|
Hurtownia czesci motoryzacyjnych |
Hurtownia czesci motoryzacyjnych
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam wpadliśmy na pomysł z kolega założenia hurtowni z częsciami motoryzacyjnymi ktore bysmy sprowadzali z zagranicy a jak by bylo okazynie to od nas z Polskich fabryk.hurtownia miescila by sie w nieduzej wiosce w woj.lubelskim gdzie w obrębie 60 km jest bardzo duzo sklepow z cześciami motoryzacyjnymi.lokal akurat jest u nas do wynajecia w centrum wisoki przy trasie wojewodzkiej lecz tez mamy swoje pomieszczenia jak by nie wypalilo z wynajem.Z tego co sie dowiadywalismy nie ma hortowni w naszych okolicach jedynie co Lublin badz Warszawa z wiekszych miast.Co o tym myslicie prosze o rady jak rowniez rady na pozyskanie srodkow na rozpoczecie dzialalnosci.z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam
witam panowie :)
No więc : mam znajomego,że tak powiem "mechanik rodzinny" do którego z wszystkim jeździmy,czy to ja czy ojciec czy brat, mądry facet , dużo pracował w niemczech, od lat związany z samochodami, handel,naprawa itd.. zawsze powtarza jedno "części , samochody - to zawsze dobry biznes" Zawsze po rozmowie z nim mam ochotę otwierać sklep z częściami samochodowymi,mimo tego , że w mojej mieścinie jest ok 5 takich sklepów to gdzie bym nie pojechał to przeważnie ktoś coś zamawia,pyta się itd... Wracając do twojego/waszego pomysłu - moim zdaniem fajna sprawa. Jeśli na dodatek w promieniu kilkudziesięciu km jest duże zagęszczenie sklepów motoryzacyjnych - waszych potencjalnych klientów - to myślę że to nie głupi pomysł , ale... Musicie się nastawić na to , że hurtownia w odróżnieniu do sklepu wiążę się ze sporymi nakładami finansowymi na początek... Po pierwsze jakiś magazyn - samochodów jest cała masa,cała masa modeli, różne części do róznych roczników itd - gdzieś to trzeba pomieścić , a hurtownia do której dzwoni właściciel sklepu i chcąc zamówić daną część a tej częsci nie ma to klient stracony bo raczej nastepnym razem nie zadzwoni :( Ważne są kontakty,wiadomo ,że na początek ciężko wam bedzie znalezc dobre ceny tymbardziej zagranica , nastawialbym sie jednak na pozyskiwanie zaopatrzenia z polski,jest duzo firm pośredniczących u których można uzyskać dobre ceny , opcji jest bardzo wiele... No i sprawa dystrybucji... Obecnie hurtownie działają w ten sposób , że powiedzmy dzwoni facet ze sklepu,potrzebuje np cewkę zapłonową do golfa III, w twoim interesie jest aby dostał ją tego samego dnia i tutaj pojawia się kolejny problem do ogarnięcia,musicie mieć człowieka który bedzie rozwozil towar po okolicy,wystarczy powiedzmy opel Combo i jazda :) W tym biznesie konkurencja jest spora i jeśli nie będziecie mieli własnego dowozu części to zapewne nie uda wam się ten biznes,to taki mały szczegół a jakże istotny. To by było na tyle co na chwile obecną mi przychodzi do głowy, ogólnie jest jeszcze sporo spraw do omówienia , ale juz wiecej nie pisze bo bedzie tutaj mydło i powidło. Jak coś to piszcie,będziemy dalej ciągnąć dyskusje :) Wszystkiego dobrego życzę. Pozdrawiam
hurtownia motoryzacyjna, to żyła złota bym powiedział, ale ciekawi mnie jak chcesz konkurować z ogólnopolskimi hurtowniami, np. fota, czy intercars, mającymi przedstawicielstwa we wszystkich większych miastach, i sieć przedstawicieli w mniejszych. kto może zaproponować lepszą cenę końcową sklepowi, mega hurtownia zamawiająca 1000 sztuk jednego wyrobu, często zresztą bezpośrednio u producentów, czy Ty zamawiający kilka sztuk już u jakiegoś pośrednika, i umówmy się, ja osobiście nie znam żadnego sklepu motoryzacyjnego który nie zaopatrywał by się własnie w tych mega hurtowniach, zazwyczaj zresztą w kilku jednocześnie, w zalezności od dostepności części i ceny, bo również te duże z sobą konkuruja.
przemyśl jeszcze raz swój pomysł pozdrawiam
Kolego nie wiem nie będę ciebie do niczego przekonywał twoja sprawa ocen sówj rynek zbytu ale powiem tak:
Masz kontakty na zachodzie? Jeżeli masz to wiesz ze np w serwisach VW wyjeb... części blacharskie które mają tylko ryske możesz to brac za pare groszy zysk uff niebagatelny jeżeli masz kontakty ... Masz kontakty w czechach ?? częsci do diesli są tam tanie podaje tobie przykład : Opel Zafira u nas bez robocizny chyba chodziło o turbine czy wtryski nie wiem nie chce w błąd wprowadzac w PL 8000zł u Pepicków 4000zł 4 koła przebity !!! Jeżeli masz naprawdę kontakty możesz śmiało wjeśc w ten segment rynku Do tego jeżeli brał byś naprawdę spore ilości czesci INTERCARS jak kupuje pan X to kupije za 100zł Jak kupuje firma która zamawia wiele częsci to płaci zamiast 100zł 40 zł Już teraz wiesz
witam.tak jak wczesniej napisalem u nas niema zadnej hurtowni w okolicy.a sklepow bardzo duzo jest prowadzilibysmy od razu sprzedasz i dostarczanie towaru mysle ze bysmy sie powoli przebijali na rynek tyllko jak napisales najgorzej zlapac kontakty zza granica moze masz jakies pomysly na to?jak cos pisz na priv pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
Omanek, oj Ty naiwności:)...nie słuchaj klakierów, a krytyki, bo dzięki niej więcej zrozumiesz. Piszesz że jest u Ciebie sporo sklepów motoryzacyjnych, a zastanawiałeś się nad tym że niby jak te sklepy są zaopatrywane, skoro nie ma w okolicy żadnej hurtowni, a z dnia na dzień masz potrzebującą część?...z kosmosu na pewno nie. jeżeli poważnie myslisz o hurtowni, to pomyśl bardziej o przedstawicielstwie jednego z potentatów, bo to o czym Ty myślisz to jest don kichoteria, czy jak tam się to pisze...
Napisz mi na PW to postaram sie Tobie pomóc ominiemy innych oszołomów
No to macie genialny pomysl ze tak powiem, pomimo tego ze potrzebujecie kilku ladnych złotych na zatowarowanie to gdzie koszty pracownikow? kilku kolegow napialo o intercarsie a skad bierze intercars? z polcaru firma ktora jest dystrybutorem na polske, jezeli kupowales czesci z intercarsu 70% jest opakowane w folie z napisami "polcar" i tak jest w wiekszosci tych wielkich hurtowni, oczywiscie niektore produkty sprowadzaja sami od producentow, jednak watpie aby jakikolwiek producent chcial z wami rozmawiac zamowienia ponizej 10 tys eur nie wchodza w gre oczywiscie u jedenego producenta,oczywiscie ty rowniez mozesz kupowac w polcarze tylko jest jedno ale ty nigdy nie dostaniesz takich cen jak np intercars czy niedzialek no chyba ze pierwsze zamowienie bedzie na okolo 1 mln a zeby byc konkurencja trzeba miec dobre ceny dobre produkty i pewna infrastrukture firmy oraz ludzi ktorzy to ogarna bo wybacz mi ale sam z kolega to nie dacie rady, a co do tych najblizszych hurtowni to gdybys sie troche zainteresowal tym tematem wiedzial bys ze hurtownie z lublina przesylaja zamawiany towar busami ktore przewożą ludzi, w ten sposob zamowienie jest w okolo godzine u klienta, oczywiscie klient odbiera towar u busiarza, a jezeli wy piszecie ze "jakoś sie przebijemy" to wybacz rece mi opadaja, otwórzcie sobie kolejny sklep motoryzacyjny i po wszystkim, bo z dotaci z pup to nie wiele zdziałacie...;] he
dzieki za udzielenie rady a powiedz mi jak bysmy otworzyli filie dajmy na to intercarsu lub polcaru?i czesci oni by nam ogarniali za swoje ceny tylko my bysmy marze narzucali co o tym sadzicie
niestety, firma polcar napewno nie zechce wejsc w taki uklad poniewaz oni maja swoja hurtownie i glowna siedzibe w warszawie i tyle im wystarcza z glownej bazy wysylaja wsyzstkie czesci, a firma intercars sama otwiera swoje placowki, gdybyscie wy dzialali pod szyldem intercars i mieli inne ceny niz inne placowki to chyba bylo by cos nie tak.. zadnej korzysci dla intercarsu, jedynie co mozecie zrobic to otworzyc wlasna hurtownie i kupowac w polcarze jednak musicie skladac duze zamowienia aby miec dobre ceny, a co do firmy intercars to ich poziom obslugi oraz ceny znacznie sie pogorszyly w ubieglym roku po polaczeniu intercarsu z jc auto. z jakiego dokladnie miasta jestescie?
jestesmy z łukowa to woj.lubelskim wiem ze intercars jest w siedlcach tylko jakis maly sklepik. w naszych okolicach jest od groma sklepow motoryzacyjnych wiec mysle ze ogarniecie takiego biznesu jak hurtownia to by byl strzal w 10ke. jezeli mielibysmy korzystne ceny to przeciez okoliczne sklepy motoryzacyjne wolalby zaopatrywac sie w towar od nas niz czekac na zamowienia ze stolicy czy lublina jak to widzisz?
widze to tak ze, nawet jesli zalozycie hurtownie to nie dacie rady, musieli byscie prowadzic hurtownie miec dobre ceny dla firm dawac duze rabaty (skelpy motoryzacyjne) jednak powiniscie sprzedawac rowniez w detalu, ile pieniedzy macie do dyspozycji..?
Witaj Omenek czytając to co piszesz to masz małe doświadczenie jeśli chodzi o części samochodowe
biorąc pod uwagę otwarcie Firmy z częściami do Aut (nie duży sklep ok150-300m2) to na wstępie musisz mieć zgromadzony duży kapitał mam na myśli dotowarowanie magazynu, żeby tak się stało musisz mieć najlepiej układy z dużym dostawcą części jakim jest np. Icars Fota Niedziałek , AP,czy wspomniany Pol-car, itd. układy- chodzi o wynegocjowanie najlepszej ceny < rabaty, wydłużone terminy płatności, dowóź i transport częsci najlepiej 2 razy dziennie, katalogi online itp..... . 2. doświadczenie w handlu częściami min. 2lata ( sprzedaż o dobór części, poznanie rynku lokalnego w częściach - kto czym jeździ, ile w regionie wystp. tych samych marek, kto co kupuje, zamówienia części odbywają się pod określoną markę i klienta np. Golf, passat, Audi itd. -jak się nie znasz na rzeczy to dostawcy części wcisną Ci towar do np. Tico , Punto, bądź inne nie daj boże wynalazki co na pewno w twoim regionie już nie ma to będziesz miał problem ze sprzedażą i z tym związane straty... 3.Pracownicy do dyspozycji najlepiej 24h...he tu żart. Jeśli chodzi o otwarcie Hurtowni z częściami to najpierw podołaj temu co wyżej napisałem a później ten pomysł sam wyleci Ci z głowy....
witam
mam pytanko do omenek250 czy juz otworzył tą hurtownie mam rowież taki zamiar wiec prosze o kontakt
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Hurtownia czesci motoryzacyjnych": - Sprzedam Części Soamochodowe - hurtownia - warsztat samochodowy +hurtownia czesci na wsi - HURTOWNIA OUTLET FACTORY AUTO CZĘŚCI AKCESORIA SZUKAM!!!!!!! - SAMOCHODY NA CZĘŚCI - HURT CZĘŚCI - LEGALNIE - - AUTO CZĘŚCi Sprzedaz aut na czesci
• Strona 1 z 1
|
|