|
|
Hodowla kur niosek |
Hodowla kur niosek
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam mam pytanie zwiazane z hodowla kur niosek ,mam w planie na wiosnę kupić 200 kur .Czy przy takiej ilosci kur muszę gdzieś to rejestrować jezeli jajka będę sprzedawał np. wśród znajomych?Czy waszym zdaniem bedzie to opłacalne?Ile mogę szacunkowo w ciagu miesiaca?
to zależy jakich masz sąsiadów czy nie zrobią na ciebie donosu.A jeśli chodzi o opłacalność to zależy od tego ile będziesz miał jaj dziennie ale tego nie jesteś w stanie obliczyć
sąsiadów mam dobrych więc zaryzykuje morze sie powiedzie coś czeba robić.
no to powodzenia ale radził bym ci nie kupować od razu 200szt ja bym kupił najpierw 100szt.a za jakieś 3mies kolejne 100szt.Chodzi o to ze jak te 200szt zacznie się pierzyć to nie będziesz miał żadnego jajka.
Faktycznie tak morze być.Zacznę od 100a dalej zobaczymy.
A jak wielki masz kurnik
kurnik jest murowany 8metrów 6
no to masz nie zły kurniczek powodzenia w hodowli i nie zapomnij o dobrej wentylacji i oswietleniu.Pozdr.
Dzięki pozdrawiam.
A w jakim wieku chcesz kupić te nioski.Pamiętaj że nioska po pół roku dopiero się niesie.
myślałem kupić kury z fermy tak zwane wyniesione słyszałem że bedą sie jeszcze niezle nieść.
A skąd pochodzisz.Mam w rodzinie drobiarzy.Jeden szwagier ma nioski,a drugi brojlery.A co do kupna już dorosłych niosek to musi to być bardzo zaufany drobiarz aby ci niewcisną jakąś chorobę. Pamiętaj niech ci pokaże jakie miały już szczepienia i czy nie są w kwarantannie.Bo jak kupisz zarazę to możesz ją przenieść na inne fermy w okolicy.Pzdrawiam Krzychu.
Mieszkam w lubuskim koło Zielonej Góry.Gdybyś miał namiar na jakąś dobrą ferme prosze o kontakt.POZDRAWIAM.
Troszkę daleko odemnie-podlaskie.NIe orientuje się w twoich stronach więc nie mogę ci coś polecić.CZY masz już biznes plan,kalkulacje,wyposażenie kurnika.Powinieneś zacząć od tego,a potem myśleć o kurach.Nie chcę cię straszyć ale to kosztowny interes nawet dla 200 niosek.Nie będę się rozpisywać,ale same wyposażenie kurnika tak na oko to ze sto tysiaków.Ale przy dobrych układach będziesz miał ze 150 jajek na dzień razy 30 dni.Potrzebne pomieszczenie klimatyzowane do magazynowania jajek-odpowednia temperatura,paszociągi,wodociągi,urządzenie do podawania witamin i lekarstw w płynie.Pomyśl o agregacie prądotwórczym to podstawa.I tak to z grubsza wygląda.Pozdro.
Pomieszczenie do przechowywania jajek już mam,wode doprowadzoną również.A paszociągi nie będą narazie potrzebne pasze podam sam.Kury będą miały spory wybieg na powietrzu będą trzymane na ściułce.Narazie spróbuje wystartować wmiare tanim kosztem a dalej zobaczymy.Coś trzeba robić .POZDRAWIAM.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Hodowla kur niosek": - Hodowla KÓZ - Hodowla ryb - Hodowla...??? - Hodowla? - Hodowla ryb - Hodowla kur
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|