|
HURTOWNIA artykulow chemicznych tzn. proszki, szampony, past |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
a co sadzicie ze sklepem w ktorym beda ceny hurtowe artykulow chemicznych tzn. proszki, szampony, pasty do zebow itp. przyszedl mi go glowy taki pomysl poniewaz w mojej miejscowosci niema zadnego takiego sklepu jak sa z chemia to tylko jako dodatki do sklepow spozywczych gdzie ceny nie sa niskie np. pasta do zebow jest nieraz o 1-2zl wieksza niz np w auchan a przeciez nie kazdego stac by jezdzil po chemie ok 30 km bo jest tansza a ja towar bym bral od producentow i spzredawal po cenach hurtowych. co o tym sadzicie??
Witaj,
Moim zdaniem mogłoby to mieć sens. W każdym większym miasteczku widziałem takie sklepy. Tu pierwsze pytanie: ile luda mieszka w tej miejscowości? Jeśli istnieją tam tylko sklepy wielobranżowe jak mówisz, to sądzę, że to nie za duża mieścina, takie noclegowisko dla ludzi pracujących w okolicznych większych miastach. Nie wiem, ale jesli jest jak mówię to zastanowiłbym się. Tacy ludzie mogą robić konkretniejsze zakupy w drodze z pracy itd. a u siebie w mieścince jedynie to o czym się zapomną (z art. chemicznych) Ale jeśli już byś otwierał swój biznes to kilka zauważonych pomysłów: - jedna branża (tu chemia) ale za to duży wybór, szeroki asortyment, - chemia luzem (to często jest w ofercie sklepów czysto chemicznych) czyli płyny do naczyń,mydła w płynie, płyny do płukania itd. w baniakach po 5-10L. z kranikami ;) i do tego mniejsze butelki plastikowe do napełniania (oczywiście nie po wypitych napojach ;) tylko specjalnie zakupione w tym celu - rozejrzyj się za producentem) To ciekawe ale ludzie chyba często widzą tylko cenę takiego płynu luzem, która jest rzeczywiście atrakcyjna, i kupują, a butelkę, która kosztuje dodatkowo z 0.5zł przemilczają (może myślą, że raz kupią i na przyszłość zostanie butelka do ponownego doładowania? Jesli tak to nawet lepiej bo masz szanse na stałego klienta ) - ciekawe dodatki z innych branż uzupełniających np. jesli chemia to jakieś pierdoły łazienkowe, wieszaczki, stojaczki, mydelniczki, szczotki i inne takie duperelki, - rzeczy dodatkowe z całkiem innej bajki np. w takim chemicznym to hm... piasek dla kota? ziemia do kwiatów? cholera wie, można kombinować, A jak się zagalopujesz w innych branżach, to po pewnym czasie będziesz mieć taki sklep jak inne w mieścince :D Na pewno coś w tym jest, w końcu sprzedaje się to, co ludzie chcą kupować. A jeśli nawet to cóż... ważne by był rentowny. Jesli chodzi o ceny to nie porównuj się raczej z super, hiper, ultra, mega itd. marketami ;) Oni tyle tego zamawiają do tych swoich kombinatów, że ceny u producenta mogą mieć o niebo niższe, w każdym razie dla Ciebie raczej nieosiągalne. Może jeszcze dodam, że u producentów czasami nie tak łatwo kupować, tzn. łatwo może i jest ale jak się zamawia paletami ;) choć niekoniecznie jest to regułą wszędzie. Jedno jest pewne, jesli chcesz sprzedawać tanio, to musisz sprzedawać też dużo, by wyjść na swoje. Tyle póki co. Powodzenia! i pozdrawiam :) tim
WITAM miejscowosc nie jest duza to raczej wiekrza wies, ludzie ludzie pracuje przewaznie tu w okolicy nie w zadnym miescie i zakupy robia przewaznie na miescu tzn u nas w miejscowosci. trudno mi powiedziec ile jest miszkancow ale ok kilkunastu tysiecy a w odleglosci przynajmniej 10 km wszyscy przyjezdzaja na zakupy do naszej miejscowosci wiec dlatego taki pomysl bo tak jak pisalem wyzej to w tych sklepach gdzie jest chemia jest ona droga wiec dlatego pomyslalem o cenach hurtowych. jeszcze niewiem czy byla by to sama chemia ale pewnie nie takie pierdolki pewnie tez ogolnie wszysto co jest z tym zwiazane. Zastanawiam sie jakiej wielkosci powinenem miec tan sklep i jak duzo kasy na start? co myslicie? POZDRAWIAM
nie wiem czy sie orientowales, ale jestem 100% pewien, ze nie dasz rady zakupic ani jednej tubki od producenta. bedziesz skazany na male hurtownie w ktorych ceny sa prawie rowne a czasem troche wyzsze niz w tanich sklepach detalicznych.
witaj nie orientowalem sie jeszcze. czemu mowisz ze nie da rady kupic od producenta??
Niektórzy producenci sprzedają swój towar tylko poprzez swoją sieć dystrybucyjną (z góry narzuconą marżą). Tak więc kupno prosto od producenta jest niemożliwe.
Kiedyś dręczył mnie problem... a czy mozna kupić np. telefony Nokia hurtowo w Finlandii (pomijam kwestie homologacji). Później dowiedziałem się ,że to jest niemożliwe, ponieważ Nokia sprzedaje telefony poprzez własne sieci dystrybucyjne z góry narzuconą marżą.
tzn. mowisz ze nie da rady kupic prosto od producenta? A jezeli bym chcial otworzyc duza hurtownie chemiczna to czy to bedzie oplacalne? Jezeli nie da rady od producenta tylko po przez te sieci dystrybucyjne to tam sa ceny jak u producenta czy sa wyzsze?? bo mi by zalezalo na niskich cenach kupowac i po niskich sprzedawaz zeby nie jak najdrozej tylko jak najwiecej. wiem ze w mojej okolicy a nawet jest to moj sasiad dalszy ma wlasna hurtownie z alkocholami i podobno on bierze od producenta i sie dlatego zstanawiam jak to jest? POMOZCIE
WITAJCIE skoro niic mi nie doradzacie w sprawie sklepu z cenami hurtowymi chemi gospodarczej to sobie pomyslalem ze moze jest to lipny pomysl, wiec moze lepiej bym zrobil otwierajac duza hurtownie zaopatrujaca sklepy, sklepiki w mojej okolicy w okregu ok 15km. w mojej miejscowosci jest juz jedna duza hurtownia z alkocholami ktora zaopatruje lokalne sklepy i dobrze prosperuje wiec z tad moj pomysl? co tym sadzicie?
|
|