Witam wszystkich,
Dokument celny jest podstawą do możliwości odliczenia naliczonego VAT przy imporcie spoza UE.
Kiedyś gdy zamawiałem coś prywatnie także miałem naliczony cło i VAT, ale nie przypominam sobie żebym dostał dokument SAD (może się mylę, już nie pamiętam). Po prostu zapłaciłem na poczcie należności celne przy odbiorze paczki.
Teraz zamówiłem produkty na firmę, na fakturze są dane firmy. Pozwolę sobie wypunktować pytania, aby łatwiej można było się do nich odnieść.
1). Czy taki dokument jest wystawiany automatycznie przez celników którzy zatrzymają paczkę zanim dotrze ona do mnie?
2). Czy płacąc należności przy odbiorze na poczcie dostanę dokument SAD czy też do tego nie dojdzie i zostanę wezwany do Urzędu Celnego w celu załatwienia formalności z dokumentem SAD?
3). Czy może zdarzyć się tak, że celnicy naliczą cło i VAT, puszczą paczkę dalej, ja zapłacę należności przy odbiorze, a nie będę miał dokumentu uprawniającego mnie do odliczenia VAT?
4). Jeśli zostanę wezwany, gdzie szukać profesjonalnej pomocy związanej z wypełnieniem takiego dokumentu? Czy dużą trudnością jest wypełnić do samemu osobie bez doświadczenia z tym związanego.
Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.