|
Ile lat mozna miec zeby zalozyc firme? |
Ile lat mozna miec zeby zalozyc firme?
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Ile lat mozna miec zeby zalozyc firme? Mam 17 lat czy mam mozliwosc zalozenia firmy?
Tak, nic nie stoi na przeszkodzie.
chyba bede musial tylko wyrobic dowod tymczasowy, czy nie?
Co bedzie mi potrzebne do zalozenia firmy? Z gory dzieki za pomoc.
Przede wszystkim NIP :)
Naprawdę osoba <18lat może prowadzić własną DG? Ma ktoś jakieś linki potwierdzające tą informację?
Nie będę się spierał, ale zawsze wydawało mi się, że samodzielnie można od 18 lat.
To wiec moge zalozyc firme czy nie?
Ostatnio załatwiałem Sobie Numer NIP I Wydaje mi sie, że Jeśli nie posiadasz 18 lat a i dowodu osobistego nie otrzymasz NIP-u. Przejedz się do urzędu Skarbowego i popytaj tam ci Najlepiej odpowiedzą ...
Pozdro
NIP juz mam, bo potrzebowalem do rejestracji motocyklu
Też mnie to zastanawia bo do 18 roku życia brakuje mi parę miesięcy. Jesli mogę spytać, to co zamierzasz otworzyć?
czy moge byc wspol wlascicielem firmy?
Witam.
Jest to zależne od Urzędu miasta w którym chcesz prowadzić działalność. Przez niedługo okres czasu prowadziłem korespondencje z Urzędem Miasta w Częstochowie i tam dowiedziałem się że w Częstochowie nie ma możliwości prowadzenia działalności przez osoby niepełnoletnie. Aczkolwiek na jednym z większych for dotyczących zagadnień prawnych dowiedziałem się że ogólnie jest taka możliwość ale do tego potrzebna jest pomoc opiekunów prawnych. Jeżeli są jakieś zainteresowane osoby to mogę przesłać e-maila jakiego otrzymałem od urzędu miasta. (proszę pisać na bartek@webdiary.pl). Pozdrawiam. Z uszanowaniem. Bartłomiej Smykla.
patryk146
Zalezy jaką firme chcesz załozyc ..... wiec jesli mozna wiedziec to prosze o podanie przykładu twojej przyszłej działalnosci
Bzdura do kwadratu!!!
Osoba niepełnoletnia nie ma możliwości założenia firmy, ponieważ osoba taka nie posiada pełnej zdolności do czynności prawnych, a z tego wynika, że nie może samodzielnie dokonywać czynności prawnych, a tym samym prowadzić działalności gospodarczej która polega na dokonywaniu czynności prawnych. podstawa prawna art. 8-21 KC
Sprawdź również podobne tematy:
- Czy mozna na wynajem zalozyc firme
- Jak zainwestować 15000 zł żeby mieć 400-500 zł/mc - 400 TYS W CO ZAINWESTOWAC ZEBY MIEC 5% MIESIECZNIE - Jak to zrobić zeby nie mieć w Polsce urzędników na głowie ? - Żeby dostać dotacje z PUP, trzeba mieć własny lokal - Jakie musze mieć pozwolenia żeby otwożyć sklep - Czy zawsze trzeba mieć znajomosci, żeby dostać dobrą pracę - Ile trzeba mieć stażu jako bezrobotny zeby dostać dotację - Ile mozna w miesiacu sprzedac zeby sie nie rozliczac? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|