|
Hurtownia ogrodnicza - strona 2 |
Hurtownia ogrodnicza
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
jak ja widziałem to środki ochrony roślin dokładnie nawozy stoją na polu po drugie jak o mnie chodzi to ja rolnikom nie będę sprzedawał ziemi bo im to nie potrzebne tylko opryski na drzewa owocowe, szkodniki,trawę,itd...co do zezwoleń to nie słyszałem o takim czymś...
Facet musi dawać nieźle w łapę bo takie nawozy zbrylają się nie mówiąc o przepisach. O zezwoleniach napewno wcześniej czy później przypomni Ci kontrola.
Kolejna rzecz jeśli nie rozróżniasz rolników od ogrodników to nie wróżę nic dobrego. Jest taka zasada, żeby nie zabierać się za coś o czym nie ma się pojęcia. Żeby handlować środkami ochrony trzeba mieć odpowiednie szkolenie, odpowiednie pomieszczenia itd. przynajmniej w firmie gdzie pracuje strasznie się czepiali przy odbiorze a teraz mamy conajmniej dwa razy w roku wizitę.
no nie wiem to stoi po prostu na palecie zawinięte folią i jakoś nic z tym nie dzieje... a jak to wygląda u Ciebie? też sprzedajecie w firmie opryski dla sadowników?? jak możesz to napisz też jakie opryski najlepiej schodzą i w ogóle jakie opłaca się zamawiać
Na stanie mamy raczej standardowe preparaty czyli grzybobójcze, owadobójcze, ukorzeniacze, nawozy wzmacniające, ziemia ogrodnicza z finlandii, zza wschodniej granicy lub z rodzimych wypróbowanych torfowisk. Czasami zaopartujemy także firmy obsadzające miasta ale to są specyficzne środki na zamówienie.
Opryski sprzedajemy j.w. chyba, że sadownik ma konkretny wypróbowany preparat. Trudno tutaj wyróżnić coś konkretnego, ponieważ każdego roku trzeba się dostosować do przepisów czyli niektóre środki są wycofywane a na ich miejsce wchodzą nowe preparaty - odpowiedniki. Zależy od rynku, oczywiście są środki ogólne takie jak np. Roundap na chwasty, nawozy z Agrecolu dla działkowców itd.
Wszystko fajnie ale jak w centrum ogrodniczym nie mamy zadnych nawozow i opryskow to zadnych pozwolen raczej nie potrzeba,napiszcie,czy takie centrum mozna otworzyc na dzialce rolnej gdzies przy trasie czy musi byc to dzialka budowlana,lub komercyjna,bo takich to ceny sa kosmiczne przy trasach.
ja mam działkę na wsi, 30 arów z budynkami i powiem Ci że tam są sami sadownicy (jabłkowe szejki) wiec dlatego mi potrzeba oprysków i nawozów... co do Twojego pytania danek60 to myślę że koło działek raczej byś mógł wystawić sobie taki sklep/hurtownie ponieważ zawsze jakiś działkowicz zawsze by przyszedł do Ciebie. A mam jeszcze pytanie do Tajfo, w jakich ilościach zamawiacie Towar na hurtownie i czy prosto od producentów??
Z racji tego, że firma istnieje ponad 30 lat, mamy już określony popyt i odbiorców więc co roku po prostu w ciemno zamawiamy szacowane ilości towaru od producentów, ziemia np. dojeżdża całymi składami, podobnie jest z innym asortymentem, potem tylko są uzupełnienia. To jest sezonowy biznes, zależny od dat i pogody. Myśle, że jak napiszę np., że zamawiamy 5000 worków to w Twoich warunkach i tak jest to bezużyteczne.
no a jaką marże się nakłada na taki towar?? i skąd jest sprowadzany czy z polski czy z za granicy??
Witam!!! Czy założyła pani tą hurtownie. Jeśli tak zapraszam do współpracy, jestem przedstawicielem firmy dealerskiej nawozów. Prosze o odpowiedz.
jeśli chodzi o środki ochrony roślin trzeba mieć zezwolenie na ich sprzedaż od Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa
idzie się na szkolenie 2-3 dniowe zakończone egzaminem, po pozytywnym zaliczeniu otrzymuje się certyfikat, który zezwala Ci na okres 5 lat sprzedawać środki ochrony roślin. Jeżeli nie Ty będziesz podawć towar tylko pracownik to musisz tego pracownika wysłać na takie szkolenie. Srodki ochrony roślin nie mogą sobie tak o stać na gołym polu. ze względu na ich szkodliwość muszą znajdować się w wydzielonym pomieszczeniu z wentylacją, jeśli chodzi o sklep znajdowac się muszą najlepiej w gablotce taką jak można spotać w gabinetach lekarskich i pod żadnym pozorem klient nie może sam sobie brać tego towaru. Jeśli chodzi o nawozy, mogą sobie stać pod gołym niebem,ale nie polecam bo opakowania w których się znajdują szybko kruszeją i pękają, a nawozy które nabiorą wilgoci twardznieją i ciężko potem je użyć, a klient niechce takiego towaru jeśli chodzi o działke musisz w gminie,albo urzędzie miasta sprawdzić czy możesz prowadzić działalność, jesli nie, może mozna działke przekształcić pod działalność? w takiej hurtowni ziemia i torfy to podstawa i niemożna sugerować się tym że rolnik ma ziemie!!! mnustwo ludzi kupuje ziemie w workach i rozsypuje w swoich ogródkach, tego naprawde schodzą ogromne ilości pozatym są ludzie którzy nie mają ogródków ale kwiatki w domu, dobrze i dla takich ludzi mieć coś w swojej ofercie, odżywki, doniczki itp
podtrzymuje temat.
Mój mąż ma także pomysł na tego typu działalność. Mamy dom na wsi i za nim dużą działkę, w razie potrzeb dogodny wjazd,w okolicy dużo rolników,ogrodników. Myślę nad hurtownią ziemi(torfu) -mam sporo znajomych posiadających ogrodnictwa,i którzy na pewno zaopartywali by się u mnie w ziemię ,ale co jeszcze oprócz ziemi ..?doniczki?.,,,może jeszcze jakieś pomysły.. jak myślicie czy wypaliłby taki interes na wsi... do miasta jest 10 km gdzie jest obi,ale z moich obserwacji obi nie posiada przykładowo porządnych z makroelementami ziemi do kwiatów 120 l,gdzie takowej ogrodnicy potrzebują..myślałam także nad środkami ochrony roślin ale wiem że na to potrzebny był by kurs,pozwolenia,sklep,wymagania.. ja chciałabym ominąć takowe problemy i wykorzystać przede wszystkim działkę...pomóżcie ;)
A moze ktoś napisać szacunkowy koszt otwarcia takiej hurtowni ? Oczywiscie nie licząc placu , budynków itp..
No to jeżeli nie licząc placu i budynków, to co chcesz żeby Ci podać? Ilość towaru, który masz zamówić? To wszystko zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.
Musisz usiąść, sprawdzić ceny, produkty i sam sobie wszystko policzyć. Później prowadzenie DG, promocję, itp.
Witam
Chciałbym otworzyć sklep na wsi z środkami ochrony roślin i czy nie wiecie gdzie moge kupić opryski?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Hurtownia ogrodnicza - strona 2": - hurtownia ogrodnicza--pytanie - Branża Piekarnicza, Rozrywkowa, Hurtownia Ogrodnicza - szkolka ogrodnicza - Szkółka ogrodnicza. - Działalność Ogrodnicza
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|