Witam, proszę o pomoc tych, którzy znają się na rzeczy :
chciałbym kupić w Chinach kilka podróbek (dla własnego użytku), jak miałbym to zrobić żeby uniknąć problemów?
będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam Wojtek
|
Import towarów, handel zagraniczny |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam, proszę o pomoc tych, którzy znają się na rzeczy :
chciałbym kupić w Chinach kilka podróbek (dla własnego użytku), jak miałbym to zrobić żeby uniknąć problemów? będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam Wojtek
Witam
interesuje mnie sprowadzenie z chin maszyn cnc czy orientuje sie ktos czy na wlasny uzytek mozna sprowadzic taka maszyne bez CE a jezeli nie to gdzie cos takiego mozna uzyskac ?????
witam, chce zaczac import z Chin ale poki co nie chce zakladac firmy w Polsce gdyz jeszcze pracuje Irlandii (mam nadzieje ze juz niedlugo), w zwiazku z czym mam do Was pare pytan. Czy takie cos jest w ogole realne zeby zamowic jakas wieksza ilosc towaru bez wlasnej firmy??normalnie zaplacic clo i podatek.
W zasadzie to juz to zrobilem i przesylka bedzie lada chwila w Polsce, chinczyk wyslal jako gift ale mimo wszystko chcialbym to ruszyc legalnie a chyba sami wiecie ze firma juz od poczatku laczy sie z kosztami chociazby jak ZUS co mnie troche przeraza, moze da sie inaczej?W sumie to moja siostra ma DG i nastepnym razem wziasc to na nia i pokryc wszelkie koszty?A gdy juz to ruszy i sprzedaz bedzie przyzwoita otworzyc wlasna DG. Co o tym myslicie? Pomoze mi ktos?? z gory dzieki i pozdrawiam
Cret i jak z tym towarem ? przysłali ? czy przy zamawianiu próbek muszę wypełniac jakies formalności (faktury vat ,cło) jeszcze nie mam DG więc tak sie zastanawiam nad tym i ile sztuk tych próbek wypada zamówic? Były by to buty nike ,adidasa itd czy do importu obuwia są potrzebne jakies zezwolenia , są jakies kontyngenty , czy przy próbkach musza byc certyfikaty / dokumenty zwiazane ze znakami towarowymi? czy w przypadku próbek jest to pomijane? A no i bym zapomniał , transport próbek najczęsciej organizuje odbiorca czy eksporter ??
hmm umówiłem się na przesłanie 2 par butów jako próbek (adidas,puma) ale ta hurtownia kae sobie płacic za próbki i płatnosc pporzez westrn union ;/ śmierdzi mi tu oszustami :/ no i tak to własnie jest że to wcale nie musza byc chińczycy bo kolega znalazł tanie konsole ,telefony ceny były super niskie , płatnosc tylko przez WU a na koniec się okazało że serwer stoi w polsce :] więc uważac napewno trzeba .Może ktoś podpowie jak sprawdzic wiarygodnosc chińskich firm ? Czy ambasady coś pomoga w tej kwestii ?
Witam!
Mam do Was dwa pytania: Po pierwsze czy możecie polecić dobrą i w miare tanią firmę spedycyjną, która obsługiwała by trasę Hamburg->Kraków? Po drugie czy może ktoś z Was może potwierdzić poprawność takiego rozumowania. Kupuję towar(samochody elektryczne) w Chinach.Sprowadzam go do portu w Hamburgu, tam płacę cło ale nie płacę Vatu bo dalej towar bedzie przeworzony do Polski. W Polsce też nie płacę vatu, bo nie będe go nigdzie sprzedawał.Pytanie brzmi czy rzeczywiście w takim wypadku moge ominąć płacenie VATu? Pozdrawiam
Vatu nie ominiesz. Korzyść odprawy w Hamburgu to odroczenie zapłaty Vat-u od jednego do trzech miesięcy w zależności jak się rozliczasz i co poradzi ci twoja księgowa.
W Polsce Vat płacisz już przy samej odprawie, bo inaczej nie dostaniesz towaru. Vat będziesz musiał zapłacić w obu przypadkach.
hmm...moja paczuszka lezy na odprawie celnej bo nie ma potrzebnych dokumentow i jak myslicie czy faktura proforma (z mojego maila) starczy zeby potwierdzic wartosc przesylki? no i chca jeszcze ode mnie czegos w rodzaju wyciagu z konta ile chinczykom przelalem pieniedzy i tu tez mala lipa bo pieniadze przelewalem WesternUnion'em i to w dodatku z Dublina, co byscie poradzili??tak sie sklada ze w Wawie bede za 2tyg i moge im to osbiscie dostarczyc ale pewnie jeszcze nalicza mi koszty przetrzymania, ktos moze mial podobne doswiadczenia??
dragon dzięki za info.
Czy jeżeli zamawiam coś paczką i nie jest to duża wartość (330usd) to czy taką paczkę otwierają w celu sprawdzenia zawartości? czy tylko doliczają cło i VAT? Zamawiałem na osobe prywatną.
Witam,
mam niezły kontakt w Niemczech u producenta baterii oraz akumulatorków do wszelkiego rodzaju telefonów gsm oraz aparatów i kamer cyfrowych. Czy jeżeli będę importerem i zarazem dystrybutorem tych produktów na rynek polski opakowania będą musiały zawierać informacje w języku polskim czy wystarczy, że będą z języku angielskim? Jeżeli muszą być po Polski to co ma zawierać taka informacja? Dziękuję za pomoc. Zapraszam również osoby zainteresowane tematem.
Wystarczy rachunek z USA
Chyba trzeba zanizyc wartosc...jako gift
Najpierw musisz sobie zdac sprawe dlaczego Chinczycy przestali tylko plewic pola ryzowe, i kiedy to nastapilo. Ale nie bede taki, i podpowiem; w momencie kiedy Honk Kong przeszedl na wlasnosc Chin, wyslano tam powiedzmy 100 tys. pseudo znajacych sie na handlu chinczykow, celem nauki od skosnookich angoli. Suma sumarow to polski handlowiec i tak dopiero robi w pieluchy, bo kupuje tani towar z chin. Tylko; skoro juz wszyscy wiedza ze w chinach jest najtaniej, to po co szukac gdzie indziej ? Dla przykladu, moj kolega w Honk Kongu kupuje opale w austaraii na tony, po czym sprzedaje pod znakiem "towar z chin" , chyba wiadomo dlaczego ?.
Jezeli chinczyk wysyla tzw. sample.. to juz jest bardzo podejzane, malo kiedy to sie zdaza. pozdr,
|
|