Witam wszystkich.
Mam założoną działalność gospodarczą i postanowiłem spróbować importu sprzętu elektronicznego z Chin. Wybór padł na karty pamięci, których notabane na Allegro jest masa (z pewnych źródeł wiem, że oryginałów trzeba szukać ze świecą w ręku ;).
Zamówiłem 250 kart Sony Memory Stick Duo 2 GB za 8000 zł łacznie z kosztami transportu kurierem.
Mozna by dużo pisać o niekompetencji Chińczyków (nie zastosowali się do moich wytycznych jak mają przesłać karty i robili po swojemu), ale skończyło się tym, że 2 krotnie zostały one zwrócone z powrotem do Chin (raz przez agencje UPS a drugi raz przes EMS Pocztex). Za każdym razem z adnotacją, że powinienem się cieszyć, że nie mam sprawy przed sądem...
Problem w tym, że Chińczycy nie chcą mi zwrócić pieniędzy. Wymiana na inny towar też jest problematyczna, gdyż oni mają tylko firmowy sprzęt. Oczywiście na początku nie powiedzieli jasno, że to są podróbki tylko pisali, że mają dojścia do towaru Sony.
W każdym razie nie mają w swojej ofercie żadnych produktów tzw "no name" i zaproponowali mi NA PEWNO ORYGINALNE telefony komórkowe Nokii.
Wyczytałem wcześniej, że nawet oryginalne nie przejdą z Chin...
Czyli mam rozumieć, że KAŻDY towar sprowadzany od nich jest traktowany przez agencje celne jako podróbki i zostanie zwrócony lub przesłany na ekspertyzę do producenta?
A kolejna kwestia to inne zamówienie. Udało mi się sporowadzić 8 próbek radii. Oczywiście nie mają certyfikatu CE o czym mnie poinformował producent (mam sobie sam wyrobić a dzięki temu on mi daje lepszą cenę...). Paczka została otwarta przez agencję celną i mimo iż radia nie posiadały znaczku CE trafiły do mnie po opłaceniu VATu i opłaty manipulacyjnej kurierowi...
Ponieważ na sprzęcie jest prawie 70% zarobku zastanawiam się nad sprowadzeniem 500 sztuk. Tylko co wtedy sie stanie jak radia zostaną ponownie skontrolowane i ktoś przyczepi się do braku certyfikatu CE??
Ja sam mogę taki wyrobić, gdyż mam dostęp do odpowiedniego sprzętu i laboratorium. Również chciałem nadmienić, że radia będą z logo mojej firmy :)
Co zrobić w takiej sytuacji??
Z góry dziekuję za rady i pozdrawiam wszystkich