Witam,
także przymierzam się do kupna koni; dwóch może trzech, ale niczego konkretnego jeszcze nie wiem na temat możliwości utrzymywania się z tego "biznesu".
Pozdrawiam
|
Hodowla koni - strona 2 |
Hodowla koni
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam,
także przymierzam się do kupna koni; dwóch może trzech, ale niczego konkretnego jeszcze nie wiem na temat możliwości utrzymywania się z tego "biznesu". Pozdrawiam
abrahamKorn stanówka to raczej krycie klaczy, nie ma to nic wspólnego z pensjonatem dla koni ;P
Poza tym który pensjonat dziś ma w cenie opiekę weterynaryjną? Co do hodowli jednej klaczy to: kupno od 5 tysięcy zł utrzymanie minimum 300zł miesięcznie + weterynarz rozczyszczanie kopyt - minimum 40 zł (raz na 4-6 tygodni) stanówka - różnie, zależy jakim ogierem, do tego minimum pół roczny odchów źrebaka - około 100zł/mies dodatkowo wychodzi samo utrzymanie klaczy w ciąży a potem ze źrebakiem najmniejszym kosztem bez weterynarza i stanówki - około 5000, dodaj sobie weta, stanówkę, całodobową opiekę itd. Nie ma z takiego czegoś ani kokosów ani przyjemności:/
Ja mam swoj stajnie i 2 sportowe koniki, które odnoszą sukcesy na zawodach... Ale do rzeczy... Z takiej stajni jak mam ja nie da się dużo zarobić... Na pensjonacie mam 2 konie do rekreacji mam 4 koniki... No na sezon letni owszem, ale na sezon zimowy coraz żadziej przyjeżdżają ludzie do rekreacji... Zawsze mam ok.200zł na plusie i to nie jest wystarczająco żeby z tego żyć... Zawsze kupuje coś na konie a z pieniędzy koni pensjonatowych zapewniam koniom świeżą słomę, siano, owies, i tata przy okazji płaci za prąd i wodę... Także nie licz na duże zarobki;/
agag masz rację... W tamtym roku klacz się mi oźrebiła miałam z nią dość dużo kłopotu <finansowych>... Po pierwsze krycie DOBRYM ogierem dużo kosztuje w moim przypadku 2000zł , a dolicz sobie do tego później: weterynarz przynajmniej raz w miesiącu, żeby kontrolował co się z nią dzieje a zwłaszcza ze źrebakiem <ok.80zł>, kowal <kowala mozesz odliczyc bo i tak bys musiał ją strugać>, codzienna opieka całodobowa, odpowiednia dieta, a przede wszystkim klacz przez ten cały czas nie będzie na siebie zarabiała... Będziesz ją musiał z własnej kieszeni utrzymywać... A po oźrebieniu ze źrebakiem trzeba cały czas przebywać, po prostu uczyc go żyć, a to naprawde łatwe nie jest... A żrebak też kosztuje na miesiąc gdzieś ci wyjdzie +100zł dla źrebaka... Jeżeli źrebak będzie dobry to możesz go sprzedać do ok. 4000zł
witam serdecznie
Temat koni tak jak każdy temat poruszany dla znawców to temnat rzeka. Tak jak było zapytanie, czy z chodowli da sie zarobic. Odpowiedz brzmi: NIE. Nie dla osoby takije jak Ty, czyli niemasz kilku set tysiecy na zakup rasowych koni, hektarów ziemi, odpowiedniego ośrodka. Na dzien dziesiejszy stadniny hodowlane wspieraja sie roznego rodzaju dodatkami, tj, treningi, jazdy, zawody itp, bo ze sprzedazy swoich koni, ciezko zarobic odpowiedni pieniadz. Jezeli chodzi o dotacje, w polsce dotowane sa tylko (moge sie mylic o rase) konie rasy małopolskiej. Reszata ras, tj. araby, aqh, slazaki itp, nie podlegaja dotacja z ue. Kolejna sprawa konie do chodowli nie moga byc konmi do zawodow i rekreacji, wic sama chodowal to tylko zabawa dla ludzi bogatych. Choć prowadzenie stajni mając doświadczenie i odpowiednie zaplecze, jest jak najbardziej dochodowym interesem. Z czego w takim wypadku mozna czerpac zyski: Pensjonat dla koni Układanie trudnych koni, koni pod zaprzęg Zajeżdżanie Nauka jazdy Krycie ogierem AQH Sprzedaż koni Treningi jazdy klasycznej oraz western i rodeo. Naturalne metody (Monty Roberts) Zawody kwalifikacyjne, międzynarodowe itp. Rajdy konne Sprzedaż sprzętu jeździeckiego Ale jak mówie trzeba miec o tym troche pojecia, i srodków fonansowych. Sam zakup 5 koni nie jest dobrym rozwiazaniem jezli nie posiadamy odpowiednich papierów aby np. prowadzic jazdy w terenie. Tj, mówie - jezeli ma ktos pieniadze i chce zainwestowac, tego typu interes mu sie zwruci, ale w innym wypadku jest naprawde ciezko. W razie pytan prosze pisac na PW pozdrawiam jakub
mam pytanie czy sa jakies doplaty do hodowli kucyków???do jakich ras???? i ile tych doplat (zl)???
Ta dotacja na konie "małopolskie" czy jakoś tak to jedno razowa czy co miesiąc?
Jak co miesiąc to można na tym zarobić bierzesz dotacje dodatkowo np. kuligi, jazda konna czy nauka jazdy..itp...
Witam.
Mam pytanie czy ktos z forumowiczów jest obeznany w temacie dopłat do hodowli rodzimych ras koni tj: hucuł konik polski konik śląski małopolski wielkopolski Słyszałem ze mozna starac sie o co miesieczne doplaty, tylko niewiem jak do tego sie zabrać. Przyblize troszke tematu: rodzice posiadają małe gospodarstwo rolne, 3ha ziemi rolnej którą można by bylo przekształcic w pastwisko+0,5ha łaki.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Hodowla koni - strona 2": - Hodowla koni małopolskich - HODOWLA KONI NA MIĘSO DO WŁOCH - Hodowla Koni /Zagraniczny rynek - Stadnina Koni - dotacje do koni
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|