Witam Was - pierwszy pomysł jaki mam na myśli tylko nie mam odwagi i pomysłu jak za to się zabrać:
IDENTYFIKACJA NAGROBKÓW - pomysł polega na tym żeby w punktach strategicznych na cmentarzu ustawić Ekrany LCD gdzie za pomocą klawiatury wprowadzamy dane osoby zmarłej - której nagrobka nie możemy odnaleźć - bo w gąszczu tych wszystkich podobnych do siebie nagrobków jest to ciężkie do zrealizowania.
Cechy ważne do przemyślenia:
1). Sposób określenia i lokalizacji nagrobków - problem polegałby na tym aby sporządzić wirtualną mapę cmentarza - w tym byłby największy problem - ale myślę że każdy cmentarz a raczej parafia prowadzi identyfikację cmentarza - więc po dogadaniu się z księdzem można byłoby zbudować bazę danych - gdzie wpisane byłyby dane Nieboszczyka.
Co jakiś czas można byłoby wprowadzać aktualizację.
2). Reklama - jako sposób na finansowanie inwestycji można byłoby wprowadzić adresy firm usługowych np. robiących nagrobki, firm opiekujących się nagrobkami.
3). Dodatkowo można byłoby wprowadzić coś takiego jak Elektroniczna Księga Mszy za Zbłąkane Dusze - takie info mogłoby się pojawiać w danym dniu dla przypomnienia dla osób odwiedzających cmentarz.
Wiem że to dziwny sposób na to żeby zrobić interes na umarłych - ale pomyślcie ile razy szukaliście czyjegoś grobu - Jako Start up - może jakaś mała dotacja z Unii i dodatkowo comiesięczna pensja od Nadzorcy Cmentarza.
Dodatkowo można byłoby wprowadzić Coś takiego jak Elektroniczna Klepsydra - Informująca o osobach które w ostatnim czasie Odeszły z tego świata.
Czekam na pomysły i na komentarze