witam
moi rodzice maja 1 hektar lasu ktory ma ok. 50 lat, my mieszkamy w miescie i chcemy go sprzedac bo poco nam, ale nie orientujemy sie wogole ile moze byc wart, jezeli ktos zwas sie na tym zna bede wdzieczny za pomoc...pozdro
|
Ile kosztuje las? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
witam
moi rodzice maja 1 hektar lasu ktory ma ok. 50 lat, my mieszkamy w miescie i chcemy go sprzedac bo poco nam, ale nie orientujemy sie wogole ile moze byc wart, jezeli ktos zwas sie na tym zna bede wdzieczny za pomoc...pozdro
Witaj, wazne sa:
1) lokalizacja (woj.) 2) odległość od cywilizacji (znaczy większych miast) 3) dojazd do lasu (np. strome zbocze obniza cene, bo utrudnia prace w lesie) 4) rodzaje drzew (duzo bukow wywinduje cene) 5) ... Pzdr, Konrad
1) Wielkopolska 2) ponad 100 Km od ponania, dokładnie kolo miedzychodu 3) dojazd jest latwy. prosta droga, samochodem jedzie sie ok 10 min. 4) sosna
bardzo mi na tym zalezy...moze ktos mi odpowiedziec na moje pytanie, moze shumy, widze ze sie na tym znasz
przepraszam za opoznienie (uciekl mi watek)
nie siedze w tej branzy, ale patrze, sledze... ceny lasow bardzo sie roznia (o wiele bardziej niz dzialek innego typu) gdybym ja sprzedawal ten las, to... bym go nie sprzedal ale gdybym musial zaczalbym od 40000, z tym, ze byc moze trzeba bedzie spuscic do 20000.... tak, ze zaden konkret rada: zajrzyj do lokalnej gazety z ogloszeniami - porownasz, jesli chcesz, wybierz sie do "geodezji" i zapytaj o srednie ceny w waszym rejonie. Pozdrawiam!!! Schumy
Proponowałbym pogadać z jakimś leśnikiem, który oszacowałby ile m3 i jakiego drewna rośnie na gruncie. Wartość gruntu + cena drewna i masz z grubsza wartość lasu. Np. wartość 1 ha gruntu to ok. 10 tys. zł. Na 1 ha może np. być ok. 100 m3 drewna - w wieku 50 lat to w większości papierówka. Cena za 1 m3 papierówki sosnowej to ok. 100 zł. Czyli razem mamy około 20 000 zł (w olbrzymim uproszczeniu oczywiście). Dochodzą jeszcze inne walory takie jak atrakyjne położenie, ciekawy przyrodniczo miejsce itp., które trudniej przeliczyć na pieniądze. W każdym razie 20 000 zł to moim zdaniem minimum.
Dzięki za te dwie odpowiedzi, teraz to juz chociaż trochę sie orientuję
OK, tylko aby to zrobic trzeba by liczyc i mierzyc drzewa... uff Poza tym jak ustalic wartosc gruntu na ktorym rosnie las? Nie jest to przeciez ani dzialka budowlana, rekreacyjna, ani przemyslowa. Jedyne co przychodzi mi na mysl to "teren pod zalesienie" (bo skoro drzewa osobno) Nie tedy jednak droga. Pozdrawiam! Konrad
wycena lasu zupełnie bez sensu ,bo oparta na kompletnej niewiedzy i nieznajomosci tematu
po pierwsze : nikt nnie da ci wyciac hektara lasu wiec wycena drzew jest zupełnie pozbawiona sensu po drugie : porónanie z cena ziemi (10 000 h) tez bez sensu ,bo jak nie mozesz ruszyc lasu to nie sprzedasz na działki budowlane ,nie mozesz obrabiac ,nawet jak jest zalesiony juz to nie dostaniesz dopłat do ziemi ten las moze byc zupełnie bez wartosci i ni emasz się co obrazac ,ze moja odpowiedz cię nie satysfakcjonuje ,bo na pewno liczyłes ze sie nachapiesz kasy ale spytaj w dowolnej agencji nieruchomosci i zobaczysz co ci powiedza
kolombo999
warto czasem "cytowac" poza tym każdy las ma wartosc i nikt kto go kupuje nie liczy chyba na wyciecie go w pień nie wiem, czy agencje obrotu nieruchomosci interesuja się lasami, raczej wątpię a na pewno nie wszystkie, inne rodzaje działek to lepszy interes w pośrednictwie pozdrawiam, Schumy
Nie wszystkie agencje sie na tym znaja. Jesli las jest duzo warty to i znajdzie sie agencja, ktora bedzie chciala na tym zarobic. Najlepiej wezwac jakiegos rzeczoznawce bo jak widze wyceny kilka postow wyzej to smiac mi sie chce. Jak mozna wyceniac cos czego sie nie widzialo a nawet gdyby to trzeba sie jeszcze na tym znac. Ot taka drobnostka :)
|
|