Dostałem propozycję zrobienia pewnej analizy rynku dla zagranicznej firmy. Pracuję wprawdzie w danej branży, lecz samej analizy nie przeprowadzałem. Mam pytanie na początek ile w ogóle możesz kosztować taka analiza - ile mógłbym za nią wziąć. Poniżej przedstawiam zakres:
Część A
Rynek sprzętu Scada:
Wielkość rynku za ostatnie 5 lat i prognoza na 5 lat (ilość oczyszczalni, przedsiębiorstw wodociągowych i miejskich sieci ciepłowniczych, i wielkość z podziałem na województwa)
Jak daleko jest modernizacja posunięta sprzętu Scada dotycząca Oczyszczalni ścieków, Wodociągów, Ciepłownictwa (miejska sieć ciepłownicza) i prognoza modernizacji.
Ile jest km sieci?
Czy to jest nowy czy odnowiony / z modernizowany sprzęt Scada? Którą część wymienia się przy modernizacji (np. pompy sterujące, oprogramowanie, serwery, PLC, itp). Jaka jest żywotność sprzętu Scada? Ile jest sprzętów Scada?
Jak duże inwestycje przeprowadza się na sprzęt Scada?
Estymacja wielkości rynku na sprzęt SRO?
Inwestycje (Polskie i UE) w oczyszczalnie ścieków, wodociągi, miejskie sieci ciepłownicze = district heating, czy pieniądze poszły na modernizacje / budowe nowych, i jak przewiduje się na przyszłość (planowana budowa oczyszczalni ścieków, wodociągów i ciepłownictwa). Statystyka, kiedy były inwestycje przeprowadzone, czy inwesycje idą do góry czy maleją w oczyszczalnie ścieków, wodociągi i ciepłownictwo (5-7 lat)?
Przetargi (krótki opis przeprowadzonych większych przetargów).
Czy projekty zostały ogłoszone jako turn key (całość) czy w częściach? Czy sprzęt Scada to osobny przetarg czy część całości? Jak wygląda struktura – czy oczyszczalnie ścieków, wodociągi i ciepłownictwo jest własnością miasta / organu publicznego czy prywatną, czy będą prywatyzowane?
Opis procedury projektów przetargowych – kto zleceniodawca? Czy to zadanie gminne czy prywatne np. oczyszczać ścieki? Kto decyduje kupno sprzętu Scada? Czy to są duże projekty gdzie się modernizuje oczyszczalnie ścieków, wodociągi i ciepłownictwo?
Jak rozpowszechnione jest district heating = miejska sieć ciepłownicza (dane statystyczne), jak duża część miasta ma dostawę ciepła (np. osiedla)?
Część B
Rozpowszechnienie systemów Scada i pozycja na rynku w Polsce w Utility (oczyszczalnie ścieków, wodociągi i ciepłownictwo):
Podział procentowy, udział w rynku, dominujące firmy i zwros, np IFIX (USA), Iggs, Win cc system, ADD (w ciepłownictwie), itp. , lokale systemy)
Ceny za różne oprogramowania – np. do standardowej oczyszczalni
Jak są dystrybuowane systemy oprogramowania Scada w Polsce
Ilość dystrybutorów, ilość zatrudnionych w dziale Utility, wynagrodzenie handlowców/ konsulentów, obrót , zysk w Utility
Pozdrawiam