No właśnie jak jedno ma sie do drugiego, Chciałabym ubiegać się o dotcję na rozpoczęcie działalności gospodarczej . Mam budynek , oraz własna słomę no i wiedze z zakresu hodowli trzocy hlewnej:P)
proszę o pomoc
|
Hodowla świn a działalność gospodarcza. |
Hodowla świn a działalność gospodarcza.
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
No właśnie jak jedno ma sie do drugiego, Chciałabym ubiegać się o dotcję na rozpoczęcie działalności gospodarczej . Mam budynek , oraz własna słomę no i wiedze z zakresu hodowli trzocy hlewnej:P)
proszę o pomoc
wszyscy byście chcieli tylko dotacje i dotacje.........
no to masz tyle że hohohoho......
nikt cie nie prosił o złośliwe komentarze
nikt cię nie prosił o pisanie takich postów
Nie ma absolutnie potrzeby posiadania DG przy chowie trzody chlewnej. Po drugie dotacje możesz dostac wyłacznie będąc młodym rolnikiem do 41 roku zycia. 75 tys. oraz 300 tys. z 60 % zwrotem.
Dziękuję za odpowiedz.
A kiedy sytuacja rysuje sie nastepująco? Chciałabym ubiegać sie o dotacje z urżedu pracy na rozpoczęcie własnej działalności gosp. i czy mozna np zrobić projekt związany z trzodą chlewną? Czytałam w interecie że to nie podlega rejestrowaniu jako firma. I no nie jestem rolnikiem tylko osoba prywatną
ino zaśmiecasz forum, sam nie wiesz co byś chciał robić, wiesz tylko że ci są potrzebne pieniądze
Witam
A ja chciałbym dotację na hodowlę koników polnych.
Wiesz ile kosztuje dzisiaj 1 tona zboża paszowego, koncentraty, ceny prądu oraz wody? Widziałeś jak wyglądają dochodowe chlewnie w Europie Zachodniej? A wyobraź sobie, że kilka tysięcy sztuk i tam pasza dozowana jest maszynowo. Pracuje tam góra kilka osób. Moim zdaniem nawet jak otrzymasz dotację to z tym własnym budynkiem wyhodujesz 1 rzut i oddasz dotację z procentami.
Chów trzody na taką skale - kilka tysięcy oraz automatyczna linia zadajaca pasz kosztuje min 2 mln złotych. Nie sądze żeby jaka kolwiek dotacja wspomogła ta działalność.
Na mniejsza skalę np 300-400 sztuk ( tak jest w moim gospodarstwie ) także się opłaca chów - nie hodowla :) Obecnie ceny trzody są ok 4 zł / kg żywej wagi ale ceny szybko sie zmieniają. Jak postawisz chlewnie zakupisz stado i będziesz miał na sprzedaż tuczniki a tu nagle cena spadnie do 3 zł /kg to delikatnie mówiąc dostaniesz na tym interesie :) ale taka jest prawda. Obecnie zaczynajć praktycznie od 0 chów trzody jest bardzo ciezko miec dochody. Dotacji które pokryły by koszty - takich wysokich nikt niestety Ci nie da
przy tej ilosci zazwyczaj masz kontrakty i nie maja wplywu wachania ceny, chyba ze chodujesz byle co to wtedy musisz szukac. dla przykladu klasa s nie byla w tym roku placona ponizej 3.8, wiec nie wychodzi zle.
zgadzam się. Duże hodowle sa w pewnien sposób zabezpieczone, zależy jakie warunki wybierze hodowca.
Małe ilości do 1000 sztuk rocznie- ich sprzedaz uzalezniona jest od cen Zakładów Miesnych a z tymi różnie bywa
takich producentow to mamy ponizej promila w kraju
za dobre tuczniki warto jest dolozyc, jak wybija sie na 81-85%, wiedza to tez na zakladach takze za najpopularniejsze pietrain-y cena jest wysoce oplacalna i ta rase polecam na start
pietrain są bardzo stresowe chociaż mają wysoką miesność. obecnie mam NAIMA najlepsza rasa jaką dotychczas miałem.( po pietrain, hampshire , PIC )
wiekszosc rolnikow ma 1- 3 maciory :) Zakład nie patrzy czy masz pietrain-a czy zwykłego tucznika płaci zawsze tak samo. Może Ci doleciec jedynie premia na umowie która zobowiązuje jedynie do sprzedaży minimalnej ilosci sztuk rocznie
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Hodowla świn a działalność gospodarcza.": - hodowla swin - Działalność rolnicza - hodowla - SWiN, OTV, KD - L-4 a działalność gospodarcza - działalność gospodarcza
• Strona 1 z 1
|
|