|
Import towarów, handel zagraniczny - strona 10 |
Import towarów, handel zagraniczny
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam!Znalazłem pewien produkt spożywczy w USA którego w Polsce jeszcze nie ma.Mam ochote go importować.Może ktoś powie jakie są realia tego i przeszkody .Dzięki za pomoc
Mam problem :-(
Zamówiłam ze sklepu internetowego zestaw płyt DVD i CD jednego wykonawcy ( ok 30 szt, każda inna ) , ładnie zapakowane , w walizeczce ozdobnej. Kosztowało mnie to 60$. Takiego zestawu niemożna kupić w Polsce. Taki zestaw oferuje mnóstwo sklepów internetowych. Paczka przyszła w kilka dni. Najpierw poczta poprosiła o wydruk pay pal i fakture. Po 2 tygodniach przyszło pismo z urzedu celnego, że w zwiazku z podejrzeniem o naruszenie własnosci intelektualnej ( oznaczenia ZPAV) paczka zostanie zatrzymana i w ciagu 10dni bedzie sprawdzana. Po 20 dniach zadzwoniłam do urzędu celnego i Pani poinformowała mnie, że sprawa została przekazana do prokuratury! Mam takie pytania: = Czy to nie przesada? = Zamówiłam towar prywatnie = Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że może naruszać czyjeś prawa własności intelektualnej. = Czy są jakieś zasady udzielania kar w takich sprawach, niewiem na co mam się nastawić. = Dodam tylko , że nie prowadze żadnej dzialalnosci handlowej, nigdy nic nie sprowadzilam, po prostu impulsowo zrobilam zakup. (zestaw takich płyt był sprzedawany też na allegro czasem , na amazon.co.uk i po prostu , nie ma na zdjeciach żadnych znaków towarowych, po prostu nie zwracałem uwagi na to czy może być coś podróbką) - Proszę o jakieś porady w tej sprawie... Może ktoś miał podobne problemy... - co mi grozi, jak sie zachować itd. - Czy powinniśmy wynająć adwokata?
Ad.1 - nie nie mozesz prowadzac handel w polsce (towaru bedacego na terenie polski) musisz miec dzialanosc zarestrowana u Nas. Ad.2 - celny bedzie to traktowal jak kazdy inny import czyli standardowo sady faktury cert of ori i w zaleznosci od tego co za towar moze dosc ce rohs licencja importowa bill of loading (zawsze potrzebny) etc.towar mozesz trzymac nawet w komorce albo na podworku dla celnego to nie ma znaczenia . Clo i vat bedzie musialbyc oplacony przez ciebie w pelni czyli 22% i clo w zaleznosci od tego jaki to towar (clo naliczane od pelnej kwoty koszt+przesylka+bezpieczenie = ... +clo :). Pozdrawiam
Polska jest krajem w ktorym biurokracja jest na tak wysokim poziomie ,ze ciezko ja obejsc jesli nie dasz rady znalesc dostawcow ktorzy przedstawia odpowiednie papiery to radze nie tracic czasu i poszukac czegos innego. Male ilosci moga przejsc i wszystko bedzie pieknie do poki nie zainwestujesz wiekszej kasy wtedy robia sie schody okazuje sie ze czegos nie ma cos brakuje i pieniadze wyrzucone w bloto ... A panie z celnego beda chodzic upiekszone twoimi kosmetykami i bedzie cco dac znajomym pod choinke :)) Pozdrawiam
poszukuje koralikow do wyrobow bizuterii z chin prosze o kontakt czy ktois sie tym zajmuje blaskczaristyl@gmail.com
Witam mam pytanie .
Mam dostep do uzywanych opon z norwegi . Chcialbym wiekszosc tych opon przewiesc do polski i sprzedac prywatnemu odbiorcy firmie badz kkomu kolwiek . 1 pytanie czy bedzie mie obowiazywac jakies clo ? i na jakiej zasadzie bedzie ono naliczane ? 2 czy musze miec zarejestrowana firme ? 3 . Moze musze zrobic cos jeszcze o cyzm nie wiem czekam na podpowiedzi Z Gory dziekuje Rafal
Witam!mam pytanie kupując w Chinach towar za 1000$ to ile jeszcze dojdzie transport,cło,podatki itp.oczywiscie w przybliżeniu,Dzięki
Witam,
mam male pytanko, chcialbym sciagnac z chin pewne produkty, pierwsze zamowienie chcialbym zrobic na kontener 40, teraz jak mam sobie policzyc ile sztuk wejdzie na kontener, w specyfikacji towaru mam podane cos takiego CBM(m3) 0,340 package-1pc/2ctn, a drugi np CBM(m3) 0,120 package-2pcs/1ctn. Czy mam to sobie policzyc ze 1 prdukt zajmuje 0,340 m3 ????? czyli zalozmy 100szt X 0,340=34m3 ??? kontener 40 to ok 67m3, czy mam to liczyc inaczej??? prosze o pomoc
Przecież masz napisane jasno - 0,340 package-1pc/2ctn czyli w jednym opakowaniu są dwie szt i zajmują 0,34 m2 z tego co pamiętam kontener 40 ft to 67m2, a 40 stopowy HC to 76m2 z tym że mnie wchodziło zawsze mniej ok 5-6 m2 (szczeliny między paczkami).
na wszelki wypadek odejmij 5%
różnie się ładuje te konetenry
Witam szukam kontaktów do sprawdzonych - pewnych hurtowni w Chinach. Pozdrawiam
[quote="bm1977"]Mam problem :-(
Zamówiłam ze sklepu internetowego zestaw płyt DVD i CD jednego wykonawcy ( ok 30 szt, każda inna ) , ładnie zapakowane , w walizeczce ozdobnej. Kosztowało mnie to 60$. Takiego zestawu niemożna kupić w Polsce. Taki zestaw oferuje mnóstwo sklepów internetowych. Paczka przyszła w kilka dni. Najpierw poczta poprosiła o wydruk pay pal i fakture. Po 2 tygodniach przyszło pismo z urzedu celnego, że w zwiazku z podejrzeniem o naruszenie własnosci intelektualnej ( oznaczenia ZPAV) paczka zostanie zatrzymana i w ciagu 10dni bedzie sprawdzana. Po 20 dniach zadzwoniłam do urzędu celnego i Pani poinformowała mnie, że sprawa została przekazana do prokuratury! Mam takie pytania: = Czy to nie przesada? = Zamówiłam towar prywatnie = Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że może naruszać czyjeś prawa własności intelektualnej. = Czy są jakieś zasady udzielania kar w takich sprawach, niewiem na co mam się nastawić. = Dodam tylko , że nie prowadze żadnej dzialalnosci handlowej, nigdy nic nie sprowadzilam, po prostu impulsowo zrobilam zakup. (zestaw takich płyt był sprzedawany też na allegro czasem , na amazon.co.uk i po prostu , nie ma na zdjeciach żadnych znaków towarowych, po prostu nie zwracałem uwagi na to czy może być coś podróbką) odpowiedz -może troche tak -dziś już obojętnie praktycznie czy ktoś działa jako firma lub nie -nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania -co do kary to myśle ze w ogóle nie bedzie sprawy -obligatoryjnie uc powiadamia prokutrature a ona zazwczyaj w takich wypadkach odmawia wszczęcia postępowania ze względu na znikomą szkodliwość ,a po zakonczeniu postępowania przez uc trwa to około miesiąca nastąpi decyzja o zniszczeniu (taka jest droga ) Zniszczenie towaru ....czyli walec pojezdzi w świetle fleszów po twoich i po innych płytach zdobytych na giełdach i targach .Odzież mniej wiecej tak samo ....szkoda ze domom dziecka też tego nie dają ,po prostu potentaci tego rynku się na to niezgadzają .
Mam kilka pytań:
-Czy importując towary z UE muszę być płatnikiem Vat? -A jeżeli nie to czy muszę posiadać NIP europejski?
Nie trzeba być płatnikiem VAT ani posiadać europejskiego nip'u natomiast w takim przypadku płaci się VAT w kraju zakupu i w Polsce.Tak samo jest przy osobach fizycznych.
Czy nie będąc płatnikiem VAT mogę ubiegać się o NIP europejski i jak wtedy rozliczać faktury?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|