|
Ile miesięcznie wydajesz na reklamę i gdzie się reklamujesz? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
ja w temacie, zastanawiam się ile małe firmy wydają na reklamę i gdzie najchętniej się reklamują? Ja około 200-250zł a reklamuję się głównie w prasie, do tego druk promocyjnych ulotek, ofertówek. Zastanawiam się nad reklamą w internecie.
Lokalna prasa, może jakiś szyld, może jakieś kalendarzyki. Może strona internetowa?
Mój kolega reklamuje się w różnych mediach. Powiem szczerze, jak wszędzie obowiązuje tu zasada 20:80. 20% nakładów daje 80% klientów a pozostałe 80% nakładów daje 20% klientów.
Najskuteczniejsza jest reklama w lokalnej prasie. W Warszawie są darmowe gazety (tj. Metro, Metropol, Echo, Dzień Dobry) rozdaje się je na każdym większym skrzyżowaniu. Reklama w tych gazetach daje na prawdę bardzo dobre efekty. Poza tym ulotki sporo dają ale nie wiem jak to ma się do cen każdej z tych usług.
Ja zaleznie od miesiaca ale nie mniej niz 300 miesiecznie. Promuje sie glownie w internecie - siedzibe mam w dosyc malym miescie i dla mnie zupelnie nieskuteczne sa ulotki i plakaty. Za duży koszt wykonania i kolportażu w stosunku do efektu - przynajmniej w mojej branży. Mozna oczywiscie wieźć do dużego miasta ale internet jest tańszy jako medium reklamowe i z niego głównie korzystam.
Prasa, internet, ulotki. Czasami jakies radio, tv - lokalne oczywiscie :)
Myśle ,że można zastosować rekalme np. na samochodzie którym jeździsz jest to zwłaszcza koszt związany z wydrkiem reklamy przez pobliski zakład poligraficzny,możesz także zastosować szyldy zwłaszcza jakieś ruchome czyli obrotowe bo na takie ludzie zwracają szczególną uwagę, pomyśl także o wprowadzeniu w obieg zrywek na zakupy z logo i adresem Twojej firmy to koszt za nie wielkie pieniądze a dający duże efekty po wprowadzeniu takich reklamówek do pobliskich sklepów...
nie wiem czy to dobre miejsce do tego .... ale jakby ktos potrzebowal skutecznej reklmy w internecie (z opinii klientow) to zapraszam na PRIW :)
ja jescze na reklame nic nie wydaje , nie mam jeszcze dzialalnosci gospodarczej, ale prawdodpobnie niedlugo jeszcze :)
a ile kosztuje reklama poprzez ulotki? np. roznoszenie po klatkach itp. np. wyprodukowanie 1000 ulotek + koszt uslugi
druk ulotek uzalezniony jest od ilosci np 5000 - 20000 ulotek A6 papier 130g full kolor 2 stronna cena 0.02zl/szt. powyzej 20000 0.018zl/szt. zalezy tez od tego jak czesto drukujesz itp...
Cena drku jest uzaleznion od formatu, papieru, ilosci kolorw czy 1 czy 2 stronna ilosci druku itp... koszt kolportarzu tez jest uzalezniona od liosci ulotek i jak ma byc rozniesiony. Gdy pytalem sie w roznych firmach roznisienie 20000 ulotek to koszt 0.045zl/szt. Jesli znajdziesz sobie paru chlopakow z gimnazjum rozniosa ci za 0.02zl/szt. (przynajmniej u mnie sa takie stwaki)
moją główna reklamą jest internet portal miejski, ewentualnie prasa ale rzadko.
Przede wszystkim reklama w gazetach branżowych. Niebawem otwieram jeździecki portal ogłoszeniowy i jedną z lepszych (w moim przypadku) metod jest reklama w "końskich" gazetach które, czytają osoby związane z tym sportem. W moim wypadku roznoszenie po domach ulotek nie ma sensu. Jeżeli prowadzisz biznes z jakieś dziedziny to pamiętaj o różnych targach. Ja byłem 9-10 grudnia w Poznaniu na mistrzostwach europy w skokach konnych powiązanych ze sporym festynem (50 wystawców)- w tym przypadku ulotki opłacało sie rozdawać... Jeden z kolegów forumowiczów napisał o samochodzie-to bardzo dobry pomysł, chodz czasem nie doceniany. Stopień "rozbudowy" reklamy opiera się na środkach które możesz przeznaczyć...
wiem, że to stary temat, ale jak czytam takie głupoty to ręce opadają...0,02 za ulotkę to pomyśl kolego gdzie ona trafi...po to są takie ceny na rynku za kolportaż, aby było to rentowne i materiały reklamowe trafiły do odbiorcy docelowego - chyba że ktoś szuka klientów na wysypisku, bo korzystając z usług małolatów, a nie profesjonalnych firm - właśnie tam dotrą jego ulotki, a pieniądze w błoto - po prostu gratuluje pomysłu na oszczędzanie na reklamie oraz pozyskiwanie nowych kontaktów handlowych.
Ja wydaje 400-600zł na reklame w Google AdWords
mówicie to o ulotkach widzę, z tego co ja się orientuje(kumpel sie tym zajmuje) ceny ulotki A4(dwustronna łamana na 3) to niecałe 1000zł netto za 1000sztuk a jeszcze trzeba to rozdać...
Ja też Google Adwords i cieszę się, że jestem w branży IT. Swoją drogą to wielu ludzi nie docenia internetu. Spotykam się często z klientami, dla których promowanie swojej działalności w internecie wydaje się czymś zbędnym, a spróbuj takiej osobie wytłumaczyć, że "to coś w komputerze" przyniesie im realnych klientów... w żadne statystyki i badania nie wierzą.
A co do samego tematu - wszystko zależy od grupy docelowej. Gdy ustali się jak wygląda przeciętny kowalski korzystający z Twoich usług to będziesz wiedział gdzie go szukać i jakie rzeczy czyta.
Napisz coś więcej o swojej działalności. Jeśli chodzi o mnie, jestem z branży IT i promuję się tylko i wyłącznie w internecie. Pozycjonuję swoją stronę firmową oraz od czasu do czasu uruchamiam kampanię Google Adwords. Przyjacielu! Nie pokusiło Cię nigdy o zainwestowanie w reklamę internetową? Spróbuj zainwestować kwotę taką samą jak inwestujesz w prasę i porównaj ile z tego będziesz miał klientów i jaka będzie wartość zamówień ( oceń zwrot z inwestycji ) . Dlaczego w internecie? Informatyczne możliwości pozwalają na dotarcie do odpowiedniej osoby, reklama odpowiada na zapytanie klienta. Załóżmy, że klient szuka drukarki HP. Jak się zachowuje przed zakupem? Wpisuje w Google pl "drukarka HP XX", gdzie XX to konkretny model. Odnajduje Twoją reklamę, rozważa zakup i jeśli oferta jest atrakcyjna, dokonuje zakupu - klient ma czego chciał, Ty osiągasz zysk i tak to się kręci. W reklamie prasowej wszyscy zobaczą jednolite ogłoszenie, setki, tysiące osób oleje tą reklamę, gazete wrzuci w kosz, a w Adwords masz konkret. Jeżeli trudno Ci to ogarnąć, skorzystaj z pomocy agencji interaktywnej takiej jak moja.
|
|