ile zaplaciles za rybki?? i gdzie kupiles??
pozdro
|
HODOWLA SUMA AFRYKAŃSKIEGO - strona 3 |
HODOWLA SUMA AFRYKAŃSKIEGO
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
ile zaplaciles za rybki?? i gdzie kupiles??
pozdro
Jakie kupiłeś te sumy (afrykańskie czy europejskie)? Po ile za sztukę? Jak duże masz to oczko wodne?
Witam wszystkch!
Mieszkam Niedaleko Czestochowy i jestem zainteresowany hodowla suma, Czy ktos z okolic ma juz jakies doswiadczenie z tymi rybami i przedewszystkim Czy jest rynek zbytu na tą rybe w tych okolicach???
Kupowałem suma po 0,75 gr.Waga ok 17g, rozmiary oczka to 12 x10 x1,5 m h.Myślę ,że mógłbym hodować w tym oczku nawet 20 tys. szt .
to fajne masz "oczko"
pozdro
Jeśli do "oczka" (faktycznie niekulawe oczko!) to pewnie kupiłeś suma europejskiego, tak? Do jakiej wielkości chcesz go hodować? Bardzo jestem ciekawy kosztów tej produkcji, sam się nad tym zastanawiam, ale moje przyszłe oczko to będzie raczej 1/10 Twojego... potem może coś więcej.
sum kupiony niedawno to sum afrykański .Na oczko wodne założę tunel foliowy , dodatkowo mam zamiar dogrzewać wodę kolektorem słonocznym własnej roboty.
fajny pomysl
a gdzie kupiles te sumy?? bo ja szukam punktu blisko warszawy pozdro
witam. z przyjemnością czytam wasze posty na temat suma afrykańskiego. fajnie było by sobie wychodować rybkę komsupcyjną i jeszcze ta wydajność ryb z metra szściennego.SUPER!!! ale coś mi tu nie pasuje a mianowicie filtracja wody ,bo jeżeli w zbiorniku np. 1000l pływa 100 rybek po 10g(narybek) to wszysto jest ok. utrzymanie parametrów wody nie powinno byc trudne ale po 6 miesiącach tam bedzie pływać 100kg!!!! tyle ryb wydala b.duże ilości odchodów ,wiadomo że filtr mechaniczny je zatrzyma no ale szkodliwe azotyny pozostają w wodzie a to uśmierca ryby! (trochę się znam jestem akwarystą)
w tradycyjnym akwarium podmienia sie wode żeby tych szkodliwości się pozbyć . i to mnie martwi, koledzy tu piszą : wlej do beczki wodę ,podgrzej ,wpuśc ryby.pół roku czekaj,wyłów ryby ,sprzedaj i KASA leci aż miło ::)) (troche to uprościłem :) sorrki) .wydaje mi sie że to ciężki kawałek chleba z tą hodowlą i naprawdę trzeba się na tym znać . proszę mnie tu nie "zglanować" że sieję zamieszanie ,może się myle jeśli tak jest to przepraszam i szacunek. pozdrawiam piszcie jak to jest z tą hodowlą może zamiast karpia w wigilję będę mał własoręcznie wychodowanego suma??
witam.no własnie co z wymianą wody? ile litrów dziennie trzeba wymienic z takiego 1000l basenu? a co z tą brudną wodą robić? do kanalizacji? a może jako nawóz na pole?nie mówcie, że wogóle nie trzeba wymieniać wody.myślicie, że nie trzeba jej grzać ?jaką więc temperaturę powietrza w pomieszczeniu należy zapewnic aby temperatura wody nie spadła poniżej26 stopni?a co w przypadku gdy przy wymianie uzupełniamy zbiorniki zimną wodą?więc jak to należy robić?czy jesteście pewni ,że można karmić sumy afrykańskie wysokobiałkową paszą dla karpia czy pstrąga? bo mi się obiło o uszy ,że w Polsce nikt nie produkuje odpowiedniej paszy,że trzeba ją kupować w Holandii.
Witam widzę , że nasze forum się rozkręca . Zostałem hodowcą od niedawna i moje doświadcznie dotyczące hodowli suma jest na etapie raczkowania .Jak na razie niemam z rybkami żadnych problemów.Mam dwa pojemniki 1000 l ,w jednym są rybki ,a drugi to osadnik.Woda spływa od ryb do osadnika , tam się osadzają na sitach organiczne zanieczyszczenia , następnie pompka pompuje oczyszczoną wodę na filtr biologiczny "złoże zraszane",gdzie bakterie nitryfikujące oczyszczają wodę zamoniaku i związków azotu.Filtr ten mam umjejscowiony na grzejniku co ,powoduje to stałe nagrzewanie wody .Planuję jeszcze zrobić filtr denitryfiujący , jednak nie mogę nigdzie dostać keramzytu.Woda wtych baniakach ma stałą tęperaturę ok 26 - 28* Oczywiście co trzy dni spuszczam osad z osadnika do szklarni .Wymiana wody ok 10%.
dzięki.czyli czy dobrze rozumiem przy jednym zbiorniku 1000l jest odstojnik.wymiana 10 % wody czyli odstojnik co najmiej 100l.mam w planach zarybic okolo 10 zbiorników 1000l.więc jak myślisz do każdego z nich podłaczyc odstojnik 100l czy raczej jeden 1000l połączony ze wszystkimi zbiornikami?acha a czy te 10 % wody to wymieniasz dziennie?a jaką paszę stosujesz? czy wodę-10% trzeba dopuścić- można stosowac bezpośrednio z wodociągu czy powinna być odstana?jaką masz temperaturę powietrza w pomieszczeniu?czy nie trzeba dogrzewać wody np.montując kaloryfer zbiorniku.? i już ostatnie pytanie mam zamiar kupić zbiorniki 1000l plastykowe na palecie w koszu czy czymś takim podobnym-CZY ONE SIĘ NADAJĄ DO HODAWLI SUMA? z góry dzięki za odpowiedzi.
Zbiorniki nie są pełne ,ponieważ rybki są jeszcze małe.Jeżeli chodzi o 10 zbiorników , to każdy robi tak , żeby wszystko pasowało.Nie jestem znawcą w tym temacie , jednak najlepiej ,jeżeli bylby jeden wspólny osadnik , z którego jedna pompa zasilała by wszystkie zbiorniki.Do hodowli suma nie koniecznie muszą być zbiorniki plastikowe. Można wykożystać betonowe silosy ,czy baseny z brezentu , a nawet kąpielowe.Zbiorniki plastikowe na paletach jak najbardziej się nadają po uprzednim umyciu ciepłą wodą.Jeżeli będzie Pan dogrzewał tylko wodę , to woda będzie się ochładzała na biofiltrach i dogrzewała pomieszczenie.
witam ! dzięki za konkretną odpowiedz ,widać żę to powinno działać :) keramzyt można kupić w firmach które robią przydomowe oczyszczalnie lub kwiaciarniach (ozdoba do doniczek)
życze powodzenia w hodowli może sam kiedyś założe własną .ile narybku ma pan w zbiorniku i jaki jest koszt założenia takiej chodowli ???
witam! jednak chcę spróbować wychodować sobię suma mam zbędne akwarium o poj 150 l chcę kupić 20 rybek ,licząc że dorosła sztuka potrzebuję ok 2.5 l wody to wleję tylko 50 litrów ,no i teraz kłopot - jaki filtr????? załóżmy że w ostatnim etapie hodowli będzie pływać w akwarium ok 20 kg ryb więc na dobę musze im dać 2 kg paszy (tak mi się wydaje) w necie wyczytałem że filtracja powinna wynosić od 5 do 10 m sześciennych na 1 kg paszy(na dobę)czyli filtr powinien mieć wydajność max 20 metrów sześciennych !!! wydaje mi się że to strasznie dużo ,a co w przypadku gdy jest tona ryb? 100kg paszy=filtracja 1000 metrów sześciennych na dobę ,przeliczająć na litry to daje nam milion litrów na dobę !!!!!!!! jaki to musi być potęrzny filtr?? a może coś pokręciłem?? proszę o porade dzięki i pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:
- Chodowla SUMA AFRYKAŃSKIEGO czy KARPIA KOI ??
- Hodowla ślimaka afrykańskiego - Duża suma pieniążków - Kredyt konsolidacja suma 43tys. - Mała suma na opłacenie studiów podyplomowych - Uszkodzony bankomat i błędnie naliczona suma - Suma dotacji ue moze siegac tylko 20000 zl? - Hodowla ryb - Hodowla? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|