|
Hodowla swin |
Hodowla swin
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam mam pytanie do panow ktorzy zajmujo sie rolnictwem lub sie w tym temacie orientujo glownie chodzi mi o chodowle trzody chlewnej(tucznikow) wiec jestem ciekaw czy hodowla jest oplacalna czy przy utuczeniu 500 sztuk rocznie kupujoc zboze koncentraty leki, itp.i po sprzedazy cos zostanie na zycie i zeby cos odlozyc po troszeczku na mozliwosc wiekszej hodowli dodam jeszcze mieszkam na wsi mam do tego obore + oszczednosci 70000 tys.zl+moge skorzystac jeszcze z pomocy unijnej 60% jako mlody rolnik na modernizacje budynku bardzo prosze o pomoc w tym temacie z gory wielkie dzieki
Powiem krótko- hoduj!!!. A jakbys bys miał ambicje możesz jeszcze otworzyć skup świnek i dostarczac je do masarnii czy jakiegos zakładu. dobrze mówie???
Dobrze mówisz,mój tata jest właścicielem masarni i dziennie potrzebuje około 300 świń.Musze powiedzieć,że w ostatnim czasie jest bardo duży problem ze znalezieniem takiej ilości.Teraz kiedy nadchodzą świeta poprostu kupuje się nawet w miejscowościach oddalonych o kilkaset kilometrów od masarni np:na Ukrainie.Trzeba tez dodac ze posiadamy 5 wlasnych skupów,mamy podpisae umowy z hodowcami i rolnikami ale to wciaż mało, o wiele za mało.Oczywiscie zbyt w polsce na trzode jest i cały czas wzrasta jednak jesli chcesz otworzyc hodowlę,musisz sie liczyc z pewnymi wymogami UE ,itd,a na to potrzeba ogromnych srodki i do tego ta upierdliwosc urzedników i ciągle kontrole.Ja mysle ze to bardzo bardzo dobry pomysl na ktorym mozna sie dorobic bardzo dobrych pieniedzy,naprawde bardzo dobrych!!!!!ale najpierw radze zapisac sie na pewne szkolenia dotyczace tego działu,zbierac wszelkie informacje,dokladnie wszystko zaplanowac i przemyslec,zobaczyc czy w okolicach sa jakies masarnie i moze nawet rozpoczac jakies wstepne rozmowy.Zycze powodzenia jesli masz jakies pytania to prosze pisz,postaram sie pomóc
wydaje mi sie ze to wszystko nie jest takie proste i ze zbyt duzej kasy na tym sie nie dorobisz gdyz cena nie jest stala. Czasami musisz nawet przez pewien okres dokladac do calego interesu
Pozdrawiam
O rany zabijcie mnieee !!! Ty się jeszcze zastanawiasz czy otworzyć? przecież to jest żyła złota. Masz oborę, kasę i co najważniejsze <<<RYNEK ZABYTU>>> nic więcej nie potrzeba do szczęścia :)) Napewno Twój tato pomoże Ci na początek, bo w jego interesie jest mieć pewnego dostawcę .
pozdrawiam i życzą powodzenia :)
Witam,
do lelo.pl, cos CI sie chyba pomyrdalo, to nie autor watku ma Tate w masarni :) do autora watku, mam obawy co do tej dotacji 60%, znajomy wybudowal obore dla krow, kredyt musi splacac, a dotacji jak nie bylo tak nie ma, sprawdz wszystko dokladnie! Zycze sukcesu. Jerry
Witam.
Po 1 musisz znac sie na hodowli swin. po 2 musisz miec tyle wlasnej ziemi zebys zdolal zebrac wystarczajaca ilosc zboza na pasze.jezeli pojdziesz na kupowanie gotowej paszy pojdziesz z torbami i masz to jak w banku. po 3 nie wyobrazaj sobie ze sa to niewiadomo jakie pieniadze ,a jak chcesz chowac swinki to lepiej kup sobie loszki . jak masz jakies pytania to pisz. pzdr
Upss.. Jerry faktycznie masz rację ;)
przepraszam za gafe :(
witam!!
chciałbym przedstawić tu mój myśle ze przyszły biznes. Mam zamiar otworzyć dużą hodowle swin . otóż hodzi mi dokładnie zeby wybudować dużą obore będzie to w granicach 150-50 m. miałbym zamiar hodować ok. 4000 szt. swin .obora ta była by wyposażona w automatyczny mieszalnik paszy który by poprzez rurki aż do koryt napełniał je 8 razy dziennie jedzeniem dla swin tak zeby cały czas miały jedzenie i nie ryczały. teraz to najważniejsze , pieniądze. pieniądze pożyczyliby mi znajomi ale większość pochodziłaby z kredytu który bym wzioł .Mam narazie 500.000zł . Myśle ze więcej jak 1 300 000zł to nie będzie kosztować. budowę mugłbym spłacać w ratach ponieważ mój brat by mi ją postawił bo ma firmę murarską . mam też zamiar kupić 150ha pola zeby te swinki jakoś utrzymać . wiem ze to itak mało ale będę jeszcze kupował pasze dla swin. jeszcze by skupił jakiś traktor i przyczepę a resztę puźniej . aha jeszcze coś zeby te swinki gdzieś sprzedać to bym podpisał umowe z 4 bobliskim ubojniami
zna się Pan w ogóle na rolnictwie/hodowli świń??bo opisuje Pan (bez urazy) swój biznes dość infantylnie
Moze sie czepiam ale nie "swin" tylko trzody chlewnej i nie hoduje sie jej w oborach tylko w chlewniahc no i na koniec trzoda nie ryczy tylko kwiczy.
A co do tematu wyliczyles sobie koszt zakupu stada zarodowego ? Nie wiem jak teraz ksztaltuje sie cena parki prosiat ale w zeszlym roku bylo to okolo 400 - 500 zl. Zeby wychodowac jedna sztuke do masy ubojowej trzeba troche paszy i troche czasu. W budynkach wspomiales tylko o oborze (chlewni) a co bedziesz robil z obornikiem ? Trzeba miec na to spora powierzchnie a zeby spelniac wymogi unijne trzeba miec wymurowana plyte w oddali okolo 150m od zabudowac. Co do wlasnej uprawy paszy jest to troche tansze ale dolicz nawozy srodki ochrony roslin itp. A co z pracownikami ? Przy zwierzetach trzeba spedzac praktycznie caly dzien. Przed rozpoczeciem takiego biznesu najpierw podpisalbym kontrakty z ubojniami z opuznieniem okolo 6 miesiecy i dopiero zabieral sie za rozpoczecie. Jesli za dobrze sie na tym nie znasz to bedziesz potrzebowal sporo ludzi z wiedza a takich w polsce ciezko znalesc bo albo maja oni wlasne hodowle albo sa za granica. Powodzenia
no dobra przyznom sie nie potrafia idealnie pisać po polsku bo jestem zs Śląska. co do stada zarodowego to mam zamiar kupować prosięta (u nas jest to koszt 100-150) na sam początek nie kupie te 4000sztuk tylko 2000sztuk, a potem coraz więcej . potem sprzedawać za 400zł.co do tych umów to zgadzam się z toba ze minimum pół roku do tyłu zeby mieć czas na rozpoczęcie. obornika nie będzie bo mam zamiar chodować je na tzw( ruszt)czyli w podłodze bedą umieszczone kraty,a gnojowica będzie spływać do oddalonego o 15m dużego zbiornik , czyli nie bedzie potrzebny obornik ,obornik mógłbym sprzedawać.A jeśli chodzi o pracowników to zatrudniłbym jednego co by mi cały dzień pilnował zeby prosięta się nie pozagryzały albo zeby coś innego się nie stało.I mam zamiar zrobić mniejsze pomieszczenia tak gdzieś jedno pomieszczenie na 70sztuk by lepiej się je pilnowało bo w większych stadach nie upilnuje się ich.
mam pare ludzi którzy się na tym bardziej znają ja też mam pojęcie ale nie aż w takiej skali
Gratuluję świetnego poczucia humoru. Ci "tępi" rolnicy przy kilkunastu krowach czy kilkudziesięciu świnkach mają roboty po pachy, a tu 1!!! pracownik obrobi kilka tysięcy. Proponuję zająć się biznesem o którym ma się chociaż bladziusieńkie pojęcie.
Moze zalozyciel tematu bedzie mial zalozony monitoring i jak w jednej z klatek powstanie "awantura" odrazu zostanie wyslana tam ochrona (ten 1 biedny czlowieczek) nie zdazy on wrocic do swojej strozowki i bedzie mial nastepne wezwanie. Komputerowe podajnieki pasz i zbiorniki na gnojowice zgodze sie ale jedna osoba nie upilnuje calego dobytku. Jak napisal kolega wyzej nie warto w chodzic w biznes o ktorym nie ma sie pojecia, nie umniejszajac Twoich umiejetnosci i wiedzy.
Zycze Powodzenia
nie wiem czemu sie go czepiacie. Ze swojego doswiadczenia wiem bo widzialem takie swiniarnie w Norwegii i wcale nie obsluguje je stado ludzi, tylko 1 lub 2 ludzi w zaleznosci od organizacji obory. Jezeli sa to obory pietrowe to wymagaja wiecej ludzi, natomiast plaskie mniej. Co do chowu wlasnymi paszami... to nie wiem jak jest w Polsce, ale w Norwegii jest to nie mozliwe. ida tylko sprawdzone pasze, kazdorazo przy dostawie jest pobierana probka, w razie pomoru firma dostarczajaca pasze odpowiada za to. Co by sie stalo gdybys sam karmil swoimi paszami... sam sobie jestes winien. Chodznormalna rzecza jest ze przy takiej ilosci kilka swin na tydzien, lub na pare tygodni pada. Z tego co mi wiadomo to okresowo sa zatrudniani ludzie do mycia. wiec po co utrzymywac dodatkowych ludzi skoro obora jest praktycznie bezobslugowa, jezeli oczywiscie przyszly hodowaca mysli o takiej oborze... Zycze powodzenia.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|