|
Ile można dostać za domenę? |
Ile można dostać za domenę?
Biznes Forum
‹ E-Biznes
‹ Zarabianie w internecie
Autor
Wiadomość
Mam kilka atrakcyjnych adresów domen zarejestrowanych na superhost.pl i nazwa.pl. Myślałem, że sam podołam robieniu serwisu, ale niestety brak czasu i poniekąd umiejętności zmusza mnie do sprzedaży tych domen. Wobec czego pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: gdzie opłaca się sprzedawać domeny? Na allegro? I ile można wyciągnąć tak średnio za domenę, np. prostytutki.com.pl ? Są to kwoty w setkach, czy może tysiącach? Nie chcę się zbłaźnić i wystawić tej domeny na allegro za powiedzmy 300 złotych, jeśli jest możliwość, że jest ona warta np. 5 000 złotych. Jaką strategię polecacie przyjąć? Pozdrawiam
Zależy kto to kupi i ile będzie w stanie zapłacić, ja nie rozumiem tego szału na domeny od czasu jak powstały wyszukiwarki.
zalezy komu zaoferujesz i jak bardzo ta osoba lub firma jej potrzebuje, od tak będzie Ci ciężko znaleźć kupca. Jeżeli nikt nie będzie samemu chciał od Ciebie kupić raczej wysokiej ceny nie uzyskasz. W tym przypadku wolałbym znaleźć nową i ją dla siebie zarejestrować niż kupić. Wszystko zależy od wyobraźni. Jak ktoś już rzeczywiście nie ma pomysłu wtedy kupi na allegro, ale jak tak się przyglądam wcale za tak dużo nie idą te domeny.
Ma ktoś inne zdanie?
Racja, trochę ludziska przesadzają ;), chociaż domeny to w sumie nienajdroższa sprawa. Ale jak się ma dobry pomysł na domenę to może wypalić. Przy niskich cenach nie wszyscy myślą czy rzeczywiście będzie się dało ją sprzedać (czy ktoś ją chce)
Ciekawe komu chcesz ją zaproponować - na serwis erotyczny? Pożyjemy zobaczymy
Tak. Myślę, że dla serwisu erotycznego taka domena jest idealna.
Domena http://www.euro2012.pl jest obecnie warta 300.000zł. Ten kto ją kupił nieźle na niej zarobił.
na niej tak... ale na innych ludzie już nie zarobią albo zarobią mało. Kazda domenę można wypromować, a wiec po co kupować setki i później na sile szukać klienta.
Lepiej jest kupić domenę, postawić serwis, reklamować, sprzedawać reklamę lub sprzedać serwis. Więcej zarobimy....
Wpisz w google.pl "aukcje domen" a łatwo znajdziesz serwisy zajumjące się tym. Warto jednak wystawić też na Allegro (napisz w aukcji, że wystawiasz domenę też w innych miejscach i, że aukcja moxe być zakończona przed czasem bez wybrania zwycięzcy). Jak nie wiesz jaką dać cenę za doemne wystaw licytację i zobaczysz ile ludzie są w stanie za dane domeny zapłacić.
"napisz w aukcji, że wystawiasz domenę też w innych miejscach i, że aukcja moxe być zakończona przed czasem bez wybrania zwycięzcy" - ten zapis jest zabroniony na allegro (poizytaj regulamin)
zamiast kupowac domene za 300 000zl wolal bym kupi doemen za 50zl a reszte kasy przeznaczyc na pozycjonowanie tej domeny pod frazy euro 2012 i tym podobne. Sama domen nic ci nie da a za 300 tys zl mozesz sobie zalatwic naprawde solidne pozycjonowanie chyba w tej chwili na KAZDA fraze jaka ci wpadnie do glowy (ale co do cen pozycjonowania to chyba lepiej zapytac Mateusza). Zreszta za te pieniadze mozna do 2012 roku zbudowac bardzo poterzne zaplecze techniczne do pozycjonowania tego typu serwisu... podejrzewam, ze z domena http://www.gsbenk.pl i kapitalem 299 950 zl osignal bym znacznie wieksza ogladalnosc niz jak bym mial doemene http://www.euro2012.pl (albo o tyle wiekszym kapitalem niz konkurencja)
Akurat mam troche stycznosci z domenami, wiec moze sie wypowiem.
Najlatwiej sprzedac domene na Allegro, jednak ceny sa tam bardzo niskie. Najlepszym rozwiazaniem jest mailing do firm, ktore moglyby byc zainteresowane taka domena. Nie polecam rowniez polskich internetowych gield domen. Sa malo profesjonalne, a przez to rzadko odwiedzane przez ludzi z branzy. Nie zgodze sie z moimi przedmowcami, ze lepiej kupic costamcostam.pl niz zaiwestowac w np. euro2012.pl (to tylko przyklad, bo akurat ta domena jest TM i najprawdopodobniej zostanie odebrana obecnemu wlascicielowi). Wiele osob wpisuje intuicyjnie adresy do paska przegladarki, czyli szukajac informacji o EURO 2012 nie skorzysta z googli tylko wpisze od razu adres euro2012.pl. Poza tym o wiele latwiej jest wypromowac taki adres. Jesli chodzi o domene autora postu, prostytutki.com.pl, nie liczylbym na jakies kokosy. Domena wedlug mnie, srednio nadaje sie na serwis erotyczny, a poza tym rozszerzenie .com.pl... Okolo 30% ruchu tracilbys na rzecz prostytutki.pl. Moim zdaniem domena warta jest max. 500zl. Pozdrawiam
Zalezy od domeny.Roznie
a w takim razie co sądzicie o infohurtownie.pl (tu mam zamiar postawiac servis) i biokomponenty.com (po polsku i angielsku).
Nie nazwa domeny a tresc na stronie jest ważna.
""""Ideo wykupiło domenę http://www.euro2012.pl w 2004 roku. - Umieszczaliśmy tam wiadomości dotyczące mistrzostw Europy, prowadziliśmy normalny serwis informacyjny - opowiada Ziemowit Michno, współwłaściciel Ideo. - Jednak wczoraj na nasz serwis wchodziło po sto osób na sekundę, co daje 20 tys. unikalnych użytkowników w ciągu jednego dnia."""
Z : http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 76796.html Na 2016 rok już domeny wykupione. Podobnie jak na pare kolejnych Euro20XX.pl i Euro20XX.com . Widać ludzie spostrzegli co się dzieje... Ktoś zarobi dużo pieniążków ... w przyszłości. Jako ciekawostke podam, że najbliższe domeny z Euro20XX.pl i Euro20XX.com wolne to: euro2076.com euro2068.pl //// co do tematu, odnośnie sprzedaży domen. Wg mnie jeżeli chce się sprzedać domenę to najpierw troszke ją wypromować, i sprzedawać nie tylko domenę ale i serwis co jest już w wyszukiwarkach itd. Dodatkowo można dodać informację jak tę stronę wycenia wirtualny wyceniacz domen: http://www.leapfish.com/domain_name_app ... raffiti.pl - wpisujemy nazwę domeny i nam program ocenia. Na allegro widziałem taką aukcje, że "serwis o wartości 2000USD za 500 zł !" - coś takiego. no i wchodzisz na tą strone z wyceniaczem i rzeczywiście - 2000usd jak nic... Bajer taki :-)
Ten program ocenia to strzelając :)
Pewnie troche tak. Jeżeli strona jest nieznana to daje 12-19$ - czyli tyle zapłacimy za domene. A np. wpisz sobie google.com lub microsoft.com czy nawet onet.pl to już inna rozmowa... Taki bajer to jest - chwyt reklamowy, że "Ta domena jest warta XXX!! możesz ją mieć za 10% z XXX". Oczywiście nikt poważny nie traktuje tego poważnie.. Chyba :D
Sprawdź również podobne tematy:
- No może nie zarabianie ale coś można dostać :)
- Dotacja na kampanię reklamową. Czy można dostac? - Czy mozna dostac dofinansowanie na busa i maszyny - Kupno auta -czy można dostać dotacje? - Dotacje z PUP Warszawa - można jeszcze dostac? - Czy można dostać dotację z UP na handel na aukcjach? - Strona Internetowa czy można dostac dotacje ? - CZY MOZNA DOSTAĆ DOTACJĘ na hodowlę szynszyli???? - Na co można dostać kase z UE działajac w branży budowlanej Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|