacie jakiś interes , to najpierw zapewnijcie sobie zbyt. Z tego co tu piszą to takich skupów nie ma.
dzwoniłem do chodowcy. oczywiście nie ma skupów, a jeżeli są to mało płacą. wszyscy narazie sprzedają żywe zwierzęta lub powiększają stada. powiedział, że jeżeli kupi się od nich to gwarantują 2 letnie doradztwo i pomoc. wspomniał rówmież o możliwości odbioru przez nich przychówku. tylko ciekawe ile płacą. moim zdaniem nowi chodowcy nie mają szans na tym rymku. o małych ilościach nikt nie będzie z wami rozmawiał. interes jest dobry jak każdy inny tylko dla potentatów.
|
|