|
HODOWLA SUMA AFRYKAŃSKIEGO - strona 4 |
HODOWLA SUMA AFRYKAŃSKIEGO
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Proszę przeczytać moje poprzednie posty ,jest tam opisany proces usuwania zanieczyszczeń i uzdatniania wody . Jeżeli chdzi o ilości zadawanej paszy to liczy się to w % od 2,5 do4% wagi. Bywa ,że rybka w swoim życiu nie zje kilograma paszy .
3% dziennie to 300% wagi w 100 dni, czyli w 3 miesiące. W pół roku zje 6-cio krotność wagi. Waga przyrasta od zera do 1 kg, więc średnio zjada 3 kg na kg przyrostu. Ale i to wg mnie jest mało prawdopodobne. Nawet jeśli pomyliłem się w procentach to nie ma znaczenia. Jeśli ktoś wierzy w to, że ryba zje 1 kg paszy i urośnie do 1 kg to chyba nie zna podstaw biologii. Z pokarmu ryba uzyskuje energię na pływanie, trawienie i inne funkcje życiowe, część wydala a niewielka część stanowi budulec ciała. Sikorka zjada codziennie wysokoenergetyczny pokarm o masie równej swojej wadze. Nie wiem jak to wygląda w przypadku suma afrykańskiego, ale w cuda nie wierzę, nawet na proteinowej karmie. Moje rybki w akwarium zjadają przez miesiąc około 2 kg suchych płatków, a w sumie nie ważą nawet 1 kg. Chyba, że nie zrozumiałem i to chodzi o to, ze miesięcznie na 1 kg masy ciała zjada 1 kg paszy. W sumie dziennie 3% paszy do wagi ciała, to daje 100% w miesiąc. Pasza wtedy po 2zł/kg, a gotowy sum po 10 zł/kg. Jak by nie patrzył, to to nie wygląda jakoś różowo.
witam ,przeczytałem pańskie posty i wynika z nich że raz wpuścił pan rybki do oczka wodnego (podejżewam że temperatura wody wynosi ok. 5 stopni, czyli już są martwe!) a innym razem że w zbiornik 1000l umieszczony w szklarni . nie bardzo kumam ,coś tu jest pokręcone albo ktoś coś tu kręci (bez obrazy) szacunek i pozdrawiam
Nie pisałem ,że wpuściłem rybki do oczka lecz ,że wpuszcze jak się ociepli pewnie w maju.
Witam, jestem tu nowy i interesje mnie dokładnie system filtracji jak to wyglada (razem z odstojnikami) - moglby ktos ew. wyslac mi zdjecie na mejl ? op1@autograf.pl
ile ryb moge wpuscic do zbiornika 5kubikow ? tak zeby mialy w miare optymalne warunki ?
witam mnie też to interesuje ale tutaj niestety niczego się nie dowiesz:(
tutaj sobie poczytajcie: http://www.dodr.pl/III/6/2/2/3/1/index.htm
Ostatnio pytałem się w rybnym czy to chodliwy towar. Sprzedawca mówił że kiedyś miał a teraz nie sprowadza bo nikt nie kupuje także nie ma co sobie d*py zawracać. Sum dobra ryba ale ludzie wolą kupywać filety mrożone ze zdechłych pang i mintajów.
Witam wszystkich zainteresowanych hodowlą suma .Pod koniec lutego kupiłem narybek suma. Rybki mają się wyśmienicie,bardzo szybko rosną i wykorzystują zadaną paszę .Niektóre osobniki ważą pół kg , a średnio 40 dkg.
Kolego 3% dziennie to nie 300% w 3 miesiáe! Stwierdzenie to mialoby sens gdyby ryba wcale nie rosla. Wspolczynniki pokarmowe pasz mowia o tym ile paszy potrzeba na jeden kilogram przyrostu. Obecne pasze pozwalaja na uzyskiwanie wspolczynnikow ponizej 1, np. 0,8. Oznacza to, ze aby uzyskac przyrost 1 kg wystarczy skarmic 0,8 kg paszy. Malo wnikliwy pomysli jak to? niemozliwe? Mozliwe, prosze zauwazyc, ze karmimy pasza sucha o bardzo malej zawartosci wody w granicach kilku procent natomiast mieso rybie zawiera kilkadziesiat procent wody. Ryba zuzywa pasze jako budulec ale musi pobrac rowniez wode ze srodowiska. Krotko mowiac masa nie bierze sie tylko z tego co zadajemy rybie w pokarmie. Do zainteresowanych hodowla. Radzilbym nie korzystac z forum jako glownego zrodla informacji, bo niestety kazdy nieuk moze w necie napisac co sie chce. Najlepiej porosic studenta jakiejs wyzszej szkoly rolniczej lub uniwerku aby wybral sie do biblioteki na pol dnia i pokserowal wszystkie materialy na dany temat jakie bedzie tylko w stanie zdobyc. Ponadto Instytut Rybactwa Srodladowego w Olsztynie organizuje kursy na temat hodowli.
Mam poważne pytanie czy ktoś wie gdzie naprawdę mozna kupić narybek suma afykańskiego bo wtych zacytowanych miejscach poprostu nie ma.
nie kupowalem narybku ale o ile wiem w Gołyszu kolo bielska powinien byc ale jak ktos wie gdzie mozna kupic nie wielka ilosc bez problemow to prosze o informacje
czy ktos wie gdzie mozna znalezc informacje na temat filtra zraszanego bo wydaje mi sie ze woda to kluczowa sprawa i jak ma sie sprawa z woda studzienna fajnie by bylo chodowac sobie wąsacze-kumple z pracy sie smieja ale cos w tym jest mam ochote sprubowac w mikro skali
Witajcie!
Bardzo interesujący temat... Możecie napisać jak wam się te sumy chowają i czy jest na nie jakiś zbyt?
witam , tez jestem z okolic konina i bardzo powaznie mysle nad hodowla. wedlug mnie , najwiekszym problemem bedzie zbyt rybek
W mojej okolicy jest koleś, który zaryzykował i postanowił hodować od razu większa ilość. Okazało się, że nie jest w stanie wszystkiego sprzedać i z biznesu zrobiło się dorabianie do życia. Po pewnym czasie dał sobie spokój z takim dorabianiem.
Radzę zorientować się na rynku czy jest zapotrzebowanie!! Bo jeśli nie to te będziecie hodować to dla idei.
Sprawdź również podobne tematy:
- Chodowla SUMA AFRYKAŃSKIEGO czy KARPIA KOI ??
- Hodowla ślimaka afrykańskiego - Duża suma pieniążków - Kredyt konsolidacja suma 43tys. - Mała suma na opłacenie studiów podyplomowych - Uszkodzony bankomat i błędnie naliczona suma - Suma dotacji ue moze siegac tylko 20000 zl? - Hodowla ryb - Hodowla? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|