Witam jako nowy użytkownik forum.
Mam klilka pytań odnośnie importu samochodów używanych z Europy zachodniej. Wiem jaka jest procedura kiedy samochód sprowadza osoba prywatna. Interesuje mnie natomiast jak sytuacja się przedstawia kiedy samochody sprowadza firma handlująca nimi w naszym kraju. Jakie wówcza ponosi ona koszty poza ceną netto. Czy płaci wówczas normalną stawkę VAT (22%) i do tego akcyzę (3,1% lub 13,6% w zależności od pojemności)??? Co oprócz tych podatków trzeba doliczyć do kosztów zakupu samochodu i sprowadzenia go do Polski (pomijając koszty transportu)...
Z tego co udało mi się znaleźć do tej pory dowiedziałem się że osoby posiadające firmy trudniące się działalnością gospodarczą w zakresie handlu samochodami są zobowiązani składać w urzędzie celnym deklarację dla podatku akcyzowego i zapłacić podatek akcyzowy od transakcji sprzedaży samochodów na terytorium RP. Są również zobowiązani do oplacenia VATu...
Co oprócz tych dwóch podatków trzeba jeszcze załatwić przy sprowadzeniu samochodu przez firmę tak aby swobodnie mogła handlować swoimi nabytkami?? Czy konieczna jest wówczas rejestracja tych sprowadzonych samochodów na firmę?? Jak tak to jak wyglądają wtedy koszty... A jeśli nie to jakie są koszty wyrobienia czasowych dokumentów (dow. rejestracyjny, ubezpieczenie, wymeldowanie i co tam jeszcze trzeba)...
Proszę o jakieś porady lub linki do artykułów w tym temacie...