|
Import węgla ze wschodu |
Import węgla ze wschodu
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich!zwracams ie do wszystkich ludzi ktorzy wiedz cokolwiek imporcie węgla ze wschodu!cvhodzi dokladnie o rejony Doniecka!chcialbym sie dowiedziec wstepnie o koszty trasportu jak i smaego węgla moze ktos sie tym zajmuje tio prosuilbym o kontakt!pOzxdraiwam wszytstkich!
Podpinam sie do zapytania. Ostatnio interesowalem sie tym tematem lecz bardziej przyziemnie szukajac firm ktore juz sprzedaja sprowadzony wegiel w Polsce. Znalazlem firme Barter, niestety ceny mnie przerazily. Nie wiem czy mam myslec ze koszta sa az tak wysokie ze towar w Polsce jest w tak wysokiej cenie czy po prostu narzut jest tak duzy. Oczywisce firma proponuje spore upusty przy przedplatach, oczywisce lepiej brac kase od kogos kto nie liczy odsetek jak bank. Jesli ktos posiada jakies dadatkowe informacje zwiacane ze sprowadzaniem wegla badz kontakty z firmami juz sprzedajacymi wegiel z Ukrainy (jestem z polska poludniowo-wschodznia) prosze o info.
Ciekawe pytanie, ale ... nie wiem czy zdajesz sobie sprawe co to jest import wegla ...
Na poczatek moze jednak kilka pytan ode mnie, zanim wtajemnicze cie w meandry handlu ukrainskim weglem. Moje pytanie ile chcesz tego wegla sprowadzic? Jakie jest twoje zapotrzebowanie (na ile ton ma opiewać kontrakt)? I oczywiscie jaki to ma byc wegiel, bo wegiel weglowi nie rowny, a ukrainski wegiel ma swoje plusy i minusy w zaleznosci do czego go potrzebujesz? Czekam na odpowiedzi i wtedy mozemy dalej pogadac o weglu z Ukrainy. A tak ogolnie mowiac jest kryzys na swiatowym rynku weglowym w tym rowniez w Polsce. Wegla jest teoretycznie duzo, ale eksporterzy obnizaja swoje limity eksportowe, bo w zwiazku z sytuacja miedzynarodowa, musza zabezpieczac zapotrzebowanie wewnetrzne. Przykladem Chiny (najwiekszy producent wegla na swiecie), ktore w lipcu staly sie pierwszy raz w historii importerem wegla netto. Chiny wstrzymaly w tymze lipcu calkowity eksport wegla, realizujac tylko kontrakty dlugoterminowe podpisywane wczesniej (Korea, Japonia). W zwiazku z brakiem wegla, cena jego rosnie, a i tak ciezko go kupic. Nie dziw sie kolego na przedplaty, ale sytuacja jest taka, ze malo jest firm, ktore chca sprzedawac wegiel na kredyt, a kupujacy sami chca placic przedplaty lub nawet cala kwote by miec pewnosc dostaw. Na przyklad zdarzaja sie takie sytuacje, ze statek z 100tys ton wegla zostaje zawrocony przez sprzedajacego, bo w miedzyczasie ktos zaplacil mu wiecej za ten wegiel i dodatkowo zaplacil gotowka z gory. Nic wiec w tej sytuacji nie pomoga placze kupujacego i wywijanie kontraktem. Wegla nie dostal, tylko w zamian jakies smieszne odszkodowanie. Malo kto wie, ale naszym elektrowniom brakuje 20% wegla by zamknac ich plany zapotrzebowania na zaczynajaca sie zime. Jesli mroz przycisnie, to niestety styczniu lub w lutym nastapi powtorka komuny czyli wylaczanie pradu. Oczywiscie nie beda to w pierwszej kolejnosci mieszkania prywatne, bo wtedy bardzo szybko spadna slupki poparcie milosciwie nam panujacej ekipie dyletantow, ale zaklady energetyczne zaczna najpierw od energochlonnych zakladow przemyslowych, instytuscji uzytecznosci publicznej etc. Rzad niestety woli dalej zajmowac sie pierdolami (np. PZPN) niz przygotowywac plany ratunkowe zwiazane z kryzysem finansowym, czy energetycznym. W kazdym razie na bank mozemy byc pewni, ze cena pradu w styczniu lub w lutym podskoczy minimum 15%. Oczywiscie zostanie wykorzystany stary dobry pijarowski zabieg (juz za komuny chlopcy znali sie na pijarze). Pojdzie w narod info ze zaklady energetyczne chca podwyzki o 30%, oczywiscie po tygodniu rzad wymusi na nich obnizke, tej podwyzki do 15-18%, a proste Polaczki beda szczesliwi, ze rzad dla nich wywalczyl tak niewielka podwyzke, prawie 50-40% nizsza od zakladanej. Tylko, ze oczywiscie Panowie juz kilka tygodni wczesniej sie dogadali, na te 15%...
No a ja dzis dostałam od firmy Litewskiej cene za tone wegla jakies ok. 365 euro netto ,ale cene sprawdze,no i loco tez chyba Litwa ,wegiel z Kazachstanu.Ja mam znajomosc w Indonezji czekam az przysle mi cene wegla,bo napisal ,ze bardzo tani,zobacze jaka cena,a po ile jest u nas tu w Polsce tona wegla,i czy naprawde elekrownie,i ciepłownie,huty sa ochorne kupic tanszy wegiel,czy wola drogi,bo i tak mieszkancy płaca za to,u nas tu w Wodzisławiu sl,niedawno chyba podniesli ogrzewanie.Mysle o posrednictwie sprzedazy wegla,ale czy to sie opłaca,wiem ze wole sprzedac z mniejsza dla mnie marżą,ale wieksze ilosci.A jak ktos zainteresowany to czekam na kontakt, Marzena
z indonezji ??
to moze skóry tygrysów tamilskich by sie sprzedawały ja bym sam taka kupił marzenka , zrób rozeznanie
No wiesz,niektórzy kupuja to co im sie podoba,co potrzebują,na cene raczej tu kazy patrzy. Marzena
no ja własnie skóre tygrysa tamilskiego potrzebuję
cena nie gra roli byle duza była zapytaj czy mają
356 EURO czyli okolo 1300 PLN za tone i do tego jeszcze loco Litwa nic tylko pogratulowac i zyczyc powodzenia w interesie.
Polskie elektrownie kupuja tone za 350-450 PLN wszystko zalezy od kalorycznosci, jakosci i rodzaju wegla. Takze twoja cena jest naprawde rewelacyjna. Nawet za najmarniejszej jakosci wegiel w Polsce lezacy na skladach placi sie teraz nie wiecej niz 850 zlotych. Rzeczywiscie wegla brakuje, ale nikt z dyrektorow elektrowni nie bedzie kupowal go z 3 krotna przebitka, bo po pierwsze nie bedzie mial srodkow, a po drugie nie jest szalencem i nie bedzie chcial pojsc siedziec. Indonezja rzeczywiscie jest najwiekszym eksporterem wegla na swiecie, ale juz w marcu tego roku wyczerpali tegoroczne limity eksportowe. No chyba, ze znajomy Pani Marzeny jest usytuowany w sferach rzadowych i bedzie mogl wygospodarowac 60tys ton na maly stateczek. Import wegla z Indonezji to nie jest niemozliwe przedsiewziecie, ale trzeba zamawiac go duzo, by sie oplacalo, poniewaz przy imporcie wegla kluczowa role odgrywa logistyka. Z powodu kosztow transportu cena za tone moze wzrosnac nawet dwukrotnie. Ludzie jeszcze jedna uwaga. Zabierajac sie z import wegla potrzebne sa dwie rzeczy. Duza kasa oraz znajomosci i to nie tylko w naszym kraju, ale przede wszystkim w kraju skad bedziemy importowac wegiel. Nie chodzi tutaj o jakis pierwszych lepszych znajomych tylko ludzi ktorzy siedza w tym biznesie i podejmuja jakies decyzje. W przeciwnym razie radze pozostac na poziomie skladu wegla i kupowac go od polskich dostawcow. Ps. Mam nadzieje, ze Pani Marzena poinformuje nas jak rozwija sie jej biznes z indonezyjskim weglem, a moze na poczatek poda informacje jaka dostala oferte za tone od swojego znajomego i kiedy wyrusza pierwsza weglarka do kraju... Gdy cena bedzie atrakcyjna sam kupie od Pani caly statek, sprzeda go Pani jeszcze na morzu, zanim dotrze do granic Polski.
No ja juz znam cene wegla,o dopowoedniej kalorycznosci i sie zastanawiam czy 151 dolarow za tone,jest to cenna FOB ,plus dodatkowo opłacic transport,i i nne koszta przy granicy Polskiej.Czy myslicie,ze to dobra cena.Marzena
cena jest świetna ... tylko kogo ona obchodzi ?
no załózmy nawet ze jakaś spółdzielnia mieszkaniowa czy elektociepłownia nawet bedzie chciała kupić ten węgiel to ich interesuje cena na placu pod piecem policz te drobne opłaty za transport do Gdyni , dolicz przeładunek , dolicz transport do tej spółdzielni , opłaty , podatki vaty i wtedy podaj swoja cene a teraz tak z innej beczki : zabawne sa takie dywagacje o handlu całymi okretami ? masz kase chociaz na bilet zeby pojechać podpisac umowę ( ze o opłatach za sam wegiel nie wspomnę )? mnie kiedyś ukraincy proponowali kupno cukru z argentyny CAŁY STATEK A CUKIE LUZEM W ŁADOWNIACH wiesz jak wyglada taki cukier po 2 miesiacach w ładowni na statku ? ty lepiej załatw te skóry tygrysów tamilskich
Pani Marzeno zaczyna mnie to coraz bardziej bawic, bo podoba mi sie Pani entuzjazm i niestety naiwnosc.
Ale moge pomoc Pani zrobic interes zycia, prosze podac cene CIF Dabrowa Gornicza tego litewskiego (rosyjskiego) wegla dla 30 tysiecy ton. Nie wiem jaka kalorycznosc uwaza Pani za odpowiednia, dlatego prosze jeszcze o dokladna specyfikacje wegla, moze byc w jezyku angielskim lub rosyjskim. Czekam na informacje i serdecznie pozdrawiam.
Witam wszystkich
Posiadam nastepujace rodzaje węgli z Kazachstanu: - węgiel opałowy -węgiel przemysłowy - wegiel koksujący -węgiel energetyczny Warunki dostaw: DAF Izow/Hrubeszów, lub na warunkach DDU (oczywiscie koszty, związane z transportem są po mojej stronie) Cena: podam przy zainteresowaniu oraz wszystkie nezbędne dokumenty (parametry jakościowe, certyfikaty i t.d.)
Sprawdzam, prosze o oferte na wegiel o ponizszej specyfikacji:
1 Typ of coal Dust (M II A); Peas (Gk) 2 Size in mm 20 - 0 mm; 31,5 - 0 3 Caloric Value (kJ/kg) 21000-25000 23000-28000 4 Total Ash (%): 12-18 % 6-15 % 5 Total Sulphur (%): 0,8 % 6 Total Moisture (%): max 16 % 7 Total Na2O in Ash (%): max 11.5 % 8 Caking Power (RI): up 20 9 Grandability GRH(0H): min 48 Pierwsze zamowienie 1000 MT, z transportem do Hrubieszowa lub Dabrowa Gornicza. Prosze podac rowniez warunki platnosci Pozdrawiam
Filia ELJAKO-AL. w Kazachstanie ma przyjemność zaproponować Państwu dostawy węgla do Polski w atrakcyjnych cenach na warunkach DAF Izow/Chrubeszów, lub DDU
Przedstawiamy rodzaje węgla: - węgiel koksujący ( 6 400 – 8 450 kkal/kg) - węgiel energetyczny (5300 – 5500 kkal/kg) - węgiel przemysłowo – opałowy (5500 – 7440kkal/kg) - węgiel wysokopłomenny (6 040 – 7 430 kkal/kg) Podajemy kontakt w Polsce gdzie Państwo mogą uzyskać wszystkie informację dotyczące zakupu węgla.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|