Czy hodowla koni jest opłacalna-nie mówie tu o jakis duzych zarobkach-zeby z tego zyc
czy jest ktos na forum kto cos o tym wie.
|
Hodowla koni |
Hodowla koni
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czy hodowla koni jest opłacalna-nie mówie tu o jakis duzych zarobkach-zeby z tego zyc
czy jest ktos na forum kto cos o tym wie.
to zalezy ale raczej tak
zakładasz gospodarstwo agroturystyczne, dostajesz dodatkowo na to kase z uni a pozniej 40 zł za godz jazdy x ilosc koni x kilka godzin dziennie... sam sobie odpowiedz
A czy wiecie ile kosztuje dobry koń? Tyle co dobre auto :D
Mój ojciec zaczął prowadzić ten interes. Powiem ci tak powierzchownie.. najlepiej jest zainwetsowac w klacze bo dięki niej masz pożniej żrebaka którego możesz sprzedać.
zakupujesz 3 klacze(wartość 1 szt. od 2,5tyś w zwyż) i 1 kucyka , ziemie wielkości takiej która bedzie spełaniala warunki UE dla 3 koni. Z czego możesz dochód czerpać : z odchowanych żrebiąt któe sprzedajesz przejazdzki bryczką przejażdzki konną przejazdzki nq kucyku na imprezach okolicznosciowych dotacje z UE To jets dobry interes i nie drogi w utrzymaniu...
chodziło mi bardziej o hodowle klaczy na zrebieta-a ztego to raczej dotacji z UE (nie ma tylko z agroturystyki) ,i pytam czy to jest oplacalne
==raczej dotacji z UE (nie ma tylko z agroturystyki)==
nie musisz miec agroturystyki. tylko posiadac rasowego konia (wiem ze jak bedziesz mial konia Polskiego to masz najwieksza dotacje) a posiadajac klacz majac małego zrebaka masz kolejna dotacje albo i go sprzedajesz i masz zarobek.. Oprocz zarobku masz satysfakcje ze posiadasz konia :)
to jak od kazdego posiadanego jest dotacja-czy tylko z rasowego,lub polskiego.A w jakiej wysokosci zł.Satysfakcja napewno a agroturystyka odpada.
to ktos mi odpowie czyzby temat juz umarł??
Pośrednicy płacą od 8 zł/kg żywego konia. Znacznie lepsze ceny były kiedyś u odbiorców żywca końskiego w Italii, ale z uwagi na protesty "ekologów" i "milośników zwierząt" pośrednicy skupują konie w Polsce i eksportują mięso w cenie kilka euro/kg.
tomastm zostaw ty konie w spokoju jak nie masz o nich żadnej wiedzy bo za chwile zapytasz się w którym hipermarkecie sie pasze kupuje.
Mój znajomy chciał otworzyć ośrodek agroturystyczny w dobrej miejscowości w okolicach Krosnowic (bardzo ładne tereny) kupił dużą ziemie kilka hektarów do tego miał lasek, staw itp kupił konie ma ich teraz 9 ale niestety na takie coś potrzeba naprawdę wielką kasę. I interes się nie udał, to co kupił ma może w pszyszłości bo potrzeba dużych środków finansowych. W tym momencie na tym terenie otworzył hodowle psów rasowych i z rodowodem ma dogi argentyńskie (szczeniaki są warte ok 1 000 euro) i teraz zakupił kilka psów o rasie perdigueiro i z tego ma dużo większa kasę niż z koni i mniej roboty.
ojj arek1201 ale pojechales-szkoda ze nie masz racjii,a jesli chodzi o hodowle koni to nie chodzilo mi o hodowla na mieso tylko na sprzedawanie odchowanych zrebiat do dalszej hodowli tzn.taka reprodukcja.
Jeżeli chcesz hodować konie, czy źrebaki rasy "koń", to tego poza ubojniami nikt nie kupi. Stadnina rodowodowych i rasowych koni to spore wydatki. Marketing i PR jeszcze większe! The end of story!
moze nie chodzilo mi o taki znowu duzy biznes a tylko o zainwestowaniu w 1 na poczatku klacz raczej nie rasowa mlodą i zniej miec zrebiaki ktore bede sprzedawac podobno popyt jest.A wiec za duzo sie nie napracuje,chyba zwieksze hodowle do dwoch klaczy.O co tym sądzicie??
wiem ze to troche dlugo potrwa,ale łaczenie przyjemne z dochodowym to fajna rzecz
Odpowiem Ci tak.
Hodowla koni - to temat rzeka. Nigdy nie zaistniejesz na rynku jeśli nie masz dużych pieniędzy i hektarów i wieloletniego doświadczenia. Hodowla koni II - można hodować konie dla zamożniejszych ludzi z dużych miast..To inny temat. Więc zacznijmy od tego drugiego tematu. Biznes ma szanse gdy: 1. Mieszkasz niedaleko dużego miasta 2. Masz ziemię i układy w pobliskich lasach. Jeśli tak to: Budujesz stajnię. Za stanówkę (miesięczna opłata utrzymania konia w stajni pod miastem) bierzesz ok. 400-800 zł za sztukę. W koszt ten wchodzi: słoma, wywalanie gnoju, weterynarz, podstawowe szczepienia. Zakładam, że masz tyle ziemi co by oddzielić klacze od ogierów i codziennie wypuszczać je na trawę. Jeśli dalej masz dalsze pytania...pisz: maila.napisz@gmail.com
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|