Witam serdecznie,
fajnie, że takie forum istnieje i liczę, że będzie ktoś w stanie mi pomóc, otóż:
1. Razem ze wspólniczką mamy zamiar sprowadzać na polski rynek towar jako wyłączny dystrybutor pewnego włoskiego producenta.
2. Włoski producent jest pomysłodawcą i twórcą towaru, opatentował go, sprzedaje go z powodzeniem w wielu krajach Europy zach. Posiada na swój produkt unijne atesty i certyfikaty.
Teraz moje pytania:
1. Czy produkty (będące produktami o charakterze higienicznym) muszą zostać poddane atestom w Polsce, mimo, iż posiadają atesty unijne? Jeśli tak to gdzie można uzyskać informację na temat atestacji/dopuszczenia towaru do sprzedaży na polskim rynku?
2. Co decyduje o obowiązku uiszczania cła za dany towar?
3. Jak wygląda sprawa księgowania faktur z zagranicy? Szczerze powiedziawszy jeszcze nigdy nie miałem z tym styczności, więc jeśli moje pytanie wygląda na banalne i po prostu głupie to proszę się nie smiać :) W jaki sposób księguje się faktury, na których walutą jest EURO, jak wygląda sprawa VAT?
4. Wiem, że zagraniczny towar sprzedawany na terenie Polski musi mieć etykietę w języku polskim (instrukcja, opis towaru itp.). Czy istnieją jakieś konkretne wytyczne co na takich etykietach powinno się znajdować i czy ich treść należy poddawać akceptacji jakiejkolwiek instytucji?
Jak pisałem wcześniej to moja pierwsza "przygoda" z importem, więc proszę o poważną pomoc.
Pozdrawiam
Marek