|
Hodowla królików |
Hodowla królików
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czy ktoś się orientuje jakie trzeba spełniać wymagania? No i gdzie można to dalej sprzedawać? Czy jest jjakiś skup w lubelskim? Koniecznę są umowy czy nie bardzo. No i ile można na tym zarobić. A co ze zdrowiem? Stałe kontrole weterynaryjne czy jakieś certyfikaty? Piszcie.
Zapewne takie same jak przy hodowli innych zwierząt domowych.
Ze dwa latka temu zajmowałem sie hodowlą królików (ok 100 samic). Potrzebne Ci będzie jakieś miejsce gdzie możesz umieścić klatki, do tego pasze dla królików...poszukaj w google , w internecie jest pełno stron zawierających porady, firm produkujących klatki itp.
Jeśli masz od 50 sztuk musisz normalnie zarejestrować działalność, tak było jak ja miałem (połowa była moja, połowa braciaka,po niecałe 50 szt.) i rejestracja niekonieczne... Jak tylko znajdę w domu CD z hodowli królików wystawie w sieci i prześle Ci link. Pozdrawiam PS. Jeśli chodzi o zbyt, to mięso królików jest dobre i stosunkowo drogi,w Polsce masz firmy skupujące i przerabiające mięso, tak więc ze zbytm nie powinieneś mieć problemu;przy odpowiedniej ilość na sprzedaż firma przyjedzie bez opłat swoim samochodem do Ciebie i zabierze je; mięso głównie jest exportowane na zachód np. Francja
watpliwa sprawa aby hodowla krolików byla oplacalna chyba ze byla by naprawde masowa hodowla
ługi skoro jest opłacalne dlaczego nie zajołeś sie tym na wieksza skale
1.wdała się horoba dziesiątkująca stado i młode
2.braciak szedł do woja 3. brak kasy
Pozatym by zająć się hodowlą królików trzeba mieć jakieś pomieszczenie, a w moim przypadku takiego nie miałem, pomimo iż mieszkam poza miastem nie posiadam gospodarstwa więc nie miałem gdzie ich hodować więc wspomogłem się pomiezczeniem u sąsiada...
Przydają się też porady od innych hodowców, a oni są skłonni do pomocy... pozdrawiam
no to w sumie ciężko sie zorientować jak to rzeczywiście jest z tą hodowlą królików, bo jedni piszą ze to żyła złota przy sprzyjającym szcześciu (czyt. brak chorób) i odpowiedniej wielkości hodowli. Z drugiej strony zonu jest brak odbiorców...
Może ktośpolecić konkretnych, sprawdzonych odbiorców ??
Wie ktos cos na temat dotacji do chodowli krolikow ??
Najlepiej to poszukać, nawet przez Internet, ferm królików i skontaktować się z ich właścicielami i wtedy pogadać i zorientować się w temacie
Jeśli kogoś to zainteresuje publikuje info jakie znalazłem u siebie z czasów jak się tym zajmowałem. W pliku znajdują się m.in.:
- adresu ubojni; - schemat kalkulacji opłacalności produkcji; - choroby...
Może ktoś skorzysta.. Pozdrawiam ŁuGi
witam
przyszewdl mi do glowy pomysl na otwarcie hodowli królików. mieso takiego futrzaka jest drogie z racji na brak zainteresowania a brak zainteresowania wynika z ceny czyli wystepuje w tym przypadku tzw błedne koło. jesli chcialbym te błedne koło złamac i otworzyc hodowle królików czy znalazlbym entuzjastów ??? prosze o podpowiedzi ile taki zwierz zjada karmy/paszy zamin nada sie na talerz. i jaki bylby koszt rozpoczecia takiego przedsiewziecia (lokal, weterynarz, ogrzewanie itd) pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
Witam,
ja tam moze troszke z boku, ale nurtuje mnie jedno pytanie. Jak rolnik hoduje trzode to moze te swinki ubijac dowolnie i zjadac, a jak (ostatnio zaslyszane z tv) jakies malzenstwo ubilo iles tam psow i zjadlo to dostali po 8 miesiecy w zawieszeniu na 4 lata. Czy istnieje lista zwiarzat, ktore moga byc zabijane w celu konsumpcyjnym? i czy na tej liscie jest krolik? -- Pozdrawiam Jerry
Co zrobisz jak przyjdze pomór? od tego nie da sie zaszczepic ani ubezpieczyc
witam,
mój dziadek hodował króliki i ubijał kiedy chciał i ile chciał. Była to mała hodowla (może ze 20 klatek). Sprzedawał je handlarzowi na rynku z mięsem.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|