|
Hydraulika siłowa, serwis, naprawa, UDT |
Hydraulika siłowa, serwis, naprawa, UDT
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam od dłuższego czasu myślę o tego typu działalności, czyli serwisowaniu naprawie i odbieraniu siłowników (podbijanie przeglądów UDT), interesują mnie zwyżki, windy samochodowe, wózki widłowe i wszystko co posiada hydraulikę. Nie mam zbyt wielkich możliwości, pracuję od 5 lat w firmie ślusarsko tokarskiej która także takie siłowniki naprawia (firma rodzinna(pracuję u wujka)). W przyszłym roku właściciel firmy czyli wujek chce rozszerzyć działalność właśnie o to co pisze i już pytał minie czy chciałbym się tym zając bo on wszystkiego nie ogarnie oczywiście trzeba mieć szkolenia, kursy, pozwolenia uprawnienia itd ale to można zrobić. Na początek pracował bym dalej u niego a po jakimś czasie gdy nauczę się tego wszystkiego do perfekcji to chciałbym otworzyć swoją działalność. Jak narazie umiem naprawić tylko zwykły prosty siłownik, jakieś bardziej skomplikowane lub większe siłowniki naprawiam z wujem, w wielu trzeba dorobić tłoczysko, jakiś uchwyt itd tego jeszcze nie umiem ale umiem zrobić na tokarce proste rzeczy .. Co myślicie czy to ma sens i prawo bytu?? z tego co wiem tu na śląsku nie jest wiele takich firm, jedyna jaką znam to firma HYDRO w Bielsku Białej. Proszę o komentarze co trzeba mieć, jak kula się ten interes, wiem ze to ciężki kawałek chleba bo hydraulika jest dziedziną bardzo skomplikowaną ale myślę że po paru latach praktyki mogę zostać fachowcem. ??
Interes bardzo dobry. W moim mieście jest taka frma która kiedyś zaczynała w malutkim lokalu a teraz wybudowali dużą siedzibę, w sklepie towaru max, serwis ma pełno zleceń, ciągle nowe samochody firmowe. Ciężka sprawa żeby się tego nauczyc ale może to dobrze bo konkurencji dużej chyba nie ma a roboty raczej sporo. Jeśli ogarniesz temat to warto w to wchodzic.
Może interes i dobry ale hydraulika siłowa to nie tylko proste siłowniki ale również pompy, silniki, ,rozdzielacze, regulatory przepływu i ciśnienia, akumulatory hydrauliczne itd. Itp. Do tego dochodzi znajomość zasad hydrostatyki ,obwodów i symboli hydraulicznych , czyli jak widać temat dość obszerny i niełatwy. Co do pobijania UDT to wiem mniej więcej jak to wygląda bo sam mam samochód z hds , który wymaga okresowego podbijania dozoru i za każdym razem przyjeżdża do tego pan mgr inż. , który ma to wszystko w paluszku no i ma te magiczne literki przed nazwiskiem, i pewnie sporo odbytych szkoleń i uzyskanych uprawnień, bez których jak sądzę, nie mógł by tego robić.
Ja powiem tak: jakieś proste naprawy i regeneracja podzespołów hydrauliki – jak najbardziej , ale o tym UDT to już bym tak się nie spieszył pisać.
Ogólnie, taka działalność jak piszesz ma sens. Trochę to jednak zależy czy masz w pobliżu silną konkurencję czy raczej pustynia. Naprawa czy regeneracja siłowników to oczywiście za mało i trzeba by rozszerzyć usługi o inne elementy, Jednak, jak tu słusznie ktoś zauważył, hydraulika to bardzo szeroki temat i w sumie nie taki łatwy. Podobnie ze sterowaniami elektrycznymi. Może na początek wybierz sobie jakieś rodzaje urządzeń, którymi chciałbyś się zająć, np. HDSy, podnośniki, czy windy samochodowe. Co do tych ostatnich to zajmuję się sprzedażą części zamiennych do różnych typów wind i wiem, że użytkownicy wind, często nawet w dużych miastach, mają problemy ze znalezieniem warsztatu, który im to naprawi. Część napraw polega zresztą na dość prostej wymianie podzespołów - np. pompy, silnika, naprawie węży hydraulicznych, wymianie oleju itp. Ale generalnie trzeba sporo pracy żeby zdobyć wiedzę i doświadczenie - jak we wszystkim.
Temat jest wart uwagi.
Witam. Temat godny uwagi tyle że nie prosty. Sam jestem byłym pracownikiem wytwórni dzwigów w B-B a od 2003 prowadzę swoją działalność w tym kierunku. Uprawnienia UDT do produkcji i napraw ciągły bój otrzymanie uprawnień konserwatora to już łatwiej jest bo je robiłem przed założeniem swojej firmy ale jestem zdania że trzeba próbować a temat jest wdzięczny.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Hydraulika siłowa, serwis, naprawa, UDT": - Pneumatyka i hydraulika siłowa - serwis -agd-naprawa - serwis agd-naprawa-dochodowość - Komis GSM RTV AGD naprawa serwis itp - serwis/naprawa aut ciezarowych
• Strona 1 z 1
|
|