|
Import towarów, handel zagraniczny - strona 2 |
Import towarów, handel zagranicznyBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
a w przypoadku importu markowych towarów z usa? np sony itp. tez zatrzymuja?
sa kraje w unii ktore wpuzczaja wszytko bez limitu, i to mnie jnajbardziej wkurza, a nasi kochani celnicy musza sprawdzac wszystkich. A jak nie to sie ich sciga, po prostu w tym jestesmy dobrzy. akle jak wiesz gdzie wyslac to juz nie masz problemu z zakupem , gorzej z dystrybucja bo nawet ajk sprzedarz na allegro to moga do cibie przysc, choc i na to sa metody podobno.
ja nie mieszkam w polsce od 23 lat ale widze ze jest gorzej niz bylo Piotr
Wątpię, aby było tak jak piszesz z celnikami. Kilkukrotnie zdarzało mi się prywatnie importować tzw. gifty i nic nie było. Tym bardziej dziwi mnie, żeby w przypadku legalnego importu coś było. No, ale to kraj paradoksów.
Dystrybucja jest bardzo czepialska. Ostatnio zdarzyło mi sie obserwować kłótnię o to, kto jest "jedynym dystrybutorem". Firma, która twierdziła, że jest była "jedenym dystrybutorem" pewnych programów, podczas gdy w sama twierdziła, że jest właśnie wyłącznym dystrybutorem. No nieważne, trudno to zrozumieć.
Ale gifty sa na osobe prywatną. Co innego jesli chciałbys cos sprowadzac na firme w tym przypadku musisz miec powolenia własciciela znaku towarowego o co jest szalenie trudno. A dla płotek wręcz moim zdaniem niemożliwe
Zależy o jakim biznesie gadamy. Wątpię, aby trzeba było mieć znaki na takie towary jak gry i programy komputerowe. Chociaż, jak patrzyłem się do tego spisu, to np. widnieje tam znak Electronic Arts. Nie wiem z czym to się je, nigdy nie próbowałem :)) Jednak bałbym sie bardziej innych dystrybutorów niż celników - przynajmniej w moim przypadku.
a co z markami ( chodzi o ciuchy) ktore sa niedostepne na polskim rynku, czy majac faktury i swiadectwo pochodzenia to mozna legalnie handlowac ( na firme) czy tez trzeba miec zgode od producenta? no i czy celnicy ta zgode tez chca zobaczyc?
To jeszcze zalezy od tego czy dany znak towarowy jest w Polsce zarejestrowany. Bo firmy rejestrują dane znaki z wyprzedzeniem. Mimo że nie wprowadzają towaru na rynek.
Tak jak napisał Quasido, to zależy do tego czy firma już swój znak w Polsce zarejestrowała. Zdarza się, że firmy robią to z dużym wyprzedzeniem. Jeśli okaże się, że znak jest zarejestrowany to konieczna będzie zgoda od firmy.
pytanie: czy na terenie UE rowniez potrzebna jest zgoda producenta na handel firme jego towarami? np czy moge importowac sprzet firm typu sony philips z zachodu bez ich zgody?
jak sprawdzic czy dany znak towarowy jest w Polsce zarejestrowany?
W ramach handlu wewnątrz unijnego nie jest wymagana licencja na przesyłanie towaru z państw UE.
celnicy sprawdzaja kazdy prawie towar z chin ai z azji, dsa na to medoty ale na forum o takich rzeczach sie nie mowi, Ja osobiscvie znam tylko pogloski anie fakty. Markowe rzeczy z usa sa tez nielegalne tak jak z chin, mozesz tylko przywiezc lub wyslac dla wlsansego uzytku rzeczy orginalne!
Ale skad mozesz wiedziec co jest co i dlatego mamy celnikow ktorzy za nas dokonuja tych ocen. Lepeij sie bawic w rzeczy ktore wolno importowac lub zamawiac wedlug wlasnych marek, zarobisz tyle samo i bez stresow. A celnicy jak to celnicy maj prikaz i musza wykonac. Piotr
To prawda z obu stron przemyt zawsze bedzie istanial ale kasy na tym nie zrobisz bo wczesniej czy pozniej wpadniesz. Lansuj wlasne produkty, moga byc bardzo podobne do autentycznych, i nadal masz dobry bizness i czyste sumienie.
Zycie uczy ze z prawem nie wygrasz. J a wiem ze sa kraje w unii ktore nie sprawdzaja niczego , i mozna przez nich przewiezc wszytko,.Ale dzieki unii mamy w polsce sporo inspektorow ktorzy cie znajda i , d;la przykladu ukaraja, przy pomocy sadow itd. szkoda czasu sa miliony lepszych drog. Piotr Calkapeter@gmail.com
Witam, o jakich giftach mówicie??
Proszę o odpowiedz.
Ja rowniez jestem zainteresowany sprzedaza ciuchow, butow markowych z USA jezeli taki towar przejdzie przez celnikow bez problemu i mam faktore ze stanow czy moze sie ktos pozniej doczepic do tego towaru bedacego w moim sklepie? Bardzo to jest skomplikowane. W stanach mozna towar kupowac sprzedawac jezeli tylko jest prawdziwy (nie podruby) Nie musisz kupowac go od autoryzowanego dystrybutora i nikt nie ma problemow z tego typu rzeczami. Jak to wyglada w Polsce??? Z gory dziekuje Robert
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Import towarów, handel zagraniczny - strona 2": - Dotacja na import towarow i handel na allegro - handel zagraniczny - handel zagraniczny - Handel zagraniczny a Vat ? - Handel zagraniczny
|
|