Witam,
Proszę o informację...
Jak w temacie napisałem że będę importował towary z UK. Będę posiadał NIP europejski i zamierzam być płatnikiem VAT zwolnionym podmiotowo do kwoty 10000euro.
Ponieważ będę prowadził sprzedaż wysyłkową to aby uniknąć posiadania kasy fiskalnej zgodnie z ustawą muszę prowadzić szczegółową ewidencję transakcji. I tu mam pytanie.
1. Czy będą płatnikiem VAT i będąc zwolnionym z VATu mogę wystawiać faktury nieVATowcom, osobom fizycznym nie prowadzącym działalności gosp.?
2. DG na zasadach ogólnych KPiR. Czy należy to prowadzić w postaci książki tradycyjnej czy może być elektroniczna? jeśli tak to czy znacie jakiś darmowy program do tego??
3. może podpowiecie mi jak prowadzić szczegółową ewidencję sprzedaży(komu, adres, co sprzedałem i za ile, itp).
Dodam że pieniądze będę otrzymywał za pośrednictwem przelewu na konto bankowe lub poprzez pocztę - tak aby mieć każdą transakcję udokumentowaną.
Jeszcze jedno mnie nurtuje...
Wewnątrzwspólnotowo będę kupował towar z 0%VAT. Czy tak?
Jak to rozliczać w Polsce jak będę sprzedawał detalicznie będąc zwolnionym z VAT i po przekroczeniu progu????
Pozdrawiam
Krzych