Witam wszystkich !
Piszę tu pierwszy raz ,więc się przedstawię - mam na imię Tomek .
Chciałbym sprowadzić części do popularnych obecnie w Polsce pojazdów. Chcę zainwestować na początek około 40 000 - 50 000 euro. Posiadam jako tako działającą sieć sprzedaży w tym kierunku ,więc ze zbytem nie powinno być problemu .
Wiem nawet co i skąd bym chciał sprowadzić ,jednak obawiam się ,czy lepiej kupić części w fabryce montującej te pojazdy czy bezpośrednio u wytwórcy samych podzespołów . Drugie rozwiązanie powinno być tańsze jednak bardziej skomplikowane . Czy ktoś mógłby pokierować sprawą tak aby nie przepłacić tego towaru ? Znam ceny z rynku niemieckiego tych części ,jednak musiałbym mieć je taniej lub w najgorszym wypadku w zbliżonej cenie - co zagwarantuje rentowność tego przedsięwzięcia .
Moje pytania są następujące :
-jak ustalić kto jest bezpośrednim wytwórcą danych części ,a nie tylko agentem danej fabryki ?
-czy fabryka która montuje pojazdy może również produkować silniki czy raczej kupują np.gotowe silniki i je tylko montują ? czy umie to ktoś ustalić ?
-jakie jest cło na import części z Chin do PL i ile wyniesie całkowity koszt +- np.części której koszt zakupu wynosi w Chinach 12$ ( nie wliczając w to kosztów transportu ) ?
-jaki +- koszt transportu 1kontenera 40HQ z Ningbo/Zhejiang do portu w Gdyni lub Bremenhaven - w bezpiecznej ,najtańszej opcji z ubezpieczeniem ?
-jakie certyfikaty potrzebuję na takie części , czy są jakieś dodatkowe wymogi np.opakowanie ,polski nadruk,dodatkowa dokumentacja , etc.
Byłbym wdzięczny za odpowiedź osobom które już ugryzły podobny temat lub wiedzą co w trawie piszczy.
Oczywiście nic w ciemno na własną rękę nie zamierzam robić i jestem zdecydowany powierzyć to jakiejś osobie ,najlepiej firmie z którą mógłbym podpisać umowę .
Jeśli ktoś uważa że sobie poradzi to proszę o udzielenie wstępnie informacji tych podstawowych o które powyżej pytałem i podanie kontaktu oraz określenie warunków współpracy.
Obecnie kupujemy regularnie , spore ilości towarów z branży motoryzacyjnej ,jednak zawsze przez niemieckich (czytaj tureckich) pośredników czas to zmienić !
Osoba która chciałaby z nami współpracować przy tym imporcie powinna umieć dotrzeć do bezpośrednich producentów poszczególnych elementów i przedstawić nam ceny ,które będą lepsze niż te zza Odry.
To tyle na początek - zapraszam do wypowiedzenia się w powyższej kwestii - liczę na owocną współpracę .
ps.poszukujemy też osoby mające doskonałe kontakty w USA .
Pozdrawiam wszystkich napalonych importerów - tak grube rekiny jak i mniejsze płotki ,życząc wszystkim udanych zakupów i 1000 krotnego zwrotu inwestycji !!!!