|
Ile jest warta pizzeria? |
Ile jest warta pizzeria?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam! Prowadze pizzerię w centrum 25000 miasta. Na runku jest już 1,5 roku, lokal ok 80 m2 możliwośc rozwoju. Przynosi dochody ok 5000 PLN / miesiac min. Czy mógłby mi ktoś doradzić za jaka kwotę bym to mógł sprzedać?? Jak będą potrzebne jakieś informacje to postaram sie napisać.
to wszystko zależy od sytuacji. Czy sprzedaż pizzerii oznacza sprzedaż firmy? Czy na stanie są budynki na własnośc firmy(wątpliwe) i masa innych czynników. Jeżeli to jest jednoosobowa działalność gospodarcza, to praktycznie można sprzedać ylko markę, czyli prawo do posługiwania się określoną nazwą handlową, która na lokalnym rynku ma juz wyrobioną swoją renomę. I tyle.
No jak jest na rynku 1,5 roku to napewno ma wyrobiona marke hehe
pewnie sie nazywa pizza u wiesia albo cos takiego i to wszystko. Kolega pewnie chce sprzedac w pizdu pizzerie bo teraz to dosc slaby biznes jak sie nie jest w sieci
jezeli przynosi dochody w wysokosci 5tys zl to ty chcesz ja sprzedac ? kto by pozbywal sie interesu ktory przynosi dochody ?
napisz jakie miasto ;]
sprzedasz za tyle za ile znajdziesz kupca
Nie mówie że sprzedaje tylko informacyjnie chciałem zapytać ile by w tym momencie kosztowała. to juz mój 4 oddział i wszystkie są dochodowe, a jak ktoś mówi że to jest zły pomysł otwierać pizzerie to sie myli albo poprostu nie potrafi jej w dobra strone poprowadzić... chyba że dla kolegi 5000 zł to za mało ... ja znam wartość pieniądza:] co do długości trwania no fakt że 1,5 roku to niezbyt długo no ale cóż...zawsze to więcej niz 2 miesiące po takim okresie czasu można juz coś delikatknie prognozować:)
Lokal wynajmuje a w umowie mam zawarta wieloletnią dzierżawę ( ale właściciel chce ją sprzedawać za rok )
ja jestem zainteresowany otwarciem pizzeri , moglbys mi powiedziec ile kosztowalo cie otwarcie ?
50 tys zl starczy na otwarcie ?
wystaczy -nie wystarczy to zależy jakich kilentów chcesz mieć bo jak się nastawiasz na niższa grupe to spokojnie
pierwsze pytanie...5000 to dochód czy zysk?
Jka napisałem wczesniej.....wartosc sprzedazy...takiego "biznesiku" trudna jest do ustalenia....zalezy od klienta na jakiego bys ewentualnie trafił......jezeli bedziesz w stanie ...przedstawic dokumentacje ..ze zarabiasz tyle czy tyle na takim punkcie.....to ustalasz kwote....sprzedazy.... sumujac .. wartosc wyposażenia+ wielokrotnosc zysków miesiecznych ( i tu zalezy juz od ciebie i od twojego klienta ) ...generalnie....w sprzedazy działalnosci ....nie ma jakies kwoty.....poprostu...wartosc jest taka na ile ja wycenisz..lub inaczej..."strzelisz cene" i tak naprawde.....mozna to nazwac......"ODSTEPNE "
wartość wyposażenia + 75000zł [5000 (zysk /mc) x 15 (mieś)]
Pracujesz w tej pizzerii czy masz pracowników? czym ty się zajmujesz w ramach tej pizzerii?
szczerze to juz niczym mam swoją menagerke i ona już wszystko załatwia ja tylko kontroluje z nie nacka albo jak mnie ochota na pizze najdzie:) na poczatku nie powiem było ciężko ale to we wszystkich placówkach teraz śmigają zatrudniam w sumie ze mną 13 osób.
Wartość wyposażenia to OK - metoda majątkowa. Ale skąd 5000 x 15 miesięcy? Jeżeli już to razy 18. 500 to jest punkt odniesienia, ale mnie przede wszystkim interesowałoby ile na tym można zarobić w przyszłości, a nie ile juz zarobiło. To ile zarobiłem w 2007 było i minęło. Ale jak już powiedziałem jest punktem odniesienia. czyli jaka jest tendencja zysków - wzrostowa czy już się ustabilizowało. Poza tym wycena to nie jest cena. To punkt odniesienia mówiący zgodnie z postem ile jest warta. A ewentualna cena sprzedaży jest kwestią negocjacji.
Jak jest w małym mieście to 1,5 roku w zupełności wystarczy żeby wyrobić markę. Dobra pizza w rozsądnej cenie. Ot i cała sztuka wyrobienia marki. Może się nazywac u Wiesia, ale jak dobre i w przyzwoitej cenie to się sprzeda. Byle tylko nie psuc jakości po zdobyciu rynku. A cztery punkty to dobra podstawa wyjsciowa pod własna sieć.
A co ma wspólnego wartość wyposażenia przy ustalaniu wartości firmy, że się tak zapytam?
Wartość wyposażenia ma znaczenie, jeżeli sprzedaje się wyposażenie, a nie całą firmę.
sprzet uzywany ma jedna zalete jest tanszy od nowego ale po pol roku jak by cos nie wyplilo mozna go sprzedac w podobnej cenie jak sie kupilo a wade taka ze sie nie ma na niego gwarancji...
A co do zakupu dzialajcej firmy i przynoszacej dochody to bzdura jest liczenie miesiecznego dochodu razy iles tam miesiecy bo co to za wyznacznik? ja mam sklep interentowy generujacy mi 2000zl dochodu netto gdzie nawet nie musze do niego zagladac ale nikt go ode mnie nie kupi za 36 000zl bo majac taka gotowke ja jutro otworze kolejny taki sam sklep inwestujac w skrypty domene grafike i serwer 500zl a reszte przeznacze na reklame lub "lepsze promocje" i spowrotem odbiore "swoich" klientow. Na "cene" dzialajacego biznesu ma naprawde wiele czynnikow a najwazniejszy czynnik to klient na jakiego sie trafi. Dla jednego wydanie 50 000zl to bedzie oplacalna kwota bo (nie licze kosztow zakupu sprzetu oraz przyjmuje ze 5000zl to dochod netto ktory sie w najblizszym czasie nie zmieni) w ciagu 2 lat zarobi 100% Ja majac 50 000zl jestem wstanie spokojnie zarobic taka sama kwote w ciagu roku dlatego ta pizzeria dla mnie nie jest warta wiecej jak 20 - 25 tys zl + sprzet a i tak bym sie zastanawial czy warto... Natomiast dla kogos kto ma wolna kase i nie bardzo wie co z nia zrobic bedzie sie oplacalo zaplacic 300 000zl (lacznie ze sprzetem) bo w tym wypadku zarobi wiecej niz jak by kasa lezala mu na DOBREJ lokacie
każdy miesiąc jest coraz lepszy i bardziej dochodowy juz niedługo bedziemy sami produkować opakowania na pizze także znowu na tym wyjdziemy (mam nadzieje że do przodu:) jest to lokal w rynku i oprócz mojej 2 pizzerie i jeden pub i większość ludzi przychodzi do mojego lokalu. jedynym minuse jest to że kożystam z biura ochrony i płace 150 zł netto/ miesiąc i wezwałem ich tylko raz i to przez przypadek... ale to chyba dobrze
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Ile jest warta pizzeria?": - ile warta jest praca - Ile warta jest ta domena ? - Ile jest warta Twoja kobieta? - Ile warta jest domena krakow_com_pl - ile warta ta domena ?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|