|
Import Laptopów z USA |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam chciałbym się dowiedzieć coś na temat importu sprzętu komputerowego z USA, jak wszystkim wiadomo ceny sprzetu elektronicznego w USa są znacznie niższe aniżeli w Polsce, chciałbym się dowiedzieć ile by kosztowało ściągnięcie laptopa orientacyjnie, czy podlega on cłu i jak wysokie ono jest, z góry dziękuje za odpowiedź .
Witam, napisz coś więcej o tym imporcie...
bo generalnie koszta wiążą się z czasem realizacji - koszta transportu a cło to już zależy.. ja zapłaciłem niecałe 300zł za 3 laptopy... orientacyjny koszt transportu wynosi ok. 200zł transport do 2 tyg. + czas jaki paczka spędzi na urzędzie celnym :D
pamietaj ze jak sprowadzasz laptopy nie maja one polskiej gwarancji... taka trzeba dodatkowo wykupic a z laptopami jest tak ze czesto jest po prostu wadiwy model i trzeba ciagle go naprawiac...
z tego co się orientowałem dzwoniąc o Urzędu Celnego i sprawdzając w taryfie celnej cło na laptopy wynosi 0%. Czyżby wprowadzono mnie w błąd?
nie znam sie ale wydaje mi sie ze cos sie im pomylilo bo moj kumpel placil cos.. ale to bylo jakis czas temu..
Tak zgadza sie, cła nie ma jednak do zaplaty jest 22% VAT-u (wartosc sprzetu + przesylka)
mozecie podac jakies namiary na firmy z elektroniką w USA ??
Pozdrawiam i dziekuje !!
Ja srowadzam sprzet elektroniczny do Polski z USA - gdyby ktos chcial tanio kupic zapraszam do wspolpracy. Mam dostep do tanich laptopow. Jesli chodzi o oplaty w UC to doliczaja VAT wiec od wartosci + wysylka wiec nie oplaca sie kupowac w sklepie chocby internetowym bo np Toshiba Quozmio G35-AV600 kosztuje okolo 1800 USD + wysylka do Polski 100 USD to jest 1900 dolcow * 3 PLN= 5700 PLN wiec w UC trzeba bedzie zaplacic 1254 PLN VAT-u. Ale da sie to wszystko obejsc tylko rachunek trzeba miec z innego miejsca :)
a jak jest z kupowaniem na ebay ?? tez trzeba płacic vat ?? A orjetujecie sie moze czy jest cło na odtwarzacze mp4 i mp3 jak tak to ile % ??
Z kupowaniem na E-Bay jest jak z kupowaniem gdziekolwiek. Jesli kupisz cos na E-Bay to czasami musisz zaplacic amerykanski TAX (jesli sprzedajacy mieszka np w stanie Nowy York a Twoj adres korespondencyjny tez w Nowym Yorku). Bo malo zdaza sie ludzi ktorzy wysylaja np do Polski - po pierwsze wiekszosc preferuje platnosc przez Czeka, Money Order lub system PayPal - a zeby sie do niego zarejestrowac musisz miec adres i karte kredytowa z USA (podobno powstaje polski PayPal ale placic z niego nie mozna jeszcze). A gdy juz znajdziesz kogos kto zgadza sie na wysylke z EBaya do Polski tomusisz sie liczyc z tym ze w deklaracji na poczcie poda jego prawdziwa wartosc bo w razie zaginiecie lub uszkodzenia bedzie sie na tej podstawie domagal odszkodowania a Ty zaplacisz duze clo - tak ze raczej nie warato - chyba ze znajdzie sie cos naprawde tanio. A na odtwarzacze Mp3 i MP4 z tego co sie orientuje tez nie ma cla - tylko VAT 22%
[quote="jenyyy"]Ja srowadzam sprzet elektroniczny do Polski z USA - gdyby ktos chcial tanio kupic zapraszam do wspolpracy. Mam dostep do tanich laptopow. Jesli chodzi o oplaty w UC to doliczaja VAT wiec od wartosci + wysylka wiec nie oplaca sie kupowac w sklepie chocby internetowym bo np Toshiba Quozmio G35-AV600 kosztuje okolo 1800 USD + wysylka do Polski 100 USD to jest 1900 dolcow * 3 PLN= 5700 PLN wiec w UC trzeba bedzie zaplacic 1254 PLN VAT-u. Ale da sie to wszystko obejsc tylko rachunek trzeba miec z innego miejsca :)[/quote
Witam Ja jestem zainteresowany współpracą z Tobą, bardzo interesuję się sprzedazą laptopów najlepiej importowanych z USA więc bardzo proszę o jakiś odzew Pozdrawiam]
odświeżam temat bo wydaje się być ciekawy:)
Witam. Wysylam sprzet elektroniczny do Polski na kilka sposobow. Osoby lecace do Polski znajome lub obce( place im za uprzejmosc) zabieraja jako bagaz podreczny. Odbior na lotnisku. Paczkami, najczesciej droga morska. Jak do tej pory nie mialem klopotu. W polowie pazdziernika wybiera sie osoba znajoma do Polski. Moge przeslac dowolny sprzet na zamowienie. Loptop, aparat cyfrowy lub GPS, itp. Clo i Vat zalezy w tym wypadku od dobrej woli nabywajacego.
jenyyy odbierz wiadomość prywatna
Witam bardzo chetnie kupiłbym laptopa z USA ale mam pare pytań które mnie frapują. A mianowicie ile płaci sie za przesłanie laptopa do Polski. Czy za kwotę 500 dolarów licząc po obecnym kursie kupie już niezły sprzęt. Czy moge liczyć ma jakaś gwarancje Jaka bede miał pewność że towar do mnie dotrze w całosci i nieuszkodzony. I czy laptop bedzie chodził na naszym polskim napięciu. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi na moje tematy. Proszę odpisać na mojego maila tatko@o2.pl
|
|