|
HODOWLA SUMA AFRYKAŃSKIEGO - strona 5 |
HODOWLA SUMA AFRYKAŃSKIEGO
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
ale bzdury z tym ze mozna chodowac w oczku wodnym skoro temp wody wymaga 25-30 c to niby taka jest temperatura? tyle to jest na dniu temp powietrza co do efektu cieplarnianego to co w dni pochmurne i co w nocy? pozatym skoro tak szybko rosnie to czemu tylko 1 kg na 6 mies karp tez rosnie 1kg na 6 m i w zwyklym stawie i tez po 10 zl za kg mozna sprzedac
Panowie wracam do tematu suma afrykańskiego ,bo jest na czasie ...Mam na swojej ziemi rzeczkę gdzie w tym roku zakładam zakupioną prądnicę ,która ma mi dać 230v,próbę nagrzania wody chcę zrobić na zasadzie przepływowego ogrzewacza wody połączonego ze zbiornikiem w szklarni gdzie mają być hodowane sumy,czy darmowa energia nie obniżyłaby kosztów produkcji i czy ten pomysł wydaje sie wam realny...?
Nie wiem czy mówisz poważnie, czy niezrozumiale, ale prądnica do ogrzewania suma to chyba lekka przesada, już lepiej zainwestuj w kolektor słoneczny, przynajmniej po wszystkim przyłączysz go do domu...
Dziękuje za przyłączenie sie do tematu.Szkoda byłoby inwestować teraz w kolektor ,kiedy pod nosem płynie ,dzień i noc darmowa energia ,którą również można przyłączyć do domu w razie niewypału ...Drugą sprawą jest ogrzewanie pomieszczenia ,zamiast wody...jestem akwarystą i nie umiem odpowiedzieć sobie na pytanie ,do jakiej temperatury musiałbym ogrzać pomieszczenie ,żeby woda w akwarium osiągnęła 30 stopni C ...no i dla czego stosujemy grzałki a nie ogrzewamy pomieszczenia ażeby utrzymać optymalną temperaturę w akwarium ,a to chyba dla tego,że pomieszczenia zazwyczaj ma większą powierzchnię niż zbiornik i woda w pomieszczeniu zawsze ma niższą temperaturę niż powietrze...
pozdrowienia.
Witam jestem nowy na tym forum czytałem dużo na temat chowu suma afrykańskiego niestety nie wiele konkretów można się dowiedzieć nawet w książce J. Adamka niema wiadomości skąd zakupić sprzęt albo jak samemu go zrobić ,żeby było jak najtaniej bo i tak mimo wszystko nie jest to tania inwestycja szczególnie, że na zyski o ile będą trzeba czekać pół roku minimalnie. MARCO LEE zapoczątkował temat niestety chyba już się na forum nie udziela , widać że roman1351 ma już jakieś pojęcie ale także nic już nie pisze chciałbym się dowiedzieć szczególnie od tych dwóch Panów albo kogokolwiek na forum jak samemu przygotować sprzęt do chowu jak roman1351 ogrzewa wodę i przede wszystkim od MARCO LEE gdzie w woj. warm-maz można by kupić trochę narybku żeby zorientować się jak ryby rosną i jak ten cały chów mniej więcej przebiega! Z góry dziękuję za wszelkie informacje ! Pozdrawiam
Chyba czas zamknąć watek. Powód? biznes absolutnie nieopłacalny.
Kontaktowałem się z dwoma panami, którzy polikwidowali swoje biznesy z powodów bardzo niskiej ceny skupu. Jednym z nich jest współautor tego wątku Co ciekawe: w Auchan sum afrykański cały kosztuje 14.99 za Kg, a gościu, który ma wyłączność na wszystkie hipermarkety w Polsce (jako dostawca) skupuje od hodowców po 6.50 za Kg! Zobaczcie jaką ma przebitkę. Ceny pasz wzrosły znacznie i wydaje mi się, że opłaca się produkować tego suma, tylko tam gdzie są hodowle badawcze, które mają tanią gorącą wodę ze złóż geotermalnych. Może gdyby ktoś spróbował przerabiać tego suma na filety, wędzone, lub sprzedawać bezpośrednio do smażalni, to coś by z tego wyszło, ale wtedy inwestycja byłaby dużo kosztowniejsza, a skala sprzedaży dużo mniejsza... Jest jeszcze wątek przyzwyczajeń klienta, który boi się kupić ryby, której nie zna. Co ciekawe: nikt nie chce kupić suma afrykańskiego bo jak to brzmi egzotycznie!, a ludzie zajadają się Pangą białą (sam też wsuwam bo smaczna) a Panga biała to sum azjatycki! - jeszcze bardziej egzotycznie brzmi... Reasumując interes nieopłacalny z uwagi na barierę wejścia na rynek hipermaketów. pzdr.
Moim zdaniem przebitkę to ma hipermarket a nie ten gość. Strzelam, że on ma ze złotówkę na kilogramie, może dwie. Na tym forum jest już jakiś temat (albo i kilka tematów ) o wchodzenia do hipermarketów. To one dyktują warunki producentom a nie odwrotnie. Niektóre marki są w takich sieciach tylko ze względu na utrzymanie się marketingowo. Na sprzedaży zarabiając minimalnie. Do tego terminy dostaw itp. Sądzę, że z rybami bardzo niewielu dostawców dało by radę przy współpracy z sieciami typu tesco itp.
Witam
Krótkie pytania? 1. Gdzie kupić narybek ? 2. Jak idzie hodowla ? 3. jak przyrosty ? 4. i zbyt ? Pozdr
Gdzie można kupić pasze j narybek dla suma afrykańskiego
Kiedy tak czytam to co piszecie na temat suma to smiac sie mi chce jakie bzdury piszecie sam mam hodowle od 7 lat ludzie wy sie zastanowcie jakie warunki trzeba stworzyć tej rybie to nie tylko ciepła woda jest cały szereg filtrow agregaty itp... naczytacie sie tych bzdur potem dzwonicie szukacie nie majac zielonego pojecia bynajmniej wiekszosc z was jak ta ryba dokładnie wyglada najlepiej. Kupcie sobie ksiazke Jerzego Adamka na temat suma wezcie sobie poprawke co do ilosci wychodowania ryb a potem sie zastanowcie czy macie gdzie to sprzedac !!!
Jak już masz taką wieloletnią praktykę w hodowli suma afrykańskiego, to podziel się wiedzą na temat urządzeń do mierzenia związków azotu w wodzie oraz gdzie można kupić potrzebne pakiety propylenowe do budowy złoża biologicznego. W książce Adamka takiej wiedzy nie ma.
Witam wszystkich. Cena spadła. Temat się urwał. Ale myślę że można spróbować hodować tą rybkę w małych ilościach dla rodziny, znajomych i sąsiadów, którzy prawdopodobnie będą chętnie zajadać się raz na jakiś czas smaczną i przede wszystkim świeżą rybką. Przecież po pracy wieczorem większość z nas ma trochę wolnego czasu i zamiast siedzieć przy piwku może poświęcić na to parę chwil . Tym bardziej, że może się okazać, iż to niezłe hobby. Chciałbym spróbować ale uważam że aby coś robić trzeba wiedzieć na czym się stoi. Więc na dzień dobry książka. Tylko niestety z tym jest problem bo w tej chwili nie jest już do kupienia. W związku z tym mam prośbę. Być może posiada ktoś i nie jest mu potrzebna? Chętnie odkupie. Najlepiej J. ADAMKA-SUM AFRYKAŃSKI. TECHNOLOGIA CHOWU z roku 2005 lub 2008. Proszę o kontakt na GG-33062096
Z góry dziękuję.
A czy już nie lepiej zainwestować w wędkę i kartę wędkarską ? I łowić rożne rybki ??
Wielka prośba!!
Kolega przyjechał z Afryki. Zna się na hodowli ryb (sum afrykański) jak nikt. chciałby z kimś w Polsce współpracować lub pracować u kogoś kto taką famę rybną posiada. Sam ma biznes w Afryce ale przyjechał do Polski studiować. Jeśli ktoś z Państwa byłby zainteresowany współpraca z nim lub miał dobre chęci i chciał mu dac pracę bardzo prosze o tel. 665 340 074. Facet jest w trudnej sytuacji teraz - kompletnie bez pracy. Jest uczciwy, pracowity i zna się na tej robocie! Magda
Witam!
Mam zbiornik 600l. chciałbym hodować suma afrykańskiego.Niestety mam wielki problem!Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak podgrzać wodę i utrzymać odpowiednią temperaturę wody
Sprawdź również podobne tematy:
- Chodowla SUMA AFRYKAŃSKIEGO czy KARPIA KOI ??
- Hodowla ślimaka afrykańskiego - Duża suma pieniążków - Kredyt konsolidacja suma 43tys. - Mała suma na opłacenie studiów podyplomowych - Uszkodzony bankomat i błędnie naliczona suma - Suma dotacji ue moze siegac tylko 20000 zl? - Hodowla ryb - Hodowla? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|