Większość hodowli zwierząt jest małoopłacalna i pochłaniająca dużo czasu i nakładów. A co myślicie o hodowli psów rasowych? W szczególności chodzi mi tu o rasę buldog angielski, jest to rasa mało rozpowszechniona w polsce w stosunku do innych ras. Rodowodowe pieski tej rasy kosztują ok 2500 zł za szczeniaka. Przyjmując że na początek hodowli zakupiłbym tylko 2 suczki (w celu zapłodnienia skorzystałbym z reproduktora), a każda z nich w miocie miała by po 3 szczeniaki x 2 mioty w roku = 12 szczeniaków rocznie x 2500= 30 tys zł rocznie. Oczywiście należy odliczyć koszt wyżywienia , szczepień itp itd . ok. 6 tys zł.
Więc mamy 24 tys rocznie co daje nam 2 tys miesięcznie zysku. Inną sprawą jest zbyt, ale tu nie miałbym dużego problemu (mieszkam niedaleko warszawy, więc mógłbym jeździć na giełdy itp. A także stworzyć stronę swojej hodowli wraz z pieskami oferowanymi do sprzedaży, i oczywiście allegro). Nie jest to może biznes na którym można zrobić kokosy ale myślę że fajny sposób na dorobienie. Lubię i znam się na zwierzętach, od dziecka się nimi interesowałem więc moim zdaniem powinienem sobie dać radę. Co o tym myślicie? Pozdrawiam