Witam. Przeczytałem przed chwilą rozmowę o domenach dotyczących Euro 2012 Pol-Ukr związanych z Hotelami. (http://www.biznesforum.pl/topics13/dome ... t11699.htm) Nie chciałem odpowiedzi zamieszczać tam, gdyż w rzeczywistości post ten troszkę się różni. Postarajmy odpowiedzieć na pytanie: nie jak sprzedać domene tylko "Co z nią zrobić aby jak najlepiej zarobić" itd. Pozwoliłem sobie nakreślić pewien schemat pytań i odpowiedzi. Zapraszam do lektury:
1. Co na takiej stronie z hotelami proponujecie umieścić?
2. W jakich językach serwis?
3. Jak go promować? Pozyskiwać klientów - hotele i klientów dla hoteli?
4. Dlaczego miałby być zyskowny?
5. Adres witryny.
6. Inne (np. wątpliwość mistrzostw w Polsce)
ad1. Co na takiej stronie z hotelami umieścić?
a) HOTELE W POLSCE I NA UKRAINIE
- zdjęcia, opisy, standard, ceny (w Pln, Hrywnach (?), Rublach, USD, EURO, Funtach Bryt.... to te podstawowe, inne waluty przeliczone w jakimś dodatkowym okienku - zadanie dla informatyka - kursy powiedzmy z jakiegoś kantoru (szansa na reklamę dla kantoru, taka nieduża szansa)), oprócz tego oczywiście rezerwacja on-line + info o wolnych miejscach
- lokalizacja hoteli - odległości od Centrum miasta (stare miasto), odległości od: Stadionu, Sklepów itd, Baza rozrywkowa, Baza kulinarna. Mapa hybrydowa /i taka gotowa do wydruku - przewodnik/
- oprócz odległości - czas dojazdu, sposób dojazdu, śr. cena taxi, autobusu.
- informacja o mentalności lokalnych ludzi: "Pamiętajcie, idąc na mecz Polska - Niemcy proszę nie zapomnieć wziąć ze sobą maczugi". Humorystycznie napisana - i niekoniecznie potrzebna
b) STRONA WWW HOTELU (link tak spreparowany aby hotel wiedział że to z mojej strony gość trafia do niego)
c) REZERWACJA ON-LINE - bezpośrednio z mojej strony.
d) INFO o wynajmie samochodów/ życiu kulturalnym w danym mieście i jakieś informacje o Kraju > mieście > mentalności... Wszak ludzie różnią sie w zależności od miejscowości.
e) w formie tabeli ceny artykułów spożywczych, usług itp. (porównanie z cenami na Zachodzie Europy - taki bonus)
f) newsy o meczach, sytuacji w mieście no i jakieś newsy o euro ogólnie
ad2. W jakich językach serwis?
-Angielski, Niemiecki - bez wątpliwości
-Polski
-Ukraiński (nie wiem czy nie połączyć z Rosyjskim, wszak na Ukrainie wszyscy znają Ruski, a i koszty tłumaczenia byłyby mniejsze. Chociaż to chyba najmniejszy koszt byłby.
-Włoski, Francuski, Hiszpański. O ile Ang, Niem, Pol, Ukr, Rus - wszystko byłoby tłumaczone to w przypadku tych trzech języków tylko informacje niezbędne.
ad3. Promocja serwisu.
1. Oferta do
Hoteli, Moteli, Hosteli, Restauracje, Rozrywka, Przewoźnicy
Na głównej stronie będą oczywiście tylko Hotele. No ale jak już wspomniałem w ad.1 informacja o innych dziedzinach życia też sie przyda.
Najpierw trzeba się skontaktować z takim Hotelem (i innymi) że dajemy go na taką "Oficjalną stronę Euro 2012"itd. i że jak kto się przez nią zgłosi do tego hotelu to....
2. Pozyskiwanie klientów:
a) Akcja promocyjna w krajach europejskich - ogłoszenia w gazecie - box jakiś czy coś - mogłyby się pojawiać już za rok. Najtańsze ogłoszenia jakie można kupić.
b) nr 1 w googlach + boxy reklamowe google, onet, yahoo.de i wyszukiwarki zagraniczne na zapytania "hotels/hotel/euro/2012/poland/ukraine/hostels/ i inne przetłumaczone na 6 języków. No i to pożre mnóstwo kasy, bo pozycjonowanie to drogi sport jest.
c) wciąż nie wiem jak z tymi hotelami można by gadać
ad4. zysk
a) % od wartości rezerwacji
b) przyjmowanie opłat za umieszczanie info o hotelach na stronie (no ale to serwis musiałby być mega wypromowany, no a kasy to dużo nie ma)
c) ewentualnie boxy czy wyskakujące okienka z reklamami (chociaż to raczej nie, wszyskich traktować tak samo trzeba)
d) newsletter (tu można jakąś małą reklame dać) - ale z kolei to nie wiem o czym ten newsletter miałby być
e) Ubezpieczenie - nie wiem za bardzo od czego, chyba od tego że na zdjęciach będzie super wypas hotel i dobra cena, a chłop przyjedzie i lipa: inny hotel, daleko wszędzie, drogo, i jeszcze go okradną. No ale chciałbym rzetelną informację przekazywać
ad5. Adres witryny?
Wiele jest już zajętych, no ale 90% ludzi co zajeło to pewnie myśli tylko jak i (co najważniejsze) kiedy sprzedać by zyskać/ nie stracić. Chociaż trzymanie domeny jest w Polsce dosyć tanie... Na niewielu z poniższych stron można się czegoś dowiedzieć - są to po prostu zajęte domeny tylko.
no ale jak ktoś już myśli poważnie o tym (ja narazie średnio poważnie, bo jednak troche kasy trzeba wyłożyć), no ale kto wie.... A zajęte już są:
(gwiazdeczki oznaczają popularne domeny funkcjonalne/ regionalne)
hotel(s)2012.***
euro2012hotel(s).***
No ale wolne są mniej popularne troszke domeny jak np:
http://www.hotel(s)2012online.com; kombinacje ze słowami: Best, Official, Euro, Online, Book itp.
Zgadzam się co do tego, że nazwa nie może być regionalna!! (www.????.pl lub www.????.waw.pl itd.) chyba, że skierowana tylko dla Polaków. No ale chcemu mieć tu całą Europe! Więc końcóweczka .com .net .org .eu wchodzi w gre. No ale najbardziej .com . Dużo jest na zagranicznych serwerach, można kupić. Doradźcie co zrobić. Kupić lepszą 1członową + 2012 (jaką) czy 3 członową + 2012?
ad6. Jeżeli czegoś nie ująłem wyżej to jak macie jakieś dodatkowe przemyślenia to na ad.6 prosze odpowiadać
a) Myślę, że gdybym był bukmacherem (Taki B&W powiedzmy) to przyjmowałbym jakieś zakłady specjalne odnośnie oficjalnej daty oddania stadionów itp. Może nawet rozpoczęcia w Polsce.... No ale bądźmy dobrej myśli.
b) Koszty uruchomienia serwisu. Nie sądzę aby były wielkie. W razie czego można odsprzedać komuś większemu lub próbować po roku sprzedać.
c) Jakbym się za to zabierał? Prawdę powiedziawszy to pojęcia nie mam. Kolega mój jeden strony robi więc pewnie by pomógł, (nic za free oczywiście, no ale w formie współpracy). czyli już 2 os do firmy. + osoba znająca Język Ukraiński do zbierania kontaktów, dania w łapę komu trzeba itd. Ktoś obrotny. Student może jakiś: To już 3 os do spółki. Jeszcze ktoś 1 z kasą, albo kilku cichych wspólników. 1-2 pracowników na Polskę. 1-2 pracowników na Ukrainę (na 6m-cy przed mistrzostwami), nie wiem jeszcze coby robili, może jak NIK - izba kontroli czy coś jeździć po hotelach i obczajać czy zdjęcia zgodne z opisem itd. Pozycjonowanie trzeba by zlecić komuś - firmie jakiejś, no a te cenią sie niebagatelnie. Tłumaczenia strony - toby kumple zrobili albo bym studentów opłacił , to chyba najmniejsze koszty i zmartwienia. Chociaż od Włoskiego to nie znam nikogo.
d) Jeszcze wpadło mi do głowy, że jak to taki portal ma być to można dać jakiś sklepik czy coś takiego, albo link do sklepiku z jakimiś gadżetami z euro.
e) no i najbardziej dochodowa strona przedsięwzięcia. Osoby, które by skorzystały z tej oferty (tzn. rezerwacja przez naszą stronę) mają możliwość transportu Lotnisko>Hotel a potem Hotel>Lotnisko z osobą znającą ich język (tu zatrudnić na zlecenie 5 chłopaków co znają języki). Oczywiście nie za darmo, ale powiedzmy tyle co taxi bierze + osoba taka czeka na klienta z tablicą na lotnisku (tam gdzie arrival).
f) jaką spółkę powołać do tego zadania?
g)Z tego co opisałem to powstaje nie serwis, ale cały kompletny portal. Dodać wyszukiwarkę, mapę pogody i zegar a do tego wiadomości polityczno - gospodarcze to będzie lepiej niż onet :D Co myślicie o takiej budowie portalu? (no oczywiście bez polityki ;)
Ok, koniec.
ufff... Rozpisałem troch. No ale jutro bym zapomniał a teraz tak z marszu. OOOOps... Internet mi odcięło - tzn. ojciec mi router odłączył na noc. No nic, rano wyśle. Albo jak sie zbudzę. Proszę o komentarze. Sugestie w formie odpowiedzi ad.X .
Dziękuję, że doczytałeś do końca. Serdecznie pozdrawiam, awkm