witam!!!
mam taki pomysl:)
co powiecie o hodowli krow:)
wiadomo co za tym idzie interes by polegal na sprzedaży mleka...
ile mozna wyciagnac np z 50 krow??? warte to zachodu?
|
hodowla krow, sprzedaz mleka... |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam!!!
mam taki pomysl:) co powiecie o hodowli krow:) wiadomo co za tym idzie interes by polegal na sprzedaży mleka... ile mozna wyciagnac np z 50 krow??? warte to zachodu?
weź pod uwagę tzw. Kwoty mleczne - limity ograniczające produkcję mleka narzucone przez UE.
mozna bardziej przyblizyc ten temat???
kazdy producent mleka ma narzucony limit ilosci mleka kture moze sprzedac po przekroczeniu kturego trzeba placic kare. np mam limit 1000kg mleka rocznie i sprzedam 2000kg mleka po 1zl zarobie 2000zl-kara=okolo1300zl (u mnie w regionie kara wynosila chyba 60gr za kg) czyli po przekroczeniu limitu mleko oddaje za prawie za darmo. po za ty zakladajac nowe gospodarstwo musial bys kupic sobie kwote mleczna(inaczej limit) cena to ok 1zl za kg w efekcie caly twuj przychud ze sprzedazy mleka w pierwszym roku poszedl by na zakup kwoty mlecznej. jesli chodzi o oplacalnosc to bydlo mleczne najbardziej sie oplaca w poruwnaniu z innymi hodowlami ale i pracy stosunkowo naj wiecej a chetnych brak no chyba ze sam 50 krów wydoisz,zbadasz ogulnie mleko,umyjesz i wydezynfekujesz sprzet,dasz jesc,itd pieniadze to bys mial calkiem niezle z takiego stada (oczywiscie jak na rolnictwo) jestem rolnikiem ale krow nie mam stad wysokosc kary i cen kwoty mlecznej jest taka jak muwili inni rolnicy ale to ten przedzial,po za tym niewiem ale moze agencja daje jakas kwote startowa dla nowych gospodarstw choc w to watpie
Z 40 krów co dwa dni masz 1000 l mleka.Czyli 1300 zł na rączkę.
jak masz tyle kasy żeby w to wejść to śmiało
mleczrnie coraz więcej płacą za litr mleka a kwoty mleczne niedługo wzrosną jest to baaardzo opłacalne jak masz pytania to PW
no dobra chłopaki napisze coś bo zrobiło mi się was żal.ja mam 20 krów mlecznych +przychówek 43 sztuki w sumie wiec coś wam moge powiedzieć na temat poruszony w tym wątku.Chcesz 50 krów,więc musisz:mieć minimum 35 ha ziemi aby jakoś być samowystarczalnym.Zeby do tego stada dojść w 5 lat musisz kupić chociaż 25 jałówek cielnych,oczywiście najlepiej z dobrym pochodzeniem.Koszt jednej to jakieś 4-5 tysięcy.Obora na 50 sztuk z wyposażeniem to jakieś drobne 500 tysięcy(optymistycznie)Potrzebny będzie ci limit w wysokości 180 tysiecy kilogramów po 1,20 za kilogram.Jak już masz gospodarstwo 35 ha,obore za pół miliona,krowy,limit to musisz kupić sprzęt do zbiorów pasz objętościowych,kukurydzy,sianokiszonek, sprzęt do zadawania pasz (wóz paszowy),
Przy założeniu że krowy dadzą ci 1200 litrów mleka co drugi dzień(odbiór przez mleczarnie) po 1,20 za litr to masz po odliczeniu kosztów masz 300-400 zł na ręke co drugi dzień.Przy założeniu że produkcje rozpocząłeś za gotówkę bez kredytów:)hodowla bydła mlecznego jest najbardziej pracochłonną hodowlą w rolnictwie wymagającą ogromnej wiedzy i doświadczenia.jest jednak i tak bardziej opłacalna niż inne.ja właśnie dodatkowo otworzyłem sklep spożywczy i bede z hodowli rezygnował bo można się przy tym zaorać.nie ma jednego dnia urlopu:(
a co powiecie na to żeby kupic 50 cielakow mlodych po 500zl./sztuke???
ha ha ha
i ile bedziesz czekal by uzyskac pierwsze pireniadze za mleko???????????? 3 lata!!!!!!!!!! hahahaha aaaaaaaaaaa kolega ktury szacowal ile trzeba wydac na dzien dobry zapomnial dodfac ile beda kosztowac maszyny i jeszcze jedno te 35ha to minimum 3 klasa po jakies 70 tys za ha a moze i wiecej czyli jak masz jakies 1,5 melona mozesz zaczynac ha ha tylko to nie jest do smiechu
szukam zbytu na cielecine ,,mieszance,, w dobrych cenach bo tych co za darmo by chcieli to na peczki
Jak zamierzasz wejść w krowy od razu musisz zapewnic calkowitą obsadę obory i streszczac sie ze wszystkim bo od ponad milionowego kredytu odsetki przecież trzeba spłacać jakos.
Co do opłacalności... nie jest ona taka duża jeśliby policzył własną pracę... a poza tym ceny mleka teraz są wyjątkowo wysokie i zanosi się w persektywie kilku lat ze tendencja będzie spadkowa Jak ktoś chce cielaki za 500 zł/szt kupować to chyba jedynie buhajki małe i je odchowywać, ale one też żrą tyle co krowy tylko że mniej pracochłonne i kapitałochłonne są ale i opłacalność mniejsza Sam w tym siedzę i liczyłem i niezbyt to się opłaca tak naprawdę...
Witam,
znam ten interes tylko z tego, ze kumpel prowadzi hodowle. Co sie naharuje to jego bo biznesu to z tego wielkiego zrobic nie mozna :( ledwie rodzine wykarmia a urlopu (nawet wolnego weekendu czy swieta) od dawna nie mial :( Po wejsciu do UE takie warunki postawili, ze kredyty ich zjadaja a cena mleka jaka byla taka i jest. Nie wiem czy to kwestia organizacji, ale opierając sie na tym co kumpel mowi, to nikomu nie zycze takiego biznesu :( Podszedlbym do sprawy z drugiej strony, jesli mleko jest takie tanie a produkty takie drogie, to kto przezera roznice? Mleczarnie poustawialy sobie rolnikow pod butami i trzepia kase na ich harowie a miedzy soba trzymaja niskie ceny mleka. Moze warto wejsc w przetworstwo mleka i eksport prodoktów mlekopochodnych? Nie badalem tego biznesu, ale wydaje mi sie to lepsza droga ;) Pozdrawiam Jerry
Nie zgodzę się że mleko jest tanie w przeciągu roku wzrosła cena i to znacznie...
teraz w granicach 1,2 do 1,7 za litr (zależy ile i jakiej jakości producent odstawia) tylko trzeba się zastanowić nad wzrostem cen środków do produkcji. teraz produkcja mleka jest opłacalna przy większych stadach (efekt skali) wiadomo z 5 krów to nawet na amortyzację maszyn nie zarobisz
Vzesc jeli chcesz sprzedac mleko to pomoge ci znalezc klioenta za granica.Naflepiej w dużych ilosciach,dobre jakosciowo,z dostawa do Niemic., pozdrawiam Marzena
jerry ,a mógłbys sie zapytac tego twojego kolegi,czy niechciał by sprzedac mleka za granice,czy ma takie certyfikaty umozliwiajace sprzedaż na ue,chodzi o mleko do dalszego przetwórstwa,ale musi ew, dowiezc transportem-czyli dostawa za granice,.Napisz mi ew, cenę za jaką by chciał sprzedać,najlepiej jak sie skontaktuje ze mna pozdrawiam Marzena
|
|